Πυροκροτητές και το παιχνίδι των μαχητών

Μια σπάνια, αλλά ακόμα παρατήρητη παράδοση - όχι μόνο στην Ημέρα του Βράχου

Οι μαμάδες (γνωστοί επίσης ως περιφερειακοί ως guisers, strawboys ή wrenboys, οι τελευταίοι όταν εμφανίζονται στην Ημέρα του Wren) είναι ομάδες ανθρώπων που ντύνονται σε παραδοσιακές φορεσιές για να παίξουν ορισμένους, προκαθορισμένους ρόλους και να εφαρμόσουν το αποκαλούμενο Μαχητικό Παιχνίδι. Αυτά τα έργα εκτελούνται στο ύπαιθρο, συχνά στο δρόμο ή στην πλατεία της αγοράς, μερικές φορές και σε εσωτερικούς χώρους, είτε κατ 'επανάληψη κατά τη διάρκεια κλήσεων στο σπίτι (όταν ολόκληρη η πομπή μετακινείται μέσω του χωριού) είτε σε δημόσιες κατοικίες.

Η λέξη "mummer" έχει χρησιμοποιηθεί από τους μεσαιωνικούς χρόνους, αλλά η γνώση μας για το τι κάνουν αυτά τα κουκουβάγια είναι σκασμένη - ήταν ντυμένος (mumming), αλλά δεν σώζονται σημειώσεις για τα έργα. Πράγματι, το "μαύρισμα" μπορεί να ήταν ένας πολύ γενικός όρος για έναν ηθοποιό ή έναν ερμηνευτή. Η μούμιγκ μπορεί να σχετίζεται με γερμανικά και άλλα ευρωπαϊκά καρναβαλικά έθιμα. Μια συγγένεια με τα μεσαιωνικά μυστήρια μπορεί να υποψιαστεί, αλλά το είδος του θέματος είναι άγρια ​​διαφορετικό και πολύ πιο «γήινο» (για να μην αναφέρουμε και το κωμικό).

Τα πανηγυρικά έργα που παίζουν σήμερα φαίνονται να χαμογελούν από τον 18ο αιώνα, αν και τα στοιχεία σε αυτά θα έχουν πολύ βαθύτερες ρίζες.

Οι Μαχητές - οι ρόλοι που παίζουν

Ανάλογα με την τοποθεσία και το μέγεθος του θίασου, μπορεί να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη μούμια - αλλά αυτοί είναι γενικά οι κύριοι χαρακτήρες που πρέπει να συναντήσετε. Σημειώστε ότι οι χαρακτήρες είτε εισάγονται σε ομοιοκαταληξία από τον αφηγητή (βλέπε παρακάτω) είτε θα κάνουν μια σύντομη ομιλία κατά την πρώτη είσοδο στο κεντρικό στάδιο, εισάγοντας τους:

Προσθέστε σε αυτό πολλούς μουσικούς και ένα κοινό πλήθος αλληλεπιδραστικών παρισταμένων και το cast σας είναι πλήρες.

Το Πακέτο των Μακαριωτών - Το Καλοπροαίρετο

Αν περιμένετε το δράμα του Σαίξπηρ, μην παρακολουθήσετε ένα πανηγυρικό παιχνίδι ... αν και τα θέματα μπορεί να είναι γενικά παρόμοια και ακόμη και ο bard έχει την πλαδαρή, χιούμορ πλευρά του, το παιχνίδι που ενεργεί από τους μαυρομάτες θα είναι ευρεία φάρσα και μελόδραμα σε σωρούς .

Και όλοι γνωρίζουν το τέλος ούτως ή άλλως.

Η κεντρική πλοκή περιστρέφεται γύρω από τη δολοφονία και στη συνέχεια την ανάσταση ενός από τους χαρακτήρες. Ή περισσότερα από αυτά. Σε περισσότερο ή λιγότερο φρικιαστικούς και χονδροειδείς τρόπους. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο Ιππότης του Αγίου Πατρικίου που συναντά τον Άγιο Γεώργιο, οι προσβολές που διακινούνται, τα όπλα που αντλούνται, κατόπιν ένας καλός αγώνας και κάποιος καταλήγει νεκρός. αυτό είναι το σύνθημα για τον γιατρό να εμφανιστεί και να δουλέψει το θαύμα του. Εκεί πηγαίνει ο νεκρός ήρωας (ή κακοποιός), το πλοίο παίρνει άλλες λίγες ανατροπές, το κακό νικήθηκε και τρέχει μακριά ... ή έτσι.

Όχι πολύ από μια πλοκή;

Τι περίμενες? Η όλη σκηνή είναι γραμμένη σε μαύρο και άσπρο και ο τόνος είναι γενικά χιουμοριστικός, οπότε πρόκειται απλώς για να φωνάξετε τον ήρωά σας και να έχετε καλό καφέ στον κακό. Ως στρατόπεδο ως η σειρά Batman TV και με τόσο ψυχολογικό βάθος όσο μια πρώιμη ταινία του Schwarzenegger (αλλά με λιγότερες εκρήξεις και ειδικά εφέ).

Μια παράδοση που πεθαίνει;

Ναι και όχι - η μούμια και η Ημέρα του Βίβλου φαίνεται να είναι πράγματα του παρελθόντος, αλλά ορισμένοι αφοσιωμένοι λαοί κρατούν την παράδοση ζωντανή. Μεταξύ αυτών είναι οι Aughakillymaude Mummers, οι οποίοι έχουν το δικό τους κέντρο και το μουσείο στο Derrylin (κοντά στο Enniskillen , County Fermanagh).