Ένας οδηγός για το Φεστιβάλ Obon της Ιαπωνίας

Πληροφορίες για μία από τις πιο γιορτινές διακοπές της Ιαπωνίας

Ο Obon είναι μια από τις σημαντικότερες ιαπωνικές παραδόσεις . Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πνεύματα των προγόνων τους επιστρέφουν στα σπίτια τους για να επανενωθούν με την οικογένειά τους κατά τη διάρκεια του Obon. Για το λόγο αυτό, είναι ένας σημαντικός χρόνος συσκέψεων οικογένειας, καθώς πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν στις πατρίδες τους για να προσευχηθούν μαζί με την εκτεταμένη οικογένειά τους για να επιστρέψουν τα πνεύματα των προγόνων τους.

Η ιστορία του Obon

Ο Obon γιορτάστηκε αρχικά γύρω στην 15η ημέρα του έβδομου μήνα στο σεληνιακό ημερολόγιο, το οποίο ονομάζεται Fumizuki文 月 ή "Month of Books". Οι περίοδοι του Obon είναι λίγο διαφορετικές στις μέρες μας και ποικίλλουν ανάλογα με τις περιοχές της Ιαπωνίας.

Στις περισσότερες περιοχές, το Obon γιορτάζεται τον Αύγουστο, το οποίο ονομάζεται Hazuki葉 月 στα Ιαπωνικά, ή το "Month of Leaves". Ο Obon αρχίζει συνήθως γύρω στο 13ο και τελειώνει στις 16. Σε ορισμένες περιοχές στο Τόκιο, ο Obon γιορτάζεται στον πιο παραδοσιακό μήνα του Ιουλίου, συνήθως στο μέσο του μήνα, και εξακολουθεί να γιορτάζεται την 15η ημέρα του έβδομου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου σε πολλές περιοχές της Οκινάουα.

Οι Ιάπωνες καθαρίζουν τα σπίτια τους και τοποθετούν μια ποικιλία από τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα φρούτα στα πνεύματα των προγόνων τους μπροστά από ένα βουδούνιο (βουδιστικό βωμό). Τα φανάρια Chochin και οι ρυθμίσεις των λουλουδιών τοποθετούνται συνήθως από το butsudan ως άλλη προσφορά.

Οι παραδόσεις του Obon

Την πρώτη μέρα του Obon, φανάρια από χαρτόνι φωτίζονται μέσα σε σπίτια και οι άνθρωποι φέρνουν τα φανάρια στους τάφους της οικογένειάς τους για να καλέσουν τα πνεύματα των προγόνων τους πίσω στο σπίτι. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται mukae-bon. Σε ορισμένες περιοχές, πυρκαγιές που ονομάζονται mukae-bi φωτίζονται στις εισόδους των σπιτιών για να βοηθήσουν τους πνεύμονες να εισέλθουν.

Την τελευταία μέρα, οι οικογένειες βοηθούν να επιστρέψουν τα πνεύματα των προγόνων τους πίσω στον τάφο, κρεμώντας τα φανάρια chochin, ζωγραφισμένα με την κορυφή της οικογένειας για να καθοδηγήσουν τα πνεύματα στην αιώνια θέση ανάπαυσης τους. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται okuri-bon. Σε ορισμένες περιοχές, φωτιές που ονομάζονται okuri-bi ανάβουν στις εισόδους των σπιτιών για να στείλουν απευθείας στα πνεύματα των προγόνων.

Κατά τη διάρκεια του Obon, η μυρωδιά του τενάκη γεμίζει ιαπωνικά σπίτια και νεκροταφεία.

Αν και τα πλωτά φανάρια έχουν κερδίσει τη δημοτικότητα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστά ως toro nagashi στα ιαπωνικά και είναι ένα όμορφο μέρος των παραδόσεων που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του Obon. Μέσα σε κάθε toro nagashi υπάρχει ένα κερί, που τελικά θα καεί, και το φανάρι θα επιπλέει στη συνέχεια κάτω από ένα ποτάμι που τρέχει στον ωκεανό. Χρησιμοποιώντας το toro nagashi, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να απολαύσουν όμορφα και συμβολικά να στείλουν τα πνεύματα των προγόνων τους στον ουρανό μέσω των φανών.

Μια άλλη παράδοση που παρατηρείται είναι ένας λαϊκός χορός που ονομάζεται Bon Odori. Τα στυλ του χορού ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά συνήθως, τα ιαπωνικά τύμπανα taiko διατηρούν τους ρυθμούς. Το Bon odori κρατιέται συνήθως σε πάρκα, κήπους, ιερά ή ναούς, φορώντας yukata (καλοκαιρινό κιμονό) όπου οι χορευτές εκτελούν περίπου ένα στάδιο yagura. Όποιος μπορεί να συμμετάσχει στο bon odori, οπότε μην είστε ντροπαλός και να συμμετάσχετε στον κύκλο αν είστε τόσο διατεθειμένοι.