Οι ιρλανδικές δώδεκα ημέρες των Χριστουγέννων

Περισσότερο από απλά μελωδίες στα αχλάδια

Όλοι γνωρίζετε τις δώδεκα ημέρες των Χριστουγέννων, από την "Δωδέκατη Νύχτα" του Σαίξπηρ σε ένα πέρδικα σε ένα αχλάδι. Αλλά τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτών των δώδεκα ημερών στην Ιρλανδία; Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια σύντομη κατάρρευση, μέρα με τη μέρα. Στην πραγματικότητα για δεκατέσσερις μέρες, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι την εορτή των Θεοφανίων.

24 Δεκεμβρίου - Παραμονή Χριστουγέννων

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο εισήχθη μόνο πρόσφατα στην Ιρλανδία - αλλά η παραμονή των Χριστουγέννων ήταν η στιγμή που τα κεριά ήταν αναμμένα.

Μετά το ηλιοβασίλεμα, μερικά κεριά, ένα για κάθε μέλος του νοικοκυριού, τοποθετήθηκαν στα παράθυρα. Είτε ως εκσυγχρονισμένη παγανιστική παράδοση είτε ως "να καθοδηγεί την Αγία Οικογένεια". Το μεγαλύτερο κερί ήταν γνωστό ως coinneal mór na Nollag ("το μεγάλο χριστουγεννιάτικο κερί"). Τότε ήταν μακριά στην εκκλησία ... Και ένα ποτό με τους γείτονες μετά.

25 Δεκεμβρίου - Ημέρα των Χριστουγέννων

Αν ψάχνετε για ειρήνη και ηρεμία, αυτή είναι η μέρα σας - η Ιρλανδία είναι σχεδόν νεκρή στον κόσμο την Ημέρα των Χριστουγέννων. Η μέρα περνάει με στενή οικογένεια, φορτωμένο στο σπίτι, τρώγοντας λαχανάκια Βρυξελλών και βλέποντας την ετήσια επανεκκίνηση του "The Sound of Music" στο RTÉ. Μόλις στις 11 π.μ. οι δρόμοι γίνονται γεμάτοι, ακόμη και οι απίστοιχοι που κατευθύνονται προς μάζα. Ίσως η πιο βαρετή ημέρα της ιρλανδικής χρονιάς για τους επισκέπτες. Επικεφαλής για τα φυσικά αξιοθέατα, τα πάντα είναι κλειστά.

26 Δεκεμβρίου - Ημέρα του Αγίου Στεφάνου (ή ημέρα του μποξ)

Γνωστή επίσης ως "Ημέρα των Βράχων", η μέρα των μαχητών και των "Wren Boys" - παραδοσιακά αποκρύπτονται νεαροί άνδρες που περνούν γύρω τους, απαγγέλλοντας ανύπαρκτα ποιήματα, ικετεύοντας για μεταχειρίσεις και φέρνοντας ένα νεκρό άχυρο.

Παρόμοιες παραδοσιακές δραστηριότητες, αν και σε ένα ελαφρώς πιο εξελιγμένο επίπεδο, συνδέονται με τους παππούδες. Δραστηριοποιούνται στο Ulster, το Δουβλίνο και το Wexford, κρατώντας ζωντανό το θέατρο.

27 Δεκεμβρίου - Οι πωλήσεις

Αυτή είναι η μέρα που τα καταστήματα μπαίνουν σε overdrive - οι μετα-χριστουγεννιάτικες πωλήσεις ξεκινούν και οι ουρές αρχίζουν να σχηματίζονται ήδη από τις επτά η ώρα στο Δουβλίνο.

Αποφύγετε τον χρόνο εγκατάλειψης του Brown-Thomas, του Arnott και του Clery ... εκτός αν θέλετε να είστε ανάμεσα στο κυνήγι του όχλου για τις καλύτερες ευκαιρίες. Παρεμπιπτόντως, η 27η Δεκεμβρίου είναι επίσης η ημέρα του εορτασμού του Ιωάννη του Ευαγγελιστή.

