Η Ελλάδα γιορτάζει την Ημέρα της Ωχής

«Όχι, δεν είναι εντάξει!»

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα ή την Κύπρο τον Οκτώβριο; Στις 28 Οκτωβρίου, αναμένεται να συναντήσουν παρελάσεις και άλλες γιορτές που τιμούν την Ημέρα της Οίας, την επέτειο της αμετάκλητης άρνησης του στρατηγού Ιωάννη Μεταξά προς το αίτημα των Ιταλών για ελεύθερη διέλευση για να εισβάλει στην Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ιταλία, υποστηριζόμενη από τον Χίτλερ, ήθελε να καταλάβει την Ελλάδα. Ο Μεταξάς απάντησε απλά, "Οχί!" Αυτό είναι "όχι" στα ελληνικά. Ήταν ένα "όχι" που έφερε την Ελλάδα στον πόλεμο στη συμμαχική πλευρά. για καιρό, η Ελλάδα ήταν ο μόνος σύμμαχος της Βρετανίας ενάντια στον Χίτλερ.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έδινε στις δυνάμεις του Μουσολίνι ελεύθερη διέλευση, αλλά κατέλαβαν επίσης την επίθεση και τους οδήγησαν πίσω στην πλειοψηφία της Αλβανίας.

Μερικοί ιστορικοί καταδικάζουν την έντονη αντίσταση των Ελλήνων στις μεταγενέστερες γερμανικές προσγείψεις των αλεξιπτωτιστών κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης με την πειστικότητα του Χίτλερ ότι τέτοιες επιθέσεις κοστίζουν πάρα πολλές γερμανικές ζωές. Η εισβολή από την ατμόσφαιρα της Κρήτης ήταν η τελευταία προσπάθεια των Ναζί να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνική και οι πρόσθετοι πόροι που απαιτούνται για να υποτάξουν την Ελλάδα αποστραγγίστηκαν και αποσπούν το Τρίτο Ράιχ από τις προσπάθειές του σε άλλα μέτωπα.

Αν ο Μεταξάς δεν είπε "όχι", ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο. Μια θεωρία δείχνει ότι η Ελλάδα συμφώνησε να παραδοθεί χωρίς αντίσταση, ο Χίτλερ θα μπορούσε να εισβάλει στη Ρωσία την άνοιξη, αντί να κάνει τη καταστροφική προσπάθειά του να το πάρει το χειμώνα. Τα δυτικά έθνη, πάντα χαρούμενα να δανείζουν την αρχαία Ελλάδα με την ανάπτυξη της δημοκρατίας, μπορεί να οφείλουν στη σύγχρονη Ελλάδα ένα ίσο αλλά συνήθως μη αναγνωρισμένο χρέος για να συμβάλουν στη διαφύλαξη της δημοκρατίας εναντίον των εχθρών της κατά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν το Metaxa πραγματικά τόσο σύντομο; Πιθανώς όχι, αλλά έτσι έχει περάσει η ιστορία. Επίσης πιθανότατα απάντησε στα γαλλικά, όχι στα ελληνικά.

Ochi Day και ταξίδια στην Ελλάδα

Την ημέρα της Οίας, όλες οι μεγάλες πόλεις προσφέρουν στρατιωτική παρέλαση και πολλές εκκλησίες της Ελλάδας θα έχουν ειδικές υπηρεσίες. Οι παράκτιες πόλεις μπορεί να έχουν ναυτικές παραστάσεις ή άλλους εορτασμούς στην προκυμαία.

Η Θεσσαλονίκη προσφέρει μια τριπλή γιορτή, αποδίδοντας ευλάβεια στον πολιούχο της πόλης, τον Άγιο Δημήτριο, γιορτάζοντας την ελευθερία του από την Τουρκία και τον εορτασμό της εισόδου της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς κάποιες αντιαμερικανικές και αντιπολεμικές διαμαρτυρίες έκαψαν το πανέμορφο ελληνικό πολιτικό τοπίο, η Ημέρα της Οίας μπορεί να γιορτάζεται με περισσότερο από το συνηθισμένο σθένος και με κάποιες πρόσθετες πολιτικές αντιλήψεις. Αν και οι φωνητικές ή οπτικές διαμαρτυρίες μπορεί να είναι, είναι απίθανο να είναι κάτι περισσότερο από απλώς ενοχλητικό.

Αναμένετε καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, ιδιαίτερα κοντά σε διαδρομές παρέλασης, και ορισμένοι δρόμοι ενδέχεται να μπλοκαριστούν για διαφορετικές εκδηλώσεις και εορτασμούς.

Συνεχίστε και απολαύστε τις παρελάσεις. Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι θα κλείσουν, μαζί με τις περισσότερες επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Σε χρόνια που η Ημέρα της Οίας πέφτει την Κυριακή, ακόμα περισσότερα μέρη θα είναι κλειστά από το συνηθισμένο.

Εναλλακτικές ορθογραφίες: Η Ημέρα του Οχί είναι επίσης ομιλημένη την Ημέρα Ωά ή την Ημέρα της Οξιάς.

Μάθετε περισσότερα για την Ελλάδα