Μαϊμούδες της Νοτιοανατολικής Ασίας: Χειριστείτε με προσοχή!

Πώς να αποφύγετε τα δαγκώματα και τις επιθέσεις μαϊμού

Χαριτωμένο, ανθρωπομορφικό, άτακτο, τρομακτικό - ανεξάρτητα από τη γνώμη σας για πιθήκους, είναι πιθανό να συναντήσετε τους σε πολλά μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι σκηνές τους είναι ευχάριστες για να παρακολουθήσουν και να κάνουν σπουδαία θέματα για τα social media snaps, υποθέτοντας ότι δεν έχουν κλέψει την κάμερά σας μέχρι τότε!

Οι πίθηκοι έρχονται σε πολλούς τύπους και μεγέθη, με μακάκες (Macaca) να είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη που πιθανόν να συναντήσετε.

Τα ορανγκουτάνια, τα γκιμπόνια, οι πιθήκους προβοσκίδων και οι λουγκούρες βρίσκονται επίσης γύρω από την περιοχή σε πιο εξωφρενικές θέσεις.

Ανεξαρτήτως του πόσο φανταστικά και εξοικειωμένοι με τους τουρίστες μπορεί να φαίνονται πιθήκους, θα πρέπει να προσεγγίζονται ακόμα με προσοχή. Αυτά τα πλάσματα μπορούν να είναι διαβολικά βλαπτικά, με τρόπους που δεν είναι άμεσα εμφανείς στο μη εκπαιδευμένο μάτι.

Πώς τρέχουν οι πίθηκοι

Οι πίθηκοι είναι εξαιρετικά περίεργοι και μπορεί να ενδιαφέρονται για κάτι που μεταφέρετε. Η πλειοψηφία των συναντήσεων είναι ειρηνική, οπότε μην πανικοβληθείτε εάν αποφασίσετε να γίνετε φιλικοί. Αφήστε αμέσως τα πάντα για να αρπάξουν, ή καλύτερα ακόμα, να μην παρουσιάζουν εύκολα στόχους, όπως κουνάμε τους ιμάντες κάμερας στην πρώτη θέση.

Οι πίθηκοι έχουν άψογη αίσθηση οσμής και θα ανιχνεύσουν ακόμη και το μη ανοιγμένο φαγητό. Αυτό το μπαρ granola στο σακίδιο σας μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά κάθε πιθήκους στην περιοχή θα ξέρει ότι είναι εκεί.

Οι πίθηκοι μπορούν ακόμη και να αναρριχηθούν στους ώμους σας.

Εάν συμβεί αυτό, μην πανικοβληθείτε και μην φτάσετε στον πίθηκο, θα πηδήσει όταν είναι έτοιμος.

Οι πίθηκοι ενδέχεται να αποφασίσουν να βγάλουν από τις τσάντες που έχουν μείνει χωρίς επίβλεψη. Περισσότεροι από ένας τουρίστες έχουν έρθει από μια βουτιά για να βρουν τα περιεχόμενα του σακιδίου τους διασκορπισμένα σε όλη την παραλία. Ναι, οι μαϊμούδες ξέρουν πώς να δουλεύουν φερμουάρ!

Εάν βλέπετε πιθήκους που δείχνουν δόντια, κρατήστε την απόσταση σας. αυτό είναι ένα σημάδι επιθετικότητας, όχι φιλίας!

Πώς να αντιμετωπίσετε με πιθήκους - Συμβουλές για τους ταξιδιώτες

Οι μαϊμούδες είναι ενδημικές σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία. μεγάλοι πληθυσμοί μακάκων ζουν δίπλα-δίπλα με ανθρώπους σε μέρη όπως το Ubud και το Pura Luhur Uluwatu στο Μπαλί . το Εθνικό Πάρκο Angkor στο Siem Reap της Καμπότζης . Krabi, Ταϊλάνδη . και τα σπήλαια Batu στη Μαλαισία .

Οι μακάκοι υπερασπιστές του δάσους μαϊμού του Ubud , ειδικότερα, δεν είναι ντροπαλός να δείχνουν τους επισκέπτες που είναι αφεντικό.

Αποφύγετε να τους χαμογελάτε: Για τους πιθήκους, η εμφάνιση των δοντιών αποτελεί ένδειξη απειλής και επιθετικότητας. Ένα λάθος ερμηνευμένο χαμόγελο μπορεί να προκαλέσει περιττή επίθεση. Και όταν ένας μαϊμού χαμογελά σε εσένα, σβήστε αμέσως.

Μην παίζετε ρυμουλκό πολέμου: Ο πρωταρχικός λόγος που οι τουρίστες δαγκώνουν οι πίθηκοι είναι επειδή δεν πέφτουν κάτι που έχει πάρει ένας πίθηκος. Οι ιμάντες κάμερας, οι σακίδια και τα μπουκάλια νερού είναι μεγάλοι πειρασμοί. Αφήστε να πάει μόλις ένας πίθηκος τραβήξει κάτι, πιθανότατα θα το εξετάσει και θα το πέσει ούτως ή άλλως.

Μην προσφέρετε φαγητό: Έχοντας φαγητό γύρω από πιθήκους είναι κακή ιδέα ούτως ή άλλως, αλλά η σίτιση θα προσελκύσει πολλά περισσότερα που μπορεί να πάρουν την άρνησή σας να τα ταΐσετε ως σημάδι για να επιτεθείτε.

Μην παρουσιάζετε φόβο: Οι φυλές πίθηκων συνήθως ακολουθούν ένα καθιερωμένο σύστημα καστών με μεγαλύτερα αρσενικά ζώα να είναι άλφα.

Εάν ένας πίθηκος δρα ιδιαίτερα επιθετικός, σταθείτε στο έδαφός σας, κυλάτε τα χέρια σας ή σηκώστε ένα ραβδί αν υπάρχουν διαθέσιμα. Αν πρέπει να υποχωρήσετε, γυρίστε πίσω αργά, ενώ αντιμετωπίζετε ακόμα τον πίθηκο. που τρέχουν ή δείχνουν φόβο θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη τους αντί να τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν.

Προσέξτε να τραβήξετε φωτογραφίες: Ένας πίθηκος που βλέπει τη δική του αντανάκλαση στο φακό της φωτογραφικής σας μηχανής SLR μπορεί να προκαλέσει επίθεση. Οι τουρίστες έχουν επιτεθεί για τη λήψη αυτοεξυπηρέτησης με πρωτεύοντα!

Θεραπεία τσιμπήματα μαϊμού

Ένα δάγκωμα μαϊμού, ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντο, μπορεί γρήγορα να γίνει επικίνδυνο. Οι πίθηκοι είναι τακτικοί μεταφορείς της λύσσας. ακόμα και εκείνοι που δεν είναι κακοήθεις μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες λοιμώξεις και πυρετούς χάρη στο υψηλό επίπεδο βακτηρίων στο στόμα τους.

Τα δαγκώματα μαϊμού πρέπει να καθαρίζονται αμέσως με καθαρό νερό και σαπούνι για 15 λεπτά. Ζητήστε βοήθεια από γιατρό που πιθανώς θα ξεκινήσει αντιβιοτικά και μπορεί να προτείνει μέτρα κατά της λύσσας.

Έχετε λίγη επιλογή, η λύσσα δεν έχει πρόωρα συμπτώματα και είναι θανατηφόρος εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. (Περισσότερες πληροφορίες εδώ: 10 γεγονότα σχετικά με τη λύσσα.)

Οποιοδήποτε τσίμπημα ή γρατσουνιά απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.