28 Δεκεμβρίου - Γιορτή των ιερών αθώων

Την ημέρα αυτή ο Ηρώδης διέταξε προφανώς τη σφαγή όλων των πρώτων γενεών "χιλντέρ" μια από τις πιο άσχημες μέρες στο λαϊκό έθιμο. Μην ξεκινήσετε επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ταξίδια, για να μην ξεκινήσετε τίποτα. Οι "επίσκοποι αγόρι" ήταν de-throned αυτήν την ημέρα. Αλλά αυτή η μεσαιωνική παράδοση έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό, στη σημερινή Ιρλανδία δεν βρίσκετε νεαρό ενήλικο που να αναλαμβάνει το θρόνο του επίσκοπου κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

29 Δεκεμβρίου και 30 Δεκεμβρίου

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες παραδόσεις που συνδέονται με αυτές τις μέρες - σήμερα χρησιμοποιούνται για ψώνια (κυρίως απόθεμα αλκοόλ) ή για να μεταφέρουν τα παιδιά στο ζωολογικό κήπο , επίσης μια παράδοση που έχει τιμηθεί με το χρόνο, ειδικά στο Δουβλίνο.

31 Δεκεμβρίου - Πρωτοχρονιά

Η Ιρλανδία δεν κάνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε στιλ που θα ανταγωνιστεί την Times Square της Νέας Υόρκης, την πλατεία Trafalgar Square του Λονδίνου ή το Hogmanay του Εδιμβούργου - τα πάρτι και οι εορτασμοί είναι μια διάσπαρτη υπόθεση. Και πολύ αλκοολούχα ποτά. Εάν επισκέπτεστε αυτή την περίοδο, ίσως είναι καλή ιδέα να προκαταλάβετε μία από τις οργανωμένες εκδηλώσεις.

Αν δεν θέλετε να συμμετάσχετε στις μάζες προσπαθώντας να πάρετε μια πίντα στην παμπ ...

1η Ιανουαρίου - Πρωτοχρονιά

"Όλα είναι ήσυχα την Πρωτοχρονιά" ... Το U2 είχε δίκιο - ξεκινά το πρωί με θλιβερή ησυχία. Κυρίως λόγω των διασκεδάσεων της νύχτας πριν. Κανείς δεν θυμάται ότι αυτή είναι η "Γιορτή της Περιτομής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού". Όπως και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, αυτό ήταν και η γιορτή του Ιανού, του θεού των δύο θυρών των θυρών και των ανοιγμάτων. Γιατί να μην επισκεφτείτε τα αρχαία πρόσωπα που μοιάζουν με το Janus στο νησί Boa . Θα είσαι πιθανότατα το μόνο άτομο εκεί.

2 Ιανουαρίου (γιορτή του ιερού ονόματος του Ιησού) στις 4 Ιανουαρίου

Αυτές είναι οι ημέρες που χρησιμοποιούνται γενικά για να επισκεφτείτε πιο απομακρυσμένους φίλους και σχέσεις, μαζεύοντας τα αριστερά, έτσι ώστε να πούμε. Δεν υπάρχει προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη.

5 Ιανουαρίου - Η δωδέκατη νύχτα και η δωδέκατη νύχτα

Η δωδέκατη νύχτα ήταν παραδοσιακά η εποχή που τελείωσε το Χριστούγεννα - εξ ου και η «Δώδεκα Ημέρες των Χριστουγέννων» (ξεκινώντας από τις 25 Δεκεμβρίου).

Ήταν μια νύχτα γλέντι, γλέντι και πρακτικά αστεία. Αυτές τις μέρες το σχολείο ξεκινά πάλι γύρω από αυτή τη φορά, σηματοδοτώντας το τέλος των "Χριστουγεννιάτικων διακοπών" για όλους. Το τελευταίο άγριο πάρτι, ωστόσο, πιθανότατα θα πεταχτεί σε ένα βολικό Σαββατοκύριακο, όχι απαραίτητα τη 12η νύχτα.

6 Ιανουαρίου - Θεοφανία

Αυτή η μέρα είναι η γιορτή των Θεοφανείων του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που συνδέεται παραδοσιακά με την Λατρεία των Μάγων ή την Παλαιά Ημέρα των Χριστουγέννων (σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και εξακολουθεί να παρατηρείται από μερικές ορθόδοξες εκκλησίες). Στην Ιρλανδία είναι πιο γνωστή ως Nollaig mBan - Little Christmas ή "Χριστούγεννα των γυναικών". Αυτή ήταν η μέρα που οι γυναίκες αγαπούσαν, μπορούσαν να βάλουν τα πόδια τους επάνω και (μετά από δώδεκα ή περισσότερες ημέρες σκλαβιάς μακριά για να κρατήσουν τους άντρες ευτυχείς) και να απολαύσουν. Μια σχεδόν ξεχασμένη παράδοση.

Χειροποίητο Δευτέρα

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιρλανδική παράδοση του Handsel Δευτέρα , την πρώτη Δευτέρα του Ιανουαρίου - όταν τα παιδιά θα πάρουν μικρά δώρα, τα οποία καλούνταν (το μαντέψατε) "handsels".