Ηλιακά εγκαύματα & Συμβουλές προστασίας από τον ήλιο στη Νοτιοανατολική Ασία

Η ηλιακή ανάφλεξη στη Νοτιοανατολική Ασία δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τους απροστάτευτους επισκέπτες από ό, τι τα τσιμπήματα μαϊμού ή τους κροτίδες . Οι περισσότερες από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι κοντά στον ισημερινό και επίσης γνωρίζουν τις κορυφαίες τουριστικές περιόδους κατά τους ηλιόλουστους μήνες.

Και - σε αντίθεση με τους πιθήκους ή τους κροκοδείκτες - ο ήλιος είναι παντού . (Τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας.)

Έτσι, οι επισκέπτες που σκέφτονται ότι μπορούν απλά να περιπλανηθούν στους τάφους του Hue ή να κάνουν ηλιοθεραπεία στο Boracay χωρίς επαρκή προστασία από τον ήλιο ζητούν ακριβώς προβλήματα.

Οι παρακάτω συμβουλές έχουν σκοπό να σας δείξουν γιατί θα πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας και πώς να βεβαιωθείτε ότι δεν πετάτε στο σπίτι ψητό χειρότερα από μια γαλοπούλα κατά την ημέρα των ευχαριστιών.

Για να μάθετε για τις κακές επιδράσεις της έκθεσης σε υπεριώδεις ακτίνες, διαβάστε αυτό το αστάρι για την ακτινοβολία UV.

Τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας UV της Νοτιοανατολικής Ασίας

Οι τουρίστες από εύκρατες χώρες μπορεί να μην καταλαβαίνουν πόσο ήλιος μπορούν να περιμένουν όταν επισκέπτονται τη Νοτιοανατολική Ασία. Η απάντηση είναι πολύ . Ένας αριθμός παραγόντων συγκλίνουν για να καταστήσουν τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας μεταξύ των χειρότερων θέσεων να παγιδευτούν έξω από τις πόρτες χωρίς προστασία από τον ήλιο.

Ας ξεκινήσουμε με γεωγραφικό πλάτος και υψόμετρο. Με απλά λόγια, όσο λιγότερη ατμόσφαιρα υπάρχει ανάμεσα σε εσάς και τον ήλιο, τόσο χειρότερα θα είναι τα αποτελέσματα του ήλιου. Σε εύκρατες περιοχές, το ηλιακό φως κινείται με πιο πλάγια γωνία σε σχέση με την ατμόσφαιρα - με περισσότερο αέρα στο δρόμο, λιγότερα υπεριώδη φως φτάνει στο έδαφος.

Σε τροπικές περιοχές (όπως στην πλειοψηφία της Νοτιοανατολικής Ασίας), το φως του ήλιου το μεσημέρι είναι σχεδόν ακριβώς σε κάθετη γωνία προς τη γη.

Υπάρχει λιγότερη ατμόσφαιρα για να διαλυθεί το υπεριώδες φως και όποιοι απροστάτευτοι επισκέπτες στην ύπαιθρο είναι πιο πιθανό να καούν.

Η ίδια εξίσωση ισχύει για περιοχές σε υψηλότερα υψόμετρα - καθώς η ατμόσφαιρα είναι λεπτότερη στις ορεινές διαδρομές πεζοπορίας , για παράδειγμα, οι πεζοπόροι θα έχουν υψηλότερο βαθμό UV έκθεσης από τους αντίστοιχους σε επίπεδο θάλασσας.

Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Ορειβασίας , ο ήλιος αυξάνεται σε ένταση κατά τέσσερα τοις εκατό για κάθε 1000 μέτρα (300 μέτρα) αύξηση σε υψόμετρο.

Οι εποχές συμβάλλουν επίσης στον προσδιορισμό της έντασης της υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά λιγότερο στη Νοτιοανατολική Ασία σε σύγκριση με πιο εύκρατες περιοχές. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στον ισημερινό, τόσο μικρότερη είναι η ποικιλία που έχετε στην ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας από εποχή σε εποχή, αν και η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι γενικά υψηλή καθ '

Μια ματιά στις παγκόσμιες μετρήσεις UV της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας μας λέει ότι οι ισημερινές χώρες όπως η Σιγκαπούρη (1 ° N) έχουν υψηλό αριθμό δείκτη UV 13 το Μάρτιο και τον Απρίλιο ... και μια μείωση μόνο τριών μονάδων στο χαμηλότερο σημείο τους τον Δεκέμβριο. Πόλεις όπως το Ανόι στο Βιετνάμ (21 ° Β) παρουσιάζουν υψηλό αριθμό δείκτη UV 12, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με χαμηλά επίπεδα από το Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.

