Ο Kecak και ο Fire Dance του Pura Luhur Uluwatu

Uluwatu, Μπαλί - Trippy, Πολιτιστική παράσταση τουριστών

Το Pura Luhur Uluwatu είναι πνευματικά σημαντικό για τον λαό του Ινδονησιακού νησιού Μπαλί , καθώς είναι ένας από τους ιερούς ναούς κατεύθυνσης του Μπαλί ( kayangan jagat ) που προστατεύουν το νησί από τα κακά πνεύματα στα νοτιοδυτικά.

Είναι αυτή η εγγύτητα με το κακό, προφανώς, που αναγκάζει τους κηδεμόνες του ναού να απαιτούν τη χρήση ειδικών πλαισίων ή σαρωνιών, καθώς υποτίθεται ότι προστατεύουν τους επισκέπτες από τις κακές επιρροές.

(Αν δεν φέρετε τη δική σας, μην ανησυχείτε - αυτά τα αντικείμενα μπορούν να δανειστούν στην πύλη του ναού).

Πέρα από αυτή την ιερή σημασία, το Uluwatu είναι επίσης ο τόπος μιας από τις σημαντικότερες πολιτιστικές παραστάσεις του Μπαλί: το σκήνισμα και ο χορός του κοτσάκ που προσαρμόζει το διάσημο επάγγελμα του Ραμανγιάνα και παίζει εναντίον ενός πανέμορφου Μπαλινέζικου ηλιοβασιλέματος.

Εισερχόμενος στον Pura Luhur Uluwatu

Θα φτάσετε πριν αρχίσει ο χορός kecak - η τουριστική παλίρροια αρχίζει να πρηστεί περίπου στις 4μμ, καθώς τα τουριστικά λεωφορεία φέρνουν τους τηλεθεατές από τα πολλά ξενοδοχεία του Μπαλί .

Η είσοδος στο Pura Luhur Uluwatu - και τελικά, βλέποντας την απόδοση του kecak - θα σας κοστίσει λίγο: περίπου 40.000 δολάρια (περίπου US $ 3) για την είσοδο στο χώρο του ναού και 100.000 δολάρια IDR για την ίδια την απόδοση του kecak. (Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα χρήματα και τους χρηματιστές στο Μπαλί για περισσότερες πληροφορίες.)

Θα σας ζητηθεί επίσης να φορέσετε ένα σαρόνγκ αν τα ρούχα σας είναι πολύ σύντομα. θα σας ζητηθεί να φορέσετε ένα φύλλο γύρω από τη μέση σας σε κάθε περίπτωση.

(Διαβάστε για την εθιμοτυπία στο Μπαλί για περισσότερες λεπτομέρειες.)

Το μονοπάτι που οδηγεί στο παρελθόν του Pura Luhur Uluwatu και κάτω στο αμφιθέατρο του kecak είναι πλαισιωμένο από δέντρα και μολύνεται με μαυροπετρίτες, που τους αρέσει να κλέβουν οτιδήποτε λαμπερό. Ένα σημάδι στην είσοδο προειδοποιεί τους επισκέπτες να αποθηκεύουν τα κοσμήματά τους, τα γυαλιά και άλλα τιμαλφή για να βεβαιωθούν ότι οι πίθηκοι δεν τους φτάνουν πρώτα.

Ο ναός Pura Luhur Uluwatu

Ο ναός στο Uluwatu χτίστηκε από τον ιουδαϊσμό γκουρού Empu Kuturan τον 10ο αιώνα. Επτά εκατό εκατό χρόνια αργότερα, ο γκουρού Niratha πρόσθεσε περαιτέρω στους ναούς στο χώρο.

" Ulu " σημαίνει κεφάλι, και " Watu " σημαίνει βράχο? ο ναός στο "κεφάλι του βράχου" στέκεται στην κορυφή ενός τεράστιου βράχου που ανεβαίνει εκατό μέτρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

Ο ναός έχει μια υπέροχη θέα στη θάλασσα που σπάει από τη βάση των βράχων κάτω και ένα εντελώς αξέχαστο ηλιοβασίλεμα. (Δείτε αυτό το βίντεο Instagram από την τελευταία επίσκεψή μου στο Uluwatu, καταγράφοντας την θέα της θάλασσας πολύ πιο κάτω, τα κύματά της συντρίβοντας στον γκρεμό.)

