Ιρλανδικά ιδιοσκευάσματα και φράσεις στην καθημερινή χρήση

Αγγλικά ως Ομιλούμενα στην Ιρλανδία ή Πώς να αισθανθείτε την ιρλανδική

Πώς να φτάσετε γλωσσολογικά στην Ιρλανδία, πρέπει να μιλήσετε ιρλανδικά καθόλου ή είναι αρκετά αγγλικά; Όταν στην Ιρλανδία θα ακούσετε άτομα που μιλάνε ιρλανδικά. Περιστασιακά, τουλάχιστον. Επειδή λιγότερο από το ένα τοις εκατό του πληθυσμού χρησιμοποιεί την «μητρική γλώσσα» καθημερινά. Έτσι πώς επικοινωνούν οι άνθρωποι στην καθημερινή ζωή; Λοιπόν, στα αγγλικά. Αλλά: η πλειοψηφία των Ιρλανδών χρησιμοποιούν την "ιρλανδική γλώσσα", μια τοπική έκδοση της αγγλικής γλώσσας, που συχνά ονομάζεται Hiberno-Αγγλικά (αν και αυτό μπορεί να είναι υπερβολικά ακαδημαϊκός όρος).

Επηρεασμένη από την παράδοση, την ιστορία , τα τοπικά ιδιώματα και την ιρλανδική γλώσσα. Και μερικές φορές πολύ σύγχυση για τον επισκέπτη. Να είστε προειδοποιημένοι! Για να σας βοηθήσουμε μαζί με τους ιρλανδικούς ιδιωματισμούς στην καθημερινή χρήση, μπορείτε να βρείτε μερικά παραδείγματα από αυτά που μπορεί να συναντήσετε:

Είσαι καλά?

Αυτός είναι ο γενικός χαιρετισμός του βοηθού πωλήσεων ή του μπάρμαν. Αυτός ή αυτή δεν ενδιαφέρεται απολύτως για την υγεία ή την ευημερία σας. Η φράση μεταφράζεται ως "Είμαι έτοιμος να σας εξυπηρετήσω, ποια είναι η επιθυμία σας"; Η σωστή απάντηση είναι να τοποθετήσετε την παραγγελία σας, για να μην αναφέρετε τις ασθένειες σας. Σημειώστε ότι η φράση μπορεί να λεχθεί με τέτοιο τόνο φωνής που "Πόσο τολμάς να με ενοχλείς;" θα μπορούσε να είναι και έγκυρη μετάφραση.

Φουσκώστε

Ένας ξένος ή ξένος, βασικά οποιοσδήποτε των οποίων οι πρόγονοί δεν έζησαν στο φως της ενοριακής εκκλησίας για τουλάχιστον δέκα γενιές.

Ελάτε εδώ σε μένα!

Αν το πρόσωπο που λέει αυτό είναι ήδη δίπλα σας, ίσως αισθανθείτε ότι η έννοια του προσωπικού χώρου είναι άγνωστη στην Ιρλανδία.

Μην ανησυχείτε, η φράση απλά σημαίνει "ακούστε".

Culchie

Μια σύντμηση του "γεωργικού" και αναφέρεται σε οποιονδήποτε γεννήθηκε και εκτράπηκε έξω από τις λίγες πόλεις της Ιρλανδίας. Ή έξω από το Δουβλίνο.

Θανάσιμα

Στην καθημερινή συζήτηση, αυτό σημαίνει "πολύ καλό", όπως στο θανάσιμο buzz (περίπου "υπέροχο").

Feck

Αυτή η καθολική αναγνώριση οτιδήποτε ("ο θλιβερός ζυγός που μου έδωσε ο άνθρωπος") δεν είναι ούτε θετικός ούτε αρνητικός, απλά είναι.

Αυτή η ποιότητα τύπου Ζεν μπορεί να εξαφανιστεί γρήγορα, οπότε το "e" συνήθως αντικαθίσταται από ένα "u". Αναμείνετε να ακούτε πιο συχνά τη λέξη f σε σύντομη, φαινομενικά φυσιολογική συνομιλία απ ​​'ό, τι σε μια ταινία Tarantino.

Καλός άνθρωπος!

Μια φράση που δηλώνει συμφωνία ή ευχαριστίες και λίγο σεβασμό. Χρησιμοποιείται επίσης ως ένα είδος μη απάντησης στο πανταχού παρόν χαιρετισμό "Aright"; (η σύντομη μορφή του "Πώς είσαι;", βλ. παρακάτω).

Τρύπα στον τοίχο

Εκτός εάν αναφέρεται ρητά στη μεγαλύτερη παμπ στην Ιρλανδία, αυτή η φράση δηλώνει ένα ΑΤΜ.

Πώς είσαι?

Εκτός αν το άτομο που σας ρωτάει είναι γιατρός, νοσοκόμα ή παραϊατρικό αυτό σημαίνει απλώς "Γεια σας!" Μην ξεκινάτε μακρές προτάσεις. Ακριβώς απαντήστε με την ίδια φράση ή την κοινή "Και εσείς;"

Jeanie Mac!

Μια έκφραση σχεδόν ισοδύναμη με τον αρκετά κοινό τύπο «Ιησούς, Μαρία, Ιωσήφ και όλους τους Αγίους Μάρτυρες!», Αποφεύγοντας να πάρει μάταια το όνομα του Κυρίου.

Εργολάβος κατεδαφίσεων

Συνήθως, αυτή η λέξη περιγράφει ένα μέλος της ταξιδιωτικής κοινότητας. Δεν είναι όπως στο "στις διακοπές", αλλά όπως και στο "που ζουν σε ένα τροχόσπιτο από το δρόμο". Είναι σίγουρα προσβλητικό.

