Πώς να διαβάσετε τις Βόρειες Ιρλανδίες αριθμητικές πινακίδες

Οι μοναδικές και παλαιότερες εγγραφές αυτοκινήτων της Βόρειας Ιρλανδίας

Η Ιρλανδία διαθέτει δύο διαφορετικά συστήματα πινακίδων κυκλοφορίας ή αριθμητικές πινακίδες και δεν είναι καθόλου συμβατά. Η Βόρεια Ιρλανδία ως δικαιοδοσία έχει προσκολληθεί σε ένα παλιομοδίτικο σύστημα, ξεπερασμένο σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Και ενώ διαβάζετε μια ιρλανδική πινακίδα μπορεί να είναι σχετικά εύκολη, ακόμα και διαισθητική, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τους αδελφούς με τροχούς στο Βορρά. Ο λόγος είναι ότι η Βόρεια Ιρλανδία έχει διαφορετικό σύστημα.

Όχι μόνο από τη Δημοκρατία, διότι είναι πολύ διαφορετικό από το σύστημα που χρησιμοποιείται στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βόρεια Ιρλανδία - Πίσω νερό

Όσον αφορά τις ταξινομήσεις οχημάτων, η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει σίγουρα να είναι το πιο συντηρητικό κομμάτι των Βρετανικών Νήσων ... καθώς το κράτος χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα το παλαιό "εθνικό σύστημα". Αυτό δημιουργήθηκε για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας ήδη από το 1903. Και έχει καταργηθεί σταδιακά παντού και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία.

Το σύστημα αυτό βασίζεται σε κώδικες νομού και πόλεως με δύο γράμματα, με τον Ι ή τον Ζ να κατανέμονται στην Ιρλανδία (η οποία, εκείνη την εποχή, ήταν ακόμα μια πολιτική οντότητα). Κάθε ένας από αυτούς τους κωδικούς ακολουθούσε αρχικά ένας αριθμός, που κυμαίνεται από 1 έως 9999. Όταν έλειπαν, ένας νέος κώδικας κατανεμήθηκε και το 1957 το σύστημα έλειπε από κωδικούς και αριθμούς, οπότε η ακολουθία αντιστράφηκε από τον Ιανουάριο του 1958.

Η ταχεία ανάπτυξη της οδικής κυκλοφορίας εξαντλούσε το σύστημα αυτό ακόμη πιο γρήγορα και τον Ιανουάριο του 1966 εισήχθησαν τα πρώτα αριθμητικά φύλλα νέου στυλ που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.

Οι τρέχουσες αριθμητικές πινακίδες της Βόρειας Ιρλανδίας βασίζονται σε ένα σύστημα επιστολής, ακολουθούμενο από τον κωδικό του νομού ή της πόλης, που ακολουθείται από έως και τέσσερις αριθμούς.

Η οπτική διάταξη ενός αριθμητικού πινακίδας της Βόρειας Ιρλανδίας

Οι αριθμητικές πινακίδες που τηρούν το νόμο της Βόρειας Ιρλανδίας διατίθενται σε δύο χρώματα - εκείνες που βρίσκονται μπροστά από ένα όχημα έχουν μαύρους χαρακτήρες σε λευκό φόντο, όσοι στο πίσω μέρος του οχήματος χρησιμοποιούν ένα κίτρινο φόντο.

Στην αριστερή πλευρά της πινακίδας κυκλοφορίας μπορείτε να δείτε τη μπλε λωρίδα της ΕΕ με κωδικό χώρας GB ... ή δεν μπορείτε, καθώς η ενσωμάτωση αυτής της λωρίδας είναι εντελώς προαιρετική. Οι αδύναμοι ρεπουμπλικανοί δεν θα θεωρηθούν νεκροί με αυτή τη λωρίδα - αλλά η παράλειψη της λωρίδας δεν είναι δήλωση υπακοής.

Μπορεί να βλέπετε περιστασιακά τα αυτοκίνητα που έχουν μπλε λωρίδα χωρίς το σύμβολο της ΕΕ, αντί να αθληθούν με Union Jack ή ακόμη και με την παλιά σημαία της Βόρειας Ιρλανδίας, συχνά συμπληρωμένα με κώδικα NI - αυτά είναι παράνομα. Επίσης παράνομες είναι οι παραλλαγές με τον κωδικό χώρας IRL.

Κώδικες πόλεων και κομητειών για τις Βόρειες Ιρλανδικές πινακίδες

Εδώ είναι μια άλλη επιστροφή στην παλιά εποχή ... οι κομητείες της Βόρειας Ιρλανδίας ( Antrim , Armagh , Derry (ή Londonderry, αν προτιμάτε), Down, Fermanagh και Tyrone) αντικαταστάθηκαν ουσιαστικά από «περιοχές συμβουλίου» πριν από μερικές δεκαετίες. Αλλά εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση της κωδικοποίησης για την εγγραφή. Και εδώ είναι αλφαβητικά:

ΑΖ Μπέλφαστ
Β Ζ Κάτω
CZ Μπέλφαστ
DZ Antrim
EZ Μπέλφαστ
FZ Μπέλφαστ
GZ Μπέλφαστ
HZ Tyrone
ΙΑ Antrim
ΙΒ Armagh
IG Fermanagh
IJ Κάτω
IL Fermanagh
IW Νομός Λονδρέντρι
JI Tyrone
JZ Κάτω
KZ Antrim
LZ Armagh
MZ Μπέλφαστ
NZ Νομός Λονδρέντρι
OI Μπέλφαστ
OZ Μπέλφαστ
PZ Μπέλφαστ
RZ Antrim
SZ Κάτω
TZ Μπέλφαστ
UI Ντέρι
VZ Tyrone
UZ Μπέλφαστ
WZ Μπέλφαστ
XI Μπέλφαστ
XZ Armagh
YZ Νομός Λονδρέντρι

Ειδικές εγγραφές στη Βόρεια Ιρλανδία

Οι αριθμοί από 1 έως 999 θεωρούνται γενικά "αγαπημένες εγγραφές" και εκδίδονται μόνο κατόπιν ειδικού αιτήματος (και με ειδική χρέωση). Τόσο οι αριθμοί 1111, 2222, 3333, 4444, 5555, 6666, 7777, 8888 και 9999. Οποιοσδήποτε άλλος αριθμός μεταξύ 1000 και 9998 κατανέμεται απλώς σε βάση πρώτης παραλαβής.

Όσον αφορά τους κώδικες νομού και πόλεων, υπάρχουν μόνο δύο ειδικές ακολουθίες:

Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας καταχωρούνται με κανονικές πινακίδες, τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τον Βρετανικό Στρατό είναι εγγεγραμμένα στο σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου σε πλάκες στρατού.