Σχετικά με τον δείκτη UV

Ο δείκτης υπεριωδών ακτίνων UV είναι ένα σύστημα μέτρησης που καταρτίστηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) για τη μέτρηση της έντασης ακτινοβολίας UV.

Ο αριθμός αντανακλά το υψηλό σημείο έντασης της υπεριώδους ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της ημέρας (συνήθως το μεσημέρι) και βαθμονομείται σε κλίμακα από 1 έως 11+. Το 1-2 θεωρείται "χαμηλό", ενώ οι τιμές υψηλότερες από 11 ονομάζονται "ακραίες". Οι δείκτες υπεριωδών ακτινών στη Νοτιοανατολική Ασία ποικίλλουν από υψηλό έως μέτριο.

Για μέτριες αναγνώσεις 3 έως 5, θα πρέπει να φοράτε ρούχα που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία (καπέλο, γυαλιά ηλίου, ρούχα ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία) και αντηλιακά αν πρόκειται να είστε σε εξωτερικούς χώρους για πάνω από τριάντα λεπτά. Αναζητήστε σκιά το μεσημέρι.

Για υψηλές και πολύ υψηλές αναγνώσεις 6-10, θα πρέπει να μειώσετε ή να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ. και να φορέσετε ρούχα που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία ανά πάσα στιγμή.

Για ακραίες αναγνώσεις 11 και άνω, θα πρέπει να πάρετε το πλήρες monty: αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., φοράτε πάντα ρούχα που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία και αποφύγετε τις φωτεινές επιφάνειες που μπορούν να αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία (λευκή άμμος, θαλασσινό νερό).

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Εάν δεν παίρνετε προφυλάξεις εκ των προτέρων, βυθίζεστε - δεν είναι τόσο εύκολο να βρείτε φθηνό αντηλιακό ή αποτελεσματικό ρουχισμό ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία την τελευταία στιγμή στα περισσότερα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας, ειδικά αν βρίσκεστε κάπου μακριά από το χτυπημένο κομμάτι.

Η απλούστερη προφύλαξη που πρέπει να ληφθεί: να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που περνάει στον ήλιο. Πηγαίνετε στο εσωτερικό όταν ο ήλιος φτάσει στο υψηλότερο σημείο στον ουρανό - από τις 10πμ έως τις 3μμ.

Λάβετε υπόψη ότι το φως του ήλιου δεν θα χτυπήσει μόνο από την κατεύθυνση του ήλιου, αλλά αντανακλάται επίσης προς τα πάνω από το θαλασσινό νερό και την άσπρη άμμο. Εάν είστε η σκιά, αλλά είστε οπουδήποτε κοντά στην αντανάκλαση της παραλίας ή της πισίνας, μπορείτε ακόμα να καεί.

Φοράτε αντηλιακό

Αντιηλιακές λοσιόν, κρέμες, σπρέι και πηκτώματα περιέχουν συστατικά που απορροφούν ορισμένα μήκη κύματος υπεριωδών ακτίνων, προστατεύοντας έτσι το δέρμα από βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία σε διαφορετικούς βαθμούς.

Κάθε προϊόν αντηλιακής προστασίας διαθέτει συντελεστή προστασίας από τον ήλιο (SPF), έναν αριθμό που αναφέρεται στη σχετική προστασία από τον ήλιο που προσφέρει το προϊόν. Ένα SPF των 15 σημαίνει ότι θα χρειαστεί 15 φορές περισσότερο χρόνο για να πάρει κάποιος ηλιακή κάψα σε σύγκριση με το χρόνο που χρειάζεται για να γίνει ηλιακό καύση χωρίς τη χρήση του προϊόντος. Αν το απροστάτευτο δέρμα του δέρματος γίνει καύσιμο μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, για παράδειγμα, η προσθήκη ενός αντιηλιακού SPF 15 εκτείνεται σε πέντε ώρες.

Συνιστάται να πάρετε αντιηλιακό με SPF όχι κάτω των 40, αν σκοπεύετε να πάτε στη Νοτιοανατολική Ασία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

είδη ένδυσης

Συμπληρώστε όσο μπορείτε χωρίς την υπερθέρμανση του σώματός σας. Φορέστε ένα καπέλο με μεγάλο άνοιγμα για το πρόσωπο και το κεφάλι σας. γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από την αντανάκλαση. και ρούχα ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία που προστατεύουν τους ώμους, τους βραχίονες και τα πόδια σας. Τα υφάσματα χαλαρά υφάσματα είναι φοβερά στο να εμποδίζουν τις ακτίνες UV, ενώ ορισμένα υφάσματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία.