Ο Πάθος ο πατέρας μου έφερε ιρλανδική ιστορία και σημασία

Ένα διχαστικό τραγούδι, θυμάται τις προτεσταντικές νίκες εναντίον των καθολικών

Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο διχαστικά τραγούδια της Ιρλανδίας, αλλά το αγαπάει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βόρειας Ιρλανδίας. Το "Sash My Father Wore" ή απλά το "The Sash" είναι ένα γνωστό τραγούδι της ιρλανδικής επαρχίας Ulster και της Σκωτίας. Αλλά σίγουρα δεν είναι καθολικά αγαπητό, χάρη σε αιώνες πολιτικές υποσχέσεις που συνδέονται με αυτήν.

Το "The Sash" είναι γεμάτο με την ιστορία του Ulster και την ιστορία της Ιρλανδίας, καθώς το θέμα είναι ο περήφανος εορτασμός των νικών του βασιλιά Γουλιέλμου Γ 'του βασιλιά Ιάκωβου Β', κατά τη διάρκεια των πολέμων αυτοί οι δύο αγγλικοί μονάρχες πολέμησαν στην Ιρλανδία από το 1689 έως το 1691.

Παίζεται επίσης στη Σκωτία κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την Orange Order.

Αναφέρονται στους στίχους ιστορικά γεγονότα του λεγόμενου «πολέμου του Williamite», που περιλάμβαναν την 1689 πολιορκία του Derry, τη Μάχη του Newtownbutler το 1689, τη φημισμένη μάχη του Boyne το 1690 και την αποφασιστική μάχη του Aughrim ένα χρόνο αργότερα.

Μια σύντομη ιστορία για να εξηγήσει τη διχασμό του τραγουδιού

Μια σύντομη ιστορία είναι εντάξει εδώ επειδή τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα για όποιον δεν γεννήθηκε στην ιρλανδική σκέψη.

Πρώτα απ 'όλα, ο πόλεμος των Βυζαντινών στην Ιρλανδία (1688-1691) ήταν μια σύγκρουση μεταξύ Jacobites (υποστηρικτές του καθολικού βασιλιά James II της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, VII της Σκωτίας) και Williamites (πολυεθνικοί υποστηρικτές του ολλανδού προτεσταντικού πρίγκηπα William of Orange) πάνω από ποιος πρέπει να είναι μονάρχης των βασιλείων της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας.

Ο Ιάκωβος είχε καταστραφεί ως βασιλιάς αυτών των τριών βασιλείων στην ένδοξη επανάσταση του 1688 και οι περισσότεροι καθολικοί Ιάκωβοι της Ιρλανδίας υποστήριξαν την επιστροφή του στην εξουσία, όπως και η Γαλλία.

Γι 'αυτόν τον λόγο, ο πόλεμος έγινε μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής σύγκρουσης γνωστής ως «ο δεκαετής πόλεμος».

Ο προτεσταντικός Ουίλιαμς της Βόρειας Ιρλανδίας ευνόησε την ένωση με τη Βρετανία

Οι περισσότεροι προτεσταντικοί Ουίλιατες, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι στο βορρά, αντιτάχθηκαν στον Τζέιμς. Ο Γουίλιαμ προσγειώθηκε σε μια πολυεθνική δύναμη στην Ιρλανδία για να καταργήσει την αντίσταση του Jacobite.

Ο Τζέιμς έφυγε από την Ιρλανδία μετά από τις ήττες στη μάχη του Boyne το 1690 και τη μάχη του Aughrim το 1691. Οι νικητές του Williamie της πολιορκίας του Derry και της μάχης του Boyne εξακολουθούν να γιορτάζονται, κυρίως από τους Ουνστάτερ προτεσταντικούς συνδικαλιστές στην Ιρλανδία σήμερα.

Υπήρξε έντονο άγχος στην Ολλανδία για την Αγγλία κάτω από τον James, τον οποίο οι Ολλανδοί που υποψιαζόταν ότι ευνοούσαν τη Γαλλία, το archenemy τους μετά τον πόλεμο με τη Γαλλία και τις προηγούμενες αγγλο-γαλλικές συμμαχίες είχαν προκαλέσει μεγάλη οδύνη στην Ολλανδία. Ήθελαν την υποστήριξη της Αγγλίας για μια συμμαχία εναντίον του Louis XIV. Στη συνέχεια ο Ουίλιαμ εισέβαλε στην Αγγλία το 1688 ως προληπτική απεργία και λειτούργησε.