Για μια άποψη ελικοπτέρου που έχει νόημα για τους ναούς, τους χορούς και τον πολιτισμό του νησιού, διαβάστε περισσότερα για τον πλούσιο πολιτισμό του Μπαλί. Διαβάστε επίσης τον οδηγό μας για τους ναούς του Μπαλί , για πρόσθετο πλαίσιο.

Κέικ και χορός φωτιάς

Το πιο συναρπαστικό μέρος του συγκροτήματος του ναού προέρχεται, ωστόσο, από τις νυχτερινές του εκδηλώσεις κέικ και πυρκαγιάς.

Το " Kecak " προέρχεται από ένα παλιό μπαλινέζικο τελετουργικό που ονομάζεται sanghyang - ένας χορός trance που οδηγείται από την επαναλαμβανόμενη ψαλμωδία των συμμετεχόντων. Στην αρχαία του μορφή, το sanghyang κοινοποίησε τις επιθυμίες των θεών ή των προγόνων.

Στη δεκαετία του 1930, ένας Γερμανός επισκέπτης ανασχημάτισε το sanghyang στην πιο γνωστή ερμηνεία του kecak - καταργώντας την πνευματική πτυχή του χορού και την οικοδόμησή του γύρω από το επικό ινδουιστικό Ramayana.

Δεν χρησιμοποιούνται μουσικά όργανα σε μια απόδοση του kecak - αντίθετα, βρίσκετε περίπου τριάντα άνδρες με γυμνά κέρατα που κάθονται σε έναν κύκλο, εκφωνώντας ρυθμικά και επαναλαμβανόμενα το "chak ... chak ... chak". Το συνολικό αποτέλεσμα είναι η διέγερση της έκστασης - επαναλαμβανόμενες φωνές και εξωτικά κοστούμια που δημιουργούν μια εμπειρία τριπολικής πολυμέσων.

Η παράσταση παίζει με τη δύση του ήλιου και η κορύφωση περιλαμβάνει μια γιγαντιαία εμφάνιση φωτιάς που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πλοκής. (Οι επισκέπτες που φορούν εύφλεκτο υλικό μπορεί να θέλουν να πάρουν μια θέση ψηλότερα στα περίπτερα.)

Για τι να περιμένετε από την πραγματική απόδοση του kecak , προχωρήστε στην επόμενη σελίδα.

Η απόδοση του kecak στο Pura Luhur Uluwatu πραγματοποιείται σε μια κυκλική σκηνή, που περιβάλλεται από λευκαντές που ανέρχονται σε μέγιστο δέκα πόδια πάνω από το έδαφος για να δώσουν σε όλους μια καλή θέα.

Για να βοηθήσουν τους θεατές του Uluwatu kecak που δεν είναι εξοικειωμένοι με το Ramayana, τα φύλλα συνόψεων παραδίδονται στα μέλη του ακροατηρίου πριν από την παράσταση. Η πλοκή πηγαίνει έτσι:

Ράμα και Σίτα

Ο Ράμα, ένας σοφός πρίγκιπας και ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου του Αγιοδή, εξορίζεται από τη σφαίρα του πατέρα του Δασαράτα.

Συνοδεύεται από την όμορφη σύζυγό του Sita και τον πιστότερο μικρότερο αδερφό του Laksamana.

Ενώ διασχίζει το μαγεμένο δάσος της Νταντάκα, ο δαίμονας βασιλιάς Rahwana κηλιδώνει τη Σίτα και τις σφοδρές επιθυμίες της. Ο αναπληρωτής Marica της Rahwana μεταμορφώνεται σε ένα χρυσό ελάφι για να αποσπάσει τον Rama και Laksamana.

