Οι πόλεις της Κρήτης

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Παρόλο που έχει γοητευτικά χωριά, η Κρήτη έχει κάτι που δεν μπορεί να αξιώνει κανένα άλλο ελληνικό νησί - πόλη. Επιπλέον, η Κρήτη έχει πέντε από αυτές, όλες που κοσμούν τη βόρεια ακτή.

Η πολλαπλή μητρόπολη της Κρήτης δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη - ακόμη και σε πολύ απομακρυσμένες περιόδους, η Κρήτη ήταν γνωστή ως νησί πόλεων, ενενήντα από αυτά, σύμφωνα με τον Όμηρο. Ενώ οι αρχαίοι αυτοί χώροι δεν ήταν καθόλου "πόλεις" με πιο σύγχρονη έννοια, ήταν κέντρα εμπορίου, βιομηχανίας, κυβέρνησης και άμυνας.

Επιπλέον, οι σύγχρονες πόλεις της Κρήτης φαίνεται να έχουν εμφανιστεί στην κορυφή των αρχαίων, δίνοντάς μας την ιδέα ότι οι Μινωίτες θα έχουν λίγα προβλήματα με τον σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό. Επιλέγουν καλές τοποθεσίες πριν από τρεις ή τέσσερις χιλιάδες χρόνια και δεν έχουμε βελτιώσει πολύ τις επιλογές τους.

Ηράκλειο - πρωτεύουσα της Κρήτης

Κάποτε ονομάζεται Candia ή Kandia, η πόλη του Ηρακλή ή Hercules καταλαμβάνει τη θέση ενός αρχαίου μινωικού λιμανιού. Το Μινωικό ανάκτορο της Κνωσού βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την ενδοχώρα, στην πλευρά του ποταμού Παλαιού. Η ίδια η Κνωσός είναι χτισμένη πάνω σε μια νεολιθική τοποθεσία που μπορεί να είναι η παλαιότερη μόνιμα κατοικημένη περιοχή στην Κρήτη, καθιστώντας την - και το Ηράκλειο - ανάμεσα στις παλαιότερες κατοικημένες τοποθεσίες που υπάρχουν ακόμα σήμερα.

Περισσότερα για το Ηράκλειο:

Χανιά - Η πόλη της Δύσης

Τα Χανιά, που ονομάζονται επίσης Χάνια, Χάνια και παρόμοιες παραλλαγές, βρίσκονται στα δυτικά της Κρήτης και είναι δίπλα στη μεγάλη πόλη της Κισσάμου.

Τα Χανιά είναι ένα σημαντικό λιμάνι σε όλη την ιστορία του και μάλλον διατηρεί μνήμη των μινωικών ναυτικών - οι δρόμοι δεν ήταν τόσο σημαντικοί όσο οι πλωτές οδοί, τόσο μεγάλα λιμάνια ήταν πιθανώς ένα χαρακτηριστικό της αρχαίας μινωικής ζωής. Τα Χανιά έχουν πολυάσχολο αεροδρόμιο και είναι επίσης δίπλα στην αμερικανική βάση στον κόλπο της Σούδας, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες από την Αμερική.

Ρέθυμνο

Ανάμεσα στα Χανιά και το Ηράκλειο, αυτή η πόλη του λιμανιού δεν είναι τόσο γνωστή όσο οι γείτονές της στα ανατολικά και δυτικά. Έχει μια γοητευτική ιστορική περιοχή και επειδή είναι λιγότερο δημοφιλής, οι τιμές είναι χαμηλότερες στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και ακόμη και τα καταστήματα με σουβενίρ.

Περισσότερα για το Ρέθυμνο

Σητεία

Το σπίτι σε ένα εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο που προβάλλει το μυστηριώδες μεγάλο ελεφαντόδοντο ειδώλιο που ονομάζεται Παλαιοκάστρου Κούρος, η Σητεία διαθέτει ένα μικρό λιμάνι που παρέχει πρόσβαση σε μερικά από τα νησιά των Δωδεκανήσων και πέρα ​​από αυτά. Ένα μικρό αεροδρόμιο εξετάζεται για επέκταση, οπότε η Σητεία μπορεί σύντομα να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για να φτάσει στο Ηράκλειο.

Άγιος Νικόλαος

Η ανατολικότερη πόλη της Κρήτης, ο Άγιος Νικόλαος, βρίσκεται κοντά στα πολυτελή θέρετρα της Ελούντας και την αρχαία πόλη της Λατώ και αποτελεί επίσης στάση για μερικά πλοία στα Δωδεκάνησα. Έχει ένα εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έναν βαθύ εσωτερικό κόλπο που υποτίθεται ότι είναι αψίδα, και πολλά εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης .

Μάλλια ή Μάλια

Ενώ η Mallia δεν χαρακτηρίζεται αρκετά ως πόλη - πρόκειται κυρίως για μια σειρά από εστιατόρια και μπαρ, με μερικά καταστήματα και λίγη τοπική βιομηχανία εκτός από την εξυπηρέτηση των τουριστικών ποτών - είναι επίσης χτισμένο σε έναν τόπο που είχαν επιλεγεί αρχικά από τους Μινωίτες, οι οποίοι ανέστησε το καλοδιατηρημένο παλάτι της Μαλλιά κατά μήκος της ακτής.

Μοίρες και Τυμπάκι

Μεγαλύτερες πόλεις στη νότια Κρήτη στην παραθαλάσσια άκρη της πεδιάδας Mesara, αυτές οι πόλεις είναι γεωργικοί κόμβοι με σχετικά λίγα ξενοδοχεία ή άλλα καταλύματα. Αυτό έχει απομείνει στις μικρότερες πόλεις της περιοχής, όπως το ευχάριστο χωριό Καμηλάρι, το παραθαλάσσιο θέρετρο του Καλαμακίου και η φημισμένη «πόλη Χίππι» των Ματάλων. Αν ταξιδεύετε με λεωφορείο από το Ηράκλειο για να επισκεφθείτε το αρχαίο μινωικό ανάκτορο της Φαιστού, θα αλλάξετε συνήθως τα λεωφορεία στις Μοίρες. Οι Μοίρες γράφονται επίσης "Μοίρες", ιδιαίτερα σε πινακίδες που σηματοδοτούν το δρόμο από το Ηράκλειο, οπότε αν οδηγείτε, αναζητήστε την εναλλακτική ορθογραφία. Διοργανώνει μια αγορά στο δρόμο τα Σάββατα και μπορεί να υπερηφανεύεται για δύο αντιπροσώπους αυτοκινήτων λίγο έξω από την πόλη. Και οι δύο πόλεις εξαρτώνται από το τοπικό εμπόριο και όχι από τις τουριστικές αγορές.

Άλλες σημαντικές πόλεις στη νότια ακτή δεν μπορούν να ονομαστούν ούτε πόλεις, αλλά η Παλαιόχωρα στα δυτικά, η Χώρα Σφακιά στην ακτή και η Ιεράπετρα στα ανατολικά.

Η Χώρα των Σφακίων είναι η πρωτεύουσα της περιοχής των Σφακίων, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί μια παραθαλάσσια ατμόσφαιρα που μπορεί να επιτευχθεί τόσο από το οδικό όσο και από το πορθμείο. Πρόκειται για μια στάση για πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται το Φαράγγι της Σαμαριάς , καθώς το πλοίο καταθέτει χιλιάδες από αυτούς κάθε μέρα για να επιβιβαστούν λεωφορεία πίσω στη βόρεια ακτή της Κρήτης αφού κατεβαίνουν στο φαράγγι.