Ο Τζέιμς κατέφυγε στη Γαλλία, ενώζοντας τη βασίλισσα και τον παιδικό πρίγκιπα της Ουαλίας εκεί. Αποφασίστηκε ότι ο James είχε, de facto, παραιτηθεί. Δεδομένου ότι ο William ήταν ανιψιός του James και πλησιέστερος νόμιμος αρσενικός συγγενής, και η σύζυγός του, Mary, ήταν η μεγαλύτερη κόρη του James και ο κληρονόμος φαινομενικά, ο William και η Mary προσφέρθηκαν από κοινού στο θρόνο, κάτι που δέχτηκαν. Κατά τον ίδιο τρόπο, απονεμήθηκαν επίσης το θρόνο στη Σκωτία.

Ο Γουίλιαμ νίκησε τον Ιάκωβο και τον ιρλανδικό καθολικό ιωβηβισμό στην Ιρλανδία

Ο Γουλιέλμος είχε νικήσει τον Ιακωβιτισμό στην Ιρλανδία και οι επακόλουθες εξεγέρσεις του Jacobite περιορίστηκαν στη Σκωτία και την Αγγλία. Στην Ιρλανδία, η Βρετανία και οι προτεστάντες κυβέρνησαν τη χώρα για περισσότερο από δύο αιώνες, κρατώντας ουσιαστικά τους Καθολικούς από οποιαδήποτε θέση πραγματικής εξουσίας.

Για περισσότερο από έναν αιώνα μετά τον πόλεμο, οι Ιρλανδοί καθολικοί διατήρησαν μια συναισθηματική προσκόλληση στον αιώνα Jacobite, απεικονίζοντας τον James και τους Stuarts ως τους νόμιμους μοναρχούς που θα είχαν δώσει μια δίκαιη διευθέτηση στην Ιρλανδία, με αυτοδιοίκηση, αποκατάσταση των κατασχεθέντων εδαφών και ανοχή για τον καθολικισμό.

Όσο για το "The Sash", η μελωδία που τραγουδιέται στους στίχους είναι γνωστή από τα τέλη του 18ου αιώνα στα βρετανικά νησιά και σε όλη την Ευρώπη. Οι πρώτοι στίχοι, από το 1787, φαίνεται ότι ήταν θρήνος για τους εραστές που είχαν αναγκαστεί να χωριστούν, που περιέχει μια χορωδία που ξεκίνησε «Ήταν νεαρή και ήταν όμορφη», μακριά από τον πολιτικό ύμνο που έχει γίνει.

Δεν φαίνεται να υπάρχει οριστική έκδοση αυτού του τραγουδιού, οπότε παρουσιάζουμε εδώ ένα δημοφιλές σύνολο στίχων και, κάτω από αυτές, μερικούς γνωστούς εναλλακτικούς στίχους

Δημοφιλή στίχοι για το 'The Sash My Father Wore'

Χορωδία :
Σίγουρα είναι παλιό, αλλά είναι όμορφο
Και τα χρώματα είναι ωραία
Φοράστηκε στο Derry , Aughrim,
Enniskillen, και ο Boyne .
Σίγουρα ο πατέρας μου το φόρεσε όταν ήταν νεαρός
Στις περασμένες ημέρες του παρελθόντος,
Και είναι στο δωδέκατο που αγαπώ να φορέσω
Το φουστάνι που φορούσε ο πατέρας μου.

Σίγουρα είμαι Ulster Orangeman
Και από το Isle της Erin ήρθα
Για να δω τα παλικάρια μου να πηγαίνουν gravlin
Της τιμής και της φήμης.
Και να τους πω τους προγόνους μου
Ποιος πολέμησε στις μέρες του παρελθόντος
Όλα την δωδέκατη ημέρα του Ιουλίου
Στο φύλλο φορούσε ο πατέρας μου.

