Ο Γιγαντιαίος καστανιές Dolmen στο County Carlow

Όπου το μέγεθος έχει πράγματι σημασία

Το μοναχικό Dolphin Brownshill είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά προϊστορικά μνημεία της Ιρλανδίας , ίσως το πιο γνωστό στο νότιο τμήμα της επαρχίας Leinster , και δεν πρέπει να το χάσετε. Είναι επίσης το Dolmen πολλών ονομάτων - μερικές φορές γράφτηκε "Browneshill Dolmen", ή ακόμα και "Browne's Hill Dolmen", στα ιρλανδικά ονόματα Dolmain Chnoc an Bhrúnaigh , και επίσημα γνωστό και ως Kernanstown Cromlech. Διάλεξε.

Σε κάθε περίπτωση, ένα dolmen είναι ένα dolmen είναι ένα dolmen - και στην περίπτωση αυτή, θα δείτε τα υπολείμματα ενός megalithic θύελλα πύλη, που βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Carlow Town στο County Carlow . Rush και σας λείπει - το Brownshill Dolmen είναι στη μέση ενός πεδίου, σε κάποια απόσταση από το δρόμο (το R726 περνά δεξιά). Παρόλο που το δολάριο είναι γενικά ορατό από τον ίδιο τον δρόμο, ο σχετικά μικρός χώρος στάθμευσης και η γρήγορη αναλαμπή μπορεί να αποδειχθούν πολύ λίγα για όσους βιάζονται. Ευτυχώς η πινακίδα είναι τουλάχιστον επαρκής.

Σχετικά με τους Dolmen Brownshill

Το Brownshill Dolmen είναι τοποθετημένο σε (πολύ μέτριο) λόφο - κοντά βρίσκεται το πρώην κτήμα και το σπίτι της οικογένειας Browne, εξ ου και το όνομα. Είναι, ωστόσο, πολύ παλαιότερο από αυτό που μπορεί να προτείνει η "οικογενειακή σύνδεση". Η μαζική δομή ανεγέρθηκε κάποτε μεταξύ 4.000 και 3.000 π.Χ., περισσότερο από πιθανό από μια αγροτική κοινότητα που ζει στη γενική περιοχή.

Σημειώστε ότι αυτοί δεν ήταν οι Κέλτες, ήρθαν (αν όχι καθόλου, οι θεωρίες εισβολής αμφισβητούνται) μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα. Έτσι, το Dolmen Brownshill δεν πρέπει να θεωρείται ως "Κελτική κληρονομιά". Ιρλανδικά για μερικούς, αλλά ποιοι ήταν οι "Ιρλανδοί" της εποχής και πώς αυτοπροσδιορίστηκαν, είναι εξ ολοκλήρου στο πεδίο της κερδοσκοπίας.

Το Brownshill χαρακτηρίζεται τεχνικά ως θύελλα πύλης - επειδή η είσοδος στο θάλαμο (που μπορεί να ήταν θάλαμος ταφής ή εξυπηρετούσε άλλους τελετουργικούς σκοπούς ή και τα δύο) πλαισιωνόταν από δύο μεγάλες και όρθιες πέτρες (λεγόμενες ορθοστάτες). Αυτά υποστηρίζουν το κεραμίδι, την οροφή από γρανίτη του θαλάμου. Το τελευταίο είναι ακόμα αρκετά μεγάλο για να καθίσετε αν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε όλο αυτό το βάρος πάνω από σας για μερικά λεπτά.

Το μεγαλύτερο μέρος του μνημείου πιστεύεται γενικά ότι κάποτε καλύφθηκε από τη γη, σχηματίζοντας έτσι ένα ανάχωμα παρόμοιο με εκείνο των Newgrange ή Dowth. Μια αποκαλούμενη πύλη πέτρας εμπόδισε την είσοδο (τουλάχιστον συμβολικά) και μπορεί να έχει συμβολίσει τα όρια μεταξύ του κανονικού κόσμου και του άλλου κόσμου. Στο Brownshill Dolmen τόσο πύλες πύλης όσο και πέτρινη πύλη είναι ακόμα εμφανής. Το τεράστιο κεκλιμένο πέτρωμα στηρίζεται πάνω τους και κλίνει προς το έδαφος, μακριά από την είσοδο.

