Η φιλική προς τους επισκέπτες πόλη του Armagh

Δύο καθεδρικοί ναοί, δύο Αρχιεπίσκοποι και δύο αρχέγονοι της Ιρλανδίας

Γνωστή ως "Καθεδρικός Πόλη", η πόλη του Armagh, μέρος της παλιάς κομητείας Armagh στη Βόρεια Ιρλανδία , είναι ένα ήσυχο αγροτικό ύπαιθρο λίγο πολύ. Αλλά είναι μια κομητεινή πόλη κάποιου στέκεται και με ένα ενδιαφέρον ιστορικό ύφασμα συνυφασμένο με πιο σύγχρονες (και συχνά λιγότερο εμπνευσμένες, πρέπει να ειπωθούν) κλωστές. Αυτό που ξεχωρίζει η πόλη του Armagh είναι ο ρόλος της ως το σημαντικότερο μέρος για τον ιρλανδικό χριστιανισμό.

Ο γενικός χώρος ήταν ένα πολύ σημαντικό κέντρο ακόμα και σε παγανιστικές περιόδους και ο ίδιος ο Άγιος Πατρίκ έδωσε στον Armagh την υπόδειξη του ηγετικού ρόλου στην εκκλησιαστική πολιτική - που εξακολουθεί να επιδιώκεται έντονα τόσο από την Εκκλησία της Ιρλανδίας όσο και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, των οποίων οι ανταγωνιστικοί καθεδρικοί ναοί βλέπουν ο ένας τον άλλον προσεκτικά από τις αντίθετες κορυφές των λόφων. Οι επισκέπτες στη Βόρειο Ιρλανδία δεν πρέπει να παραλείπουν να έχουν τουλάχιστον μια γρήγορη ματιά.

Η πόλη του Armagh με λίγα λόγια

Ο Δήμος Armagh είναι μόνο μια πόλη από το 1994 και με πληθυσμό περίπου 15.000 είναι η μικρότερη πόλη σε όλη την Ιρλανδία. Ωστόσο, τόσο η Καθολική Εκκλησία όσο και η Εκκλησία της Ιρλανδίας έχουν καθεδρικούς ναούς και αρχιεπισκόπους στην Armagh, και οι δύο από αυτούς είναι οι αρχαιότεροι της Ιρλανδίας. Αυτό έχει ιστορικούς λόγους και δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην ίδια την πόλη - η οποία σίγουρα αποπνέει κάποια υπερηφάνεια πολιτών και έχει ωραίες περιοχές, αν και μερικές φορές τρίβει τους ώμους δυσάρεστα με λιγότερο ελκυστικά μέρη της πόλης.

Όπως θα έλεγε ο Forrest Gump ... Το Armagh είναι λίγο σαν κουτί σοκολάτας.

Μια σύντομη ιστορία της πόλης Armagh

Το όνομα της πόλης του Armagh είναι μια αγγλιτοποίηση του ιρλανδικού Ard Mhacha, που σημαίνει κυριολεκτικά "το ύψος του Macha" - το κοντινό Emain Macha (ή Navan Fort) ήταν μια σημαντική περιοχή στις προϊστορικές εποχές, όπου η θεά Macha γεννήθηκε σε δίδυμα.

Η γενική περιοχή είχε οικισμούς για τα τελευταία περίπου 6.000 χρόνια, αλλά μόνο τον 5ο αιώνα ο Armagh ήρθε σε διαρκή προβολή. Ο Άγιος Πατρίκ , λέγεται, εγκατέστησε την κύρια εκκλησία του εδώ και αποφάσισε ότι οι μοναχές και οι μοναχοί που εκπαιδεύτηκαν στην Armagh έπρεπε να εξαπλώσουν τον Χριστιανισμό σε όλη την Ιρλανδία. Όπως ανέφερε η έκθεση "Χρονικά των τεσσάρων μάστερ", ο Πάτρικ αποφάσισε ταυτόχρονα ότι ο Armagh θα έπρεπε να ενεργεί ως «Εκκλησιαστική πρωτεύουσα της Ιρλανδίας», με τον αρχιεπίσκοπο να είναι ο σημαντικότερος κληρικός του νησιού.

Τον 9ο αιώνα οι Βίκινγκς είχαν άλλα σχέδια για τον Armagh, τα πολλά μοναστήρια και οι εκκλησίες λήφθηκαν επανειλημμένα από τους θησαυρούς τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των σκοτεινών ημερών δημιουργήθηκε το "Βιβλίο του Armagh", το παλαιότερο υπάρχον βιβλίο στην Παλαιά Ιρλανδία και εξακολουθεί να κρατείται στο Trinity College του Δουβλίνου. Η σημασία του Armagh επισημάνθηκε επίσης όταν ο Υψηλός Βασιλιάς Μπράιαν Μπόρου θάφτηκε εδώ ο θάνατός του το 1014. Και οι θησαυροί της εκκλησίας επισκευάστηκαν αργά ... μόνο για να λεηλατηθούν χονδρικά από τους Αγγλοορμάντες κάτω από τον John de Courcy το 1189.

Η πόλη μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και αργότερα έγινε κέντρο μάθησης με την ίδρυση της Βασιλικής Σχολής το 1608 και το κτίριο του Παρατηρητηρίου Armagh το 1790. Η εκκλησιαστική πλευρά επίσης δεν ξεχάστηκε - ενώ ο αρχικός καθεδρικός ναός πήγε στην Εκκλησία του Ιρλανδία μετά την αναμόρφωση, η Καθολική Εκκλησία δημιούργησε ένα επιβλητικό νέο καθεδρικό ναό στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στον 20ο αιώνα ο Armagh ήταν ένας μικρόκοσμος των προβλημάτων της Ιρλανδίας - από τη μοιραία συμμετοχή της Διεύθυνσης του Ulster στη μάχη του Somme μέχρι τον Ιρλανδικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας , κατά τη διάρκεια της οποίας ο Michael Collins μίλησε στους 10.000 ανθρώπους στο Armagh. Τα προβλήματα έφεραν το θάνατο και την καταστροφή στην πόλη, αλλά αυτές τις μέρες δεν υπάρχουν πολλά ίχνη αυτού.

Τοποθεσίες για επίσκεψη στην πόλη Armagh

Ίσως η καλύτερη εισαγωγή στο Armagh είναι μια βόλτα γύρω από το Mall, μια κεντρική ανοικτή περιοχή με γήπεδα κρίκετ και μερικά ωραία γεωργιανά κτίρια. Μετά από αυτό ... επιλέξτε και αναμίξτε:

Ο Δήμος Armagh Miscellany

Παρόλο που ο Armagh έχει αποκοπεί από όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις από το 1957, εξακολουθεί να θυμάται στην ιρλανδική ιστορία των σιδηροδρόμων - δυστυχώς για όλους τους λάθος λόγους: Η σιδηροδρομική καταστροφή Armagh (12 Ιουνίου 1889 στη γραμμή Newry) σκότωσε 78 άτομα.