Το κάστρο Roscommon

Σταθερό Φρούριο Norman στα ερείπια

Το Κάστρο του Roscommon δεν θα ήταν στον κατάλογο που έρχεται αμέσως στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τα πιο διάσημα κάστρα στην Ιρλανδία - είναι πολύ λιγότερο γνωστά από άλλα, και ακόμη και οι επισκέπτες στην Roscommon Town στην επαρχία Connacht τείνουν να το χάσουν. Παρ 'όλα αυτά, είναι εντυπωσιακό και αρκετά ενδιαφέρον για να δικαιολογήσει μια σύντομη επίσκεψη. Και είναι εκπληκτικά μεγάλο. Αν και το εσωτερικό είναι όλοι πέρα.

Πώς να βρείτε το Κάστρο Roscommon

Εδώ είναι η κρίση - αν περνάτε το Roscommon Town στο N60, θα δείτε το κάστρο, αλλά όχι το δρόμο προς αυτό.

Και αν βρίσκεστε στην ίδια την πόλη, θα δείτε σηματοδότες, αλλά κανένα κάστρο και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε μια σύντομη πεζοπορία (ή να πάτε εκεί). Τα ερείπια του κάστρου βρίσκονται σε μια πλαγιά δίπλα στην πόλη. Τώρα το "λόφο" το πιέζει πραγματικά, είναι μια μέτρια ανύψωση. Και το κάστρο είναι τώρα μέρος της περιοχής τοπικών ειδών που ονομάζεται Loughnanane Park, μια