Οι 10 μεγαλύτεροι εργοδότες στην περιοχή του Σιάτλ

Το Σιάτλ είναι μια πόλη γεμάτη με μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες. Αρκετές εταιρείες Fortune 500 έχουν την έδρα τους στην Emerald City και την γύρω περιοχή, οδηγώντας μια υγιή αγορά εργασίας και προσκαλώντας τους νέους κατοίκους να μετακομίσουν στην πόλη - τόσο πολύ ώστε η ακίνητη περιουσία του Σιάτλ να είναι μια από τις πιο καυτές αγορές στη χώρα το 2017.

Αλλά ποιοι είναι οι κορυφαίοι εργοδότες της περιοχής Σιάτλ; Ενώ οι εταιρείες Fortune 500 κάνουν σίγουρα μια εμφάνιση, δεν είναι οι μόνοι που βρίσκονται στην κορυφή.

Αξιόπιστες εταιρείες που κάποτε φαινόταν σαν ένα μόνιμο μέρος της κοινότητας (Washington Mutual, Seattle PI) έχουν εξαφανιστεί. Άλλοι εξερράγησαν από το πουθενά (όπως η Microsoft και η Starbucks πριν από 20 χρόνια). Ίσως ο μεγάλος εργοδότης του αύριο να είναι κρυμμένος σε ένα τρίτο ιστορικό γραφείο στο Belltown αυτή τη στιγμή, ή ίσως στο γκαράζ κάποιου στο Renton.

Αλλά προς το παρόν, οι μεγαλύτεροι εργοδότες στο Σιάτλ είναι μεγάλες εταιρείες των οποίων τα ονόματα είναι συχνά γνωστά παγκοσμίως.

Οι μεγαλύτεροι εργοδότες στην περιοχή του Σιάτλ:

Boeing - περίπου 80.000 υπαλλήλους
Με την Boeing γνωστή για μερικές φορές που περνούν κύκλους μαζικών απολύσεων, είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι εξακολουθούν να είναι μακριά και μακριά ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης του κράτους με περίπου 80.000 υπαλλήλους στην περιοχή (και πάνω από 165.000 παγκοσμίως). Ενώ το Σηάτλ δεν είναι πια η παλιά πόλη Jet, εξαρτώμενη εξ ολοκλήρου από την αεροδιαστημική (και ευχαριστώ την καλοσύνη), η Boeing εξακολουθεί να αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι του οικονομικού μας τοπίου και κοινότητας.

Και παρόλο που μια δουλειά του Boeing δεν μπορεί πλέον να προσφέρει ασφάλεια από το θύμα στο τραπέζι, εξακολουθεί να είναι μία από τις καλύτερες δουλειές στην πόλη με ισχυρά οφέλη και αμοιβή.

Κοινή βάση Lewis-McChord - περίπου 56.000 εργαζόμενοι
Η περιοχή του Σηάτλ έχει μια σημαντική στρατιωτική παρουσία, κυρίως λόγω της JBLM που βρίσκεται περίπου μια ώρα νότια του Σιάτλ, ακριβώς νότια του Tacoma.

Με 45.000 στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους που εργάζονται στη βάση και άλλοι εργάζονται εκτός βάσης, η JBLM έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική απασχόληση (και οι θέσεις εργασίας προσφέρουν αρκετά πολύ θετικά οφέλη).

Η Microsoft - περίπου 42.000 εργαζόμενοι
Αν και η εταιρεία ιδρύθηκε στο Νέο Μεξικό, ο Bill Gates μετέφερε γρήγορα την εταιρεία πίσω στο σπίτι του στην περιοχή Puget Sound και ξεκίνησε τη μεγάλη τεχνολογική έκρηξη του Σιάτλ, η οποία εξακολουθεί να διαμορφώνει την περιοχή σήμερα. Η Microsoft παραμένει μια ισχυρή οικονομική και πολιτική δύναμη στην περιοχή. Μέχρι να σταματήσουν οι άνθρωποι να αγοράζουν υπολογιστές, αναμένεται να συνεχιστεί η κυριαρχία της Microsoft.

Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον - περίπου 25.000 εργαζόμενοι
Με τη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη στο Σιάτλ και δύο αναπτυσσόμενες πανεπιστημιουπόλεις στο Bothell και το Tacoma, το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον είναι σημαντικός παράγοντας στη σκηνή εργασίας της πολιτείας της Ουάσιγκτον. Το εθνικό επίπεδο του UW ως σημαντικό ερευνητικό πανεπιστήμιο είναι κυρίως η κληρονομιά των ισχυρών γερουσιαστών Scoop Jackson και Warren Magnuson, οι οποίοι στη δεκαετία του '60 και '70 εξασφάλισαν τεράστιες ανταμοιβές στις ομοσπονδιακές επενδύσεις στο σχολείο. Σήμερα, θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες προπτυχιακές σπουδές στην Αμερική και μπορεί να υπερηφανεύεται για υψηλού επιπέδου ιατρικά, νομικά και επιχειρηματικά σχολεία καθώς και για διάφορους νικητές του Βραβείου Νόμπελ.

