Η Yogyakarta Kraton, Κεντρική Ιάβα, Ινδονησία

Ένα βασιλικό παλάτι για τη μακρύτερη βασιλική γραμμή της Ινδονησίας

Yogyakarta είναι η μόνη περιοχή στην Ινδονησία που εξακολουθεί να διέπεται από κληρονομικό μονάρχη. Το Hamengkubuwono X βασιλεύει από ένα παλάτι, ή το Kraton , που βρίσκεται στην καρδιά της Yogyakarta. Η ίδια η πόλη εξελίχθηκε από το Kraton από την ίδρυσή της και σήμερα το παλάτι εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες: το σπίτι του Σουλτάνου, ένα κέντρο για τις καλλιτεχνικές τέχνες της Ιάβας και ένα ζωντανό μουσείο που κοσμεί τόσο τη σύγχρονη ινδονησιακή ιστορία όσο και τη βασιλική γραμμή της Yogyakarta.

Οι επισκέπτες που περιμένουν μεγαλοπρέπεια στην κλίμακα του Βατικανού ή του Παλατιού του Μπάκιγχαμ θα απογοητευτούν - τα χαμηλά κτίρια στο Κράτον δεν εμπνέουν πολύ δέος. Αλλά κάθε κτίριο, τεχνούργημα και έργα τέχνης έχουν μεγάλη σημασία για το Σουλτανάτο και τα υποκείμενα του, έτσι βοηθά να ακούσετε τον οδηγό σας να διακρίνει το βαθύτερο νόημα πίσω από ό, τι βλέπετε στους λόγους.

Μπορεί να μην δείτε ποτέ τον ίδιο τον Hamengkubuwono X - αλλά όπως κάνει μια επίσκεψη στο Kraton του, αισθάνεσθε την παρουσία του (και εκείνων των προγόνων του) παντού.

Εισερχόμενοι στον Kraton

Η συνολική έκταση του Kraton καλύπτει περίπου 150.000 τετραγωνικά πόδια (το ισοδύναμο τριών ποδοσφαιρικών πεδίων). Ο κύριος πολιτιστικός χώρος, γνωστός ως Kedaton , είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του Kraton και μπορεί να επισκεφθείτε μέσα σε δύο ή τρεις ώρες.

Οι επισκέπτες πρέπει να προσλάβουν έναν ξεναγό στην πύλη. Οι οδηγοί προέρχονται από τις τάξεις του Abdi dalem , ή βασιλικούς επιτηρητές, οι οποίοι υπηρετούν στην ευχαρίστηση του σουλτάνου. Φοράνε στρατιωτικές στολές, γεμάτες με ένα κρησμένο στη μέση τους πλάτη. Μπορούν να προσληφθούν στην κύρια είσοδο του Regol Keben , προσβάσιμη μέσω του Jalan Rotowijayan.

Η πρώτη ένωση είναι αξιοσημείωτη για το μεγάλο περίπτερο τέχνης επιδόσεων. το Bangsal Sri Manganti φιλοξενεί πολιτιστικές παραστάσεις κάθε μέρα της εβδομάδας προς όφελος των εραστών της Ιάβας και των τουριστών. Το πρόγραμμα για τις καθημερινές εμφανίσεις στο Bangsal Sri Manganti ακολουθεί παρακάτω:

Το εσωτερικό παλάτι του Kraton

Νότια από το Bangsal Sri Manganti, η θύρα Donopratopo στέκεται, φυλασσόμενη με ασημένια αγάλματα των δαίμων Dwarapala και Gupala - ακανθώδη υπερφυσικά όντα με διογκωμένα μάτια, καθένα φέρει λέσχη.

Αφού περάσετε την πύλη, θα δείτε το Bangsal Kencono (Golden Pavilion), το μεγαλύτερο περίπτερο στο Inner Palace, το οποίο χρησιμεύει ως τόπος επιλογής των σουλτανών για τις πιο σημαντικές τελετές: οι στέγες, οι ενσαρκώσεις και οι γάμοι. Ο Σουλτάνος ​​περιμένει επίσης στο Bangsal Kencono να συναντηθεί με τους πιο διακεκριμένους επισκέπτες του.

Το Bangsal Kencono είναι πλούσιο σε συμβολισμό - οι τέσσερις πυλώνες από ξύλο τικ αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα στοιχεία και ο καθένας είναι διακοσμημένος με τα σύμβολα των θρησκειών που κατά καιρούς κατέχουν τη νήσο της Ιάβας - τον Ινδουισμό (αντιπροσωπεύεται σε ένα περίπλοκο κόκκινο μοτίβο κοντά στην κορυφή των πυλώνων), ο Βουδισμός (ένα μοτίβο από χρυσά πέταλα λωτού ζωγραφισμένα στη βάση των πυλώνων) και το Ισλάμ (αντιπροσωπεύεται ως αραβική καλλιγραφία που τρέχει στους άξονες των πυλώνων).

Το Αναμνηστικό Μουσείο του Σουλτάνου

Δεν θα σας επιτραπεί να εισέλθετε στο Bangsal Kencono - η περιοχή είναι σκισμένη, έτσι μπορείτε μόνο να δείτε ή να φωτογραφίσετε το περίπτερο από το καλυμμένο περίπατο - αλλά το μουσείο του Sri Sultan Hamengkubuwono IX είναι ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

Το κλιματιζόμενο περίπτερο με γυάλινα τοιχώματα στη νοτιοδυτική γωνία του εσωτερικού παλατιού αποθηκεύει τα προηγούμενα αναμνηστικά του Σουλτάνου, που κυμαίνονται από το λαμπρό έως το κοινότατο: τα μετάλλιά του εμφανίζονται σε αυτήν την αίθουσα, όπως και τα αγαπημένα του σκεύη και μια κορδέλα από τον τουρισμό διάσκεψη στις Φιλιππίνες.