Αφρικανός μιγάς

Ένα σάντουιτς και ένα καλό παράδειγμα της τάσης (κυρίως του Δουβλίνου) να αφήσουμε τα λόγια να μεταλλαχθούν σε κάτι που τελειώνει με το "o". Μέχρι και κρύο - Χριστούγεννα για εσάς και για μένα.

Shinner

Παρεκκλιστικός όρος για τους Ρεπουμπλικάνους και τους εθνικιστές, συγκεκριμένα μέλη και υποστηρικτές του Sinn Fein.

Skanger

Περιεκτική περιγραφή των ιρλανδών νέων που καλλιεργούν μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Τα αρσενικά θα αθληθούν κοντά σε ξυρισμένα κεφάλια, αθλητικές φόρμες, προπονητές, καπελάκια μπέιζμπολ και χρυσές αλυσίδες γύρω από το λαιμό τους. Τα θηλυκά μπαίνουν για μακριά μαλλιά, τεράστια σκουλαρίκια, γυμνά μαστίχα και ένα σουτιέν ώθησης.

Κολλήσεις

Παρατεταμένο φιλί, επίσης γνωστό (ειδικά στο Δουβλίνο) ως μετατόπιση .

Μαλακή παλιά μέρα

Ο ιρλανδικός τρόπος αποφυγής οποιασδήποτε μνείας για κακές καιρικές συνθήκες, ακόμα και αν χυθεί σε ισχύ δέκα φλογεές, θα εξακολουθεί να είναι "μια μαλακή παλιά μέρα" (τουλάχιστον στην παμπ). Πρόκειται για ένα ιρλανδικό κλίμα καιρού ...

Σίγουρος

Ακόμη και αν εκφράζεται με απόλυτη πεποίθηση, αυτό θα παραμείνει πάντοτε ερμηνεύσιμο ως μόνο "μέσα στα πεδία των δυνατοτήτων" (βλ. Επίσης "Ναι" και "Όχι" παρακάτω).

Να προσέχεις!

Αυτό συνήθως σημαίνει "Αντίο", εκτός αν ένα συνολικό ξένο φωνάζει προς την κατεύθυνση σας. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ληφθεί κυριολεκτικά ή αντίο σε σας.

Πάρτε το βάρος των ποδιών σας

Δεν είναι μια λεπτή υπόδειξη για να διαβάσετε τις διατροφικές συνήθειες, αλλά απλά την προσφορά να καθίσετε.

West-Brit

Εξαφανιστικός όρος για όλους τους ιρλανδούς πολίτες, οι οποίοι είναι υπερβολικά σταθεροί για τον βρετανικό πολιτισμό, τις παραδόσεις ή τις πολιτικές απόψεις.

Ποιο είναι το Craic;

Αυτό δεν αναφέρεται στο ceol agus craic αλλά απλά μεταφράζεται ως "Οποιαδήποτε είδηση;" ή απλά "Γεια σας!"

Woah;

Αυτή σχεδόν η καθολικά ακούσια λέξη, που έχει διαρκέσει τουλάχιστον δύο δευτερόλεπτα, μεταφράζεται σχεδόν ως "Με συγχωρείτε, δεν το έκανα αρκετά, θα μπορούσατε να επαναλάβετε αυτό που μόλις είπατε;"

Ο άνθρωπος ή η γυναίκα σου

Δηλώνει ένα άτομο το όνομα του οποίου είναι άγνωστο (ή δεν μπορεί να ανακληθεί προς το παρόν) αλλά η ταυτότητα του οποίου θεωρείται ότι είναι γνωστή σε όλους. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε τόσο ξεκαρδιστικές ανταλλαγές όπως
"Δεν ήξερα τον εαυτό μου στην πόλη χθες;"
"Αυτός δεν ήταν αυτός, αυτός ήταν ο άλλος ..."

Ναι και ΟΧΙ

Οι Ιρλανδοί δεν έχουν πραγματικά ένα "ναι", ούτε ένα τελικό "όχι". Αυτό εξηγεί την αποτροπιασμό με την οποία αντιμετωπίζεται η χρήση αυτών των λέξεων. Αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Μόνο εάν πατηθεί μια σαφής απάντηση μπορεί να δοθεί - η συνέπεια είναι ότι τόσο το "ναι" όσο και το "όχι" είναι σε κατάσταση ροής και συνώνυμο με "καλά, ίσως, θα δούμε".

Ζυγός

Ένα μηχανικό ή άλλο εργαλείο, οτιδήποτε από ένα φτυάρι σε μια πυρηνική συσκευή.

Οποιαδήποτε περιγραφή των αποστάσεων, των οδηγιών και του χρόνου

Το " ιρλανδικό μίλι " είναι πολύ ευέλικτο. Και ο χρόνος είναι ρευστός. Ενώ μπορείτε να περιμένετε να καλύψετε τρία έως τέσσερα μίλια με τα πόδια στο σπίτι, αυτό δεν ισχύει στην Ιρλανδία. Ειδικά αν πρέπει να βασιστείτε στις οδηγίες που δίνονται από τους ντόπιους. Μπορούν να παίξουν κάτω από την απόσταση για να αποφευχθούν οι απογοητευτικοί περιπατητές, να στείλουν τους ίδιους περιπατητές στη "γραφική διαδρομή" ή να ρίξουν χρήσιμες συμβουλές όπως "στρίψτε αριστερά όπου συνήθως ο σκύλος κάθεται". Πάρτε ένα χάρτη.

Τελικά μια σημαντική σημείωση - πάρτε όλες τις παραπάνω εξηγήσεις με ένα μικροσκοπικό αλάτι!