Amazon - περίπου 25.000 εργαζόμενοι
Καμία εταιρεία δεν έκανε τόσο πολύ στη δεκαετία του '90 να προωθήσει τις αγορές στο διαδίκτυο στην επικρατούσα τάξη της Αμερικής, δείχνοντας ότι η εμπειρία θα μπορούσε να είναι ασφαλής, γρήγορη και ανέξοδη. Σημαντικότερο για το Σιάτλ, το Amazon δημιούργησε μια ισχυρή δομή που επιβίωσε την έκρηξη φούσκας dot-com στο τέλος της δεκαετίας και έχει αναπτυχθεί παρά την τεράστια πτώση της λιανικής τα τελευταία χρόνια. Με νέα κτίρια στη Νότια Λίμνη Ένωση, Amazon έχει άνθισε ως εργοδότης και στην πραγματικότητα είναι ο κορυφαίος ιδιωτικός εργοδότης στην πόλη. Το Amazon έχει επίσης αρκετά κέντρα υλοποίησης (ναυτιλίας) που βρίσκονται σε ολόκληρη την περιοχή του Σιάτλ-Τακόμα σε πόλεις όπως η Renton και η Dupont, έτσι ώστε οι θέσεις εργασίας να κατανέμονται μεταξύ αυτών.

Providence Health & Services - περίπου 20.000 εργαζόμενοι
Το Providence είναι το τρίτο μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό σύστημα υγείας στις ΗΠΑ με παρουσία στην Αλάσκα, την Καλιφόρνια, τη Μοντάνα, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον.

Το Providence έχει έντονη παρουσία στην περιοχή του Σιάτλ με το Σουηδικό Ιατρικό Κέντρο στο Σιάτλ και το Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο Providence στο Everett, καθώς και την πανεπιστημιούπολη γραφείων 15 στρεμμάτων στο Renton, νότια του Σηάτλ.

Walmart - περίπου 20.000 εργαζόμενοι
Η Walmart έχει γίνει σημαντικός εργοδότης σε πολλές περιοχές και η Βορειοδυτική δεν είναι διαφορετική. Ενώ πολλοί βορειοδυτικοί αγοραστές προτιμούν την τοπική επιλογή one-stop-shopping Fred Meyer, η Walmart έχει κερδίσει μια θέση στην περιοχή με υπερκαταστήματα και καταστήματα σε Renton, Bellevue, Tacoma, Everett, Federal Way και άλλες πόλεις του Σηάτλ. Ωστόσο, από τις αρχές του 2016, δεν υπάρχει ακόμα κατάστημα εντός των ορίων της πόλης του Σιάτλ.

Weyerhaueser - περίπου 10.000 εργαζόμενοι
Η προβολή της Weyerhaueser στη Βορειοδυτική περιοχή μπορεί να έχει εξαντληθεί, καθώς έχουν αναπτυχθεί άλλες βιομηχανίες κατά την υλοτομία και η επεξεργασία ξύλου έχει παραμείνει στατική, αλλά η Weyerhaueser έχει επίσης ένα πιο αξιόπιστο μέλλον. Όσο τα δέντρα μεγαλώνουν πίσω και οι άνθρωποι αγοράζουν τα πράγματα από ξύλο, περιμένετε από αυτόν τον αξιόπιστο τοπικό εργοδότη να παραμείνει μια παρουσία. Η έδρα της Weyerhaueser ήταν στην Federal Way από το 1971 έως το 2016, αλλά από τότε μεταφέρθηκε στην πλατεία Pioneer, ακριβώς στην καρδιά του Σιάτλ.

Fred Meyer - περίπου 15.000 εργαζόμενους
Με έδρα το Πόρτλαντ, ο Fred Meyer έγινε η κυρίαρχη αλυσίδα παντοπωλείων βορειοδυτικών περιοχών, με πολυάριθμα καταστήματα στο Όρεγκον, το Αϊντάχο, την Ουάσιγκτον και την Αλάσκα, πριν συγχωνευθεί με τον Kroger. Ο Kroger έχει αγοράσει δεκάδες αλυσίδες παντοπωλείων σε εθνικό επίπεδο, αλλά μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει την τοπική επωνυμία και στυλ - κανείς δεν θα έκανε λάθος στο εσωτερικό ενός τεράστιου Fred Meyer για το πιο μπουκάλι QFC, για παράδειγμα (και οι δύο εταιρείες Kroger). Με τα εταιρικά του γραφεία να παραμένουν στο Πόρτλαντ, η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων εργασίας του Fred Meyer στην περιοχή του Σιάτλ είναι οι λιανικές, οι αποθήκες και άλλες θέσεις εργασίας στο κατάστημα.

King County Government - περίπου 13.000 εργαζόμενοι
Από τους εκλεγμένους υπαλλήλους στους υπαλλήλους γραφείου στα τοπικά γραφεία αδειοδότησης, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι του King County βοηθούν να γίνει ο τοπικός κόσμος «γύρος». Οι θέσεις εργασίας με τον νομό είναι απίστευτα ποικίλες και περιλαμβάνουν νοσοκόμες, αναλυτές προϋπολογισμού, μηχανικούς, θεματοφύλακες, βιβλιοθηκάριους και άλλα - λίγα πράγματα!

Ενημερώθηκε από τον Kristin Kendle.