Ο Ραχάντα μεταμορφώνεται στη συνέχεια σε έναν γέρο για να ξεγελάσει τη Σίτα να απομακρυνθεί από έναν μαγικό κύκλο προστασίας που έθεσε η Λακσαμάνα - έτσι ξεγελιζόμενος, η Σίτα είναι πνευματωμένη μακριά στη σφαίρα της Ραγουάνα της Αλένγκκα.

Ο Ράμα και η Λακσαμάνα ανακαλύπτουν την εξαπάτηση πολύ αργά. χάνονται στο δάσος, συναντούν τον βασιλιά πιθήκων Hanoman, ο οποίος ορκίζεται την υπακοή του και πηγαίνει προς αναζήτηση της Sita.

Φεστιβάλ του καυτή Hanoman

Ο Hanoman βρίσκει τη Sita στην Alengka. Ο βασιλιάς μαϊμού παίρνει το δαχτυλίδι του Ράμα στη Σίτα ως δείγμα της επαφής του με τον σύζυγό του. Η Sita δίνει στο Hanoman τη φουρκέτα της για να δώσει στον Ράμα, μαζί με ένα μήνυμα ότι περιμένει τη διάσωση του.

Ο Hanoman θαυμάζει την ομορφιά της Alengka, αλλά αρχίζει να την καταστρέφει.

Οι γιγαντιαίοι υπηρέτες της Ραγουάνα συλλάβουν τον Χανόμαν και τον δεσμεύουν να καεί. Ο Χανόμαν χρησιμοποιεί τις μαγικές δυνάμεις του για να ξεφύγει από ορισμένο θάνατο. Εδώ, η απόδοση τελειώνει.

Παρά τις ιστορικές και πολιτισμικές επιπτώσεις της παράστασης, η απόδοση του Uluwatu kecak είναι αποκλειστικά για τους τουρίστες. Η φλογερή απόδραση του Hanoman παίζεται για οπτικό εφέ, και οι ηθοποιοί που παίζουν Hanoman, Rahwana, και οι γίγαντες το αγκαλιάζουν δυνατά.

Την πρώτη νύχτα που παρακολούθησα, ο Χανόμαν πήγε σε έναν φαλακρό γερμανό τουρίστα στην πρώτη σειρά και τρίβει το κεφάλι του άντρα, σε κάθε διασκέδαση. Τη δεύτερη φορά που παρακολούθησα χρόνια αργότερα, οι σκάλες της Rahwana είχαν τη δυνατότητα να σπάσουν το τέταρτο τείχος και να κάνουν κωμικές ομιλίες σε σπασμένα αγγλικά στο ακροατήριο.

Να φτάσετε στο Uluwatu

Το Uluwatu βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του Μπαλί, έντεκα μίλια νότια της Kuta. Το ταξί ή το ενοικιαζόμενο ταξίδι σας θα πάρει την παράκαμψη από την Kuta, κατευθυνόμενη προς τη Nusa Dua κάτω από τον δρόμο Jalan Uluwatu. (Τοποθεσία του Pura Luhur Uluwatu στους Χάρτες Google.)

Ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε στο Uluwatu θα ήταν να κανονίσετε ένα ταξίδι με το ξενοδοχείο ή τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα. Αν πρέπει να πάρετε απολύτως το τοπικό λεωφορείο που ονομάζεται bemo , οδηγήστε το σκούρο μπλε Tegal από την Kuta στο Jimbaran και μετά πάρτε ένα ταξί μέχρι το Uluwatu.

Η επιστροφή είναι πιο δύσκολη αν δεν έχετε προκαθορισμένη διαδρομή. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μια βόλτα από οποιονδήποτε από τους ανθρώπους που φύγουν ταυτόχρονα με εσάς.

Πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες οργανώνουν μια συμφωνία δύο προς μία με τους ταξιδιώτες, συσκευασώντας την απόδοση του Uluwatu kecak με δείπνο στην παραλία στο κοντινό Jimbaran.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νησί, διαβάστε την περίληψη των μεταφορών στο Μπαλί .