Χορωδία:
Τόσο εδώ είμαι στην πόλη της Γλασκώβης
Να τους βρούν κορίτσια για να δουν
Και ελπίζω, καλό παλιό Orange Ulster,
Ότι όλοι θα με καλωσορίσετε.
Μια αληθινή μπλε λεπίδα μόλις έφτασε
Από την αγαπημένη παλιά ακτή του Ulster
Όλα στις 12 Ιουλίου
Στο φύλλο φορούσε ο πατέρας μου.

Χορωδία:
Ω, όταν θα σας αφήσω όλους
Ω, καλή τύχη σε σας θα πω
Καθώς διασχίζω τη φασαρία της θάλασσας, τα αγόρια μου,
Σίγουρα το πορτοκαλί φλάουτο θα παίξω.
Και επιστρέφοντας στην πατρίδα μου
Στο παλιό Μπέλφαστ για άλλη μια φορά
Για να είναι ευπρόσδεκτη από τους Orangemen
Στο φύλλο φορούσε ο πατέρας μου.

Εναλλακτικά στίχοι στο 'Το φύλλο που φορούσε ο πατέρας μου'

Σίγουρα είμαι ένας Ulster Orangeman, από το νησί της Erin ήρθα,
Για να δουν τους βρετανούς μου αδελφούς όλη τη τιμή και τη φήμη,
Και για να τους πω για τους προπάτορές μου που πολέμησαν στις προηγούμενες μέρες,
Για να έχω το δικαίωμα να φορέσω, το φουστάνι που φορούσε ο πατέρας μου!

Χορωδία:
Είναι παλιό αλλά είναι όμορφο,
και τα χρώματα του είναι ωραία
Φοράστηκε στο Derry, Aughrim,
Enniskillen και Boyne.
Ο πατέρας μου το φορούσε σαν νεολαία
σε περασμένες μέρες του παρελθόντος,
Και στις 12 η αγάπη μου να φορέσω
το φύλλο που φορούσε ο πατέρας μου.

Για εκείνους τους γενναίους άνδρες που διέσχιζαν τον Boyne δεν πολέμησαν ή πέθαναν μάταια,
Η Ενότητα, η Θρησκεία, οι Νόμοι και η Ελευθερία μας να διατηρούμε,
Αν έρθει η κλήση, θα ακολουθήσουμε το τύμπανο και θα περάσουμε ξανά το ποτάμι
Αυτός ο Ulsterman του αύριο μπορεί να φορέσει το φύλλο που φορούσε ο πατέρας μου!

Χορωδία:
Και όταν κάποια μέρα, από τη θάλασσα μέχρι την ακτή του Αντρίμ έρχεστε,
Σας καλωσορίζουμε σε βασιλικό στυλ, στον ήχο του φλογέρα και του τυμπάνου
Και οι λόφοι του Ulster θα ακούγονται ακόμα, από τον Rathlin μέχρι το Dromore
Καθώς τραγουδάμε ξανά το πιστό στέλεχος του φύλλου που φορούσε ο πατέρας μου!

Το φύλλο και το ποδόσφαιρο

Λόγω της ανέντιμης συμμαχίας των φιλάθλων του ποδοσφαίρου και της συνδικαλιστικής (σεκταριάς) πολιτικής μεταξύ υποστηρικτών της ομάδας ποδοσφαίρου της Γλασκώβης Ρέιντζερς, πολλοί οπαδοί χρησιμοποιούν το "The Sash" ως ύμνο, όπως και οι Ιρλανδοί υποστηρικτές της Celtic Glasgow χρησιμοποιούν δημοκρατικά τραγούδια. Ακόμα κι αν και οι δύο λέσχες προσπαθούν να κατευθύνουν τους αντίστοιχους οπαδούς τους μακριά από το σεκταρισμό, αυτό το χασμουρητό στην ιστορία αναμένεται να συνεχιστεί για το προβλέψιμο μέλλον.

Το τραγούδι υιοθετήθηκε επίσης από τους υποστηρικτές του ποδοσφαιρικού συλλόγου County Stockport ως "Το μαντήλι που φορούσε ο πατέρας μου" (αναφερόμενος στο τυπικό μαντήλι ποδοσφαίρου). Οι υποστηρικτές του ποδοσφαιρικού συλλόγου του Λίβερπουλ έχουν επίσης ανακυκλώσει τη μελωδία ως "φτωχός σκούφος Tommy".