Η υπερηφάνεια του τόπου στο μουσείο αποτελεί μια υπενθύμιση του γιατί ο ενάτος σουλτάνος ​​είναι τόσο αγαπητός: ένα τραπέζι στη μέση της αίθουσας, στο οποίο οι ολλανδικές και ινδονησιακές δυνάμεις υπέγραψαν μια συνθήκη που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του νέου έθνους. Ο Hamengkubuwono IX είχε καθοριστική σημασία για το γεγονός αυτό, έχοντας συντονίσει σε μια στρατιωτική επίθεση του 1949 που τελικά ώθησε τις ολλανδικές δυνάμεις να υποχωρήσουν. (πηγή)

Το υπόλοιπο εσωτερικό κάστρο είναι εκτός των ορίων των επισκεπτών. Από το μονοπάτι μπορείτε να δείτε πολλά περίπτερα, όπως το Bangsal Prabayeksa (αίθουσα αποθήκευσης βασιλικών κειμηλίων), το Bangsal Manis (αίθουσα δεξιώσεων για τους σημαντικότερους εορτασμούς του σουλτάνου) και το Gedong Kuning , ευρωπαϊκό -ενωμένο κτίριο που χρησιμεύει ως το σπίτι του Σουλτάνου.

Ειδικές εκδηλώσεις στο Kraton

Ορισμένες περιοδικές γιορτές επικεντρώνονται γύρω από την ευλογία του Kraton και του σουλτάνου. (Ένα ενημερωμένο ημερολόγιο των γεγονότων μπορεί να δει στο Yogyes.com, offsite.) Η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή στην Yogyakarta, στην πραγματικότητα, γιορτάζεται κυρίως στους λόγους Kraton.

Η τελετή Sekaten είναι ένας εβδομαδιαίος εορτασμός της γέννησης του Προφήτη Μωάμεθ, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο. Η γιορτή ξεκινά με μια πομπή στα μεσάνυχτα που τελειώνει στο Masjid Gede Kauman. Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας Sekaten, πραγματοποιείται μια νυχτερινή αγορά ( πάλσαρ malam ) στη βόρεια πλατεία, το alta-alun utara βόρεια του Kedaton.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να σταματήσουν από το παλαίσιο malam κατά τη διάρκεια του Sekaten για να αποκτήσουν μια αίσθηση τοπικής κουλτούρας, φαγητού και διασκέδασης, όλα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο.

Στο τέλος του Sekaten, το Grebeg Muludan γιορτάζεται με την αποκάλυψη του Gunungan, ένα βουνό ρύζι, κροτίδες, φρούτα και γλυκά. Αρκετοί gunungan μεταφέρονται σε μια πομπή μέσα από τους λόγους Kraton μέχρι να κάνουν μια τελική στάση στο Masjid Gede Kauman, μετά την οποία οι ντόπιοι αγωνίζονται για ένα κομμάτι. Οποιεσδήποτε αξιώσεις κομμάτια gunungan δεν τρώγονται - αντ 'αυτού, είναι είτε θαμμένα στους ορυζώνες ή φυλάσσονται στο σπίτι ως ένα καλό δείγμα τύχης.

Δύο άλλες πομπές Grebeg συμβαίνουν επίσης σε άλλες ευοίωνες θρησκευτικές αργίες, συνολικά τρεις φορές σε ένα ισλαμικό ημερολογιακό έτος. Ο Grebeg Besar πραγματοποιείται στο Eid al-Adha ενώ ο Grebeg Syawal πραγματοποιείται στο Eid al-Fitr.

Ένας αρχαίος Ιάβανος διαγωνισμός εκτελείται τακτικά στους λόγους Kraton: το Jemparingan είναι μια δοκιμασία της Ιάβας ικανότητας τοξοβολίας, που διεξάγεται στο Halaman Kemandungan νότια του Kedaton. Οι συμμετέχοντες ντύνονται με το πλήρες μπατίκ της Ιαπωνίας και πυροβολούν ενώ κάθονται σταυροί με γωνία 90 μοιρών. η θέση υποτίθεται ότι προσομοιώνει την κίνηση των γυρισμάτων από τον έφιππο, όπως έπρεπε να κάνουν οι αρχαίοι Ιάβανοι.

Οι διαγωνισμοί Jemparingan πραγματοποιούνται την Τρίτη το απόγευμα, που συμπίπτουν με τις ημέρες του καλοκαιριού του ημερολογίου της Ιάβας, που συμβαίνουν περίπου κάθε 70 ημέρες.

Μεταφορά στο Yogyakarta Kraton

Το Kraton βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης Yogyakarta και είναι εύκολα προσβάσιμο από τον δρόμο Malioboro ή την τουριστική περιοχή του Jalan Sastrowijayan. Τα ταξί, και οι ιπποδρομίες και το beck (rickshaw) μπορούν να σας μεταφέρουν στο Κράτον από οπουδήποτε στο κέντρο της πόλης Jogjakarta.