Ένας τάφος πύλης όπως και οτιδήποτε άλλος;

Και τι κάνει το Brownshill Dolmen τόσο ξεχωριστό; Σίγουρα δεν είναι η γενική διάταξη του, ή οποιαδήποτε συναρπαστική τέχνη ροκ. Αντίθετα, η προϊστορική ανέγερση είναι απόδειξη ότι το μέγεθος έχει μερικές φορές σημασία: το καπάκι (η "στέγη" ολόκληρης της κατασκευής) ζυγίζει περίπου 100 μετρικούς τόνους.

Είναι φημισμένο ότι είναι το βαρύτερο γνωστό καταφύγιο στην Ευρώπη, ή τουλάχιστον στα βρετανικά νησιά.

Εξηγήστε τους Dolmen Brownshill

Οι γνώσεις μας για το Dolphin Brownshill πέρα ​​από την τεχνική πλευρά είναι στην καλύτερη περίπτωση σκανδαλιές, εύκολα παρατηρήσιμα γεγονότα είναι τα γυμνά κόκαλα του. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κανείς δεν ασχολείται ποτέ με τη σωστή (δηλαδή χρονοβόρα και δαπανηρή) αρχαιολογική ανασκαφή. Ενώ μια άλλη πέτρινη πέτρα κοντά στο δοξάρι μπορούσε να είναι (μέρος) των υπολειμμάτων ενός προαύλιου, δεν έχει προσδιοριστεί ούτε η έκταση του θαλάμου ούτε το ανάχωμα.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η μαζική κατασκευή και ειδικά το πώς ήλθε στην κορυφή ... υπάρχουν οι συνηθισμένες μυθολογικές θεωρίες (που αφορούν αντιστοίχως τους γίγαντες, τους ήρωες και τον ίδιο τον διάβολο) και μερικούς λιγότερο φανταστικούς:

Ο κοινός παράγοντας σε όλες τις θεωρίες είναι ότι ο καπετάνιος είναι εκεί που είναι τώρα, ή τουλάχιστον απλά μια ράμπα μακριά. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η πέτρα μεταφέρθηκε σε μεγάλη απόσταση καθόλου. Σκεφτείτε ότι, εάν επρόκειτο να σπάσετε μέχρι σήμερα, θα χρειαστείτε τουλάχιστον τέσσερα από τα μεγαλύτερα οδικά νομικά φορτηγά που διατίθενται στην Ιρλανδία για να μεταφέρουν τα ερείπια μακριά!

Ετυμολογία: αξίζει μια επίσκεψη, ή ακόμα και μια παρέκκλιση;

Αυτό είναι σίγουρα στο μάτι του θεατή - ναι, είναι τεράστιο και εντυπωσιακό, και αν βρίσκεστε σε μεγαθήματα και dolmens, θα πρέπει σίγουρα να το δείτε. Είναι επίσης πολύ πιθανό να είναι ο μοναδικός επισκέπτης εδώ (πολλοί παίρνουν ένα snap από το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και, ειδικά στη βροχή, δεν κάνουν το ταξίδι γύρω από το πεδίο). Από την άλλη πλευρά, οι επισκέπτες που δεν εντυπωσιάζονται από το μέγεθος μόνο και θέλουν μια πιο περίτεχνη έλξη, μπορεί να αισθάνονται λίγο υποτιμημένοι.

Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για την επίσκεψη στο Brownshill Dolmen, οπότε ίσως και να κάνετε την προσπάθεια. Για μένα, ήταν σίγουρα αξίζει τον κόπο. Εάν μόνο για να τσάντα ένα άλλο dolmen, και ένα εντυπωσιακό για την εκκίνηση. Και αν είστε στην περιοχή ούτως ή άλλως, ίσως να θέλετε να επισκεφθείτε το Clochaphoill ή Aghade Holed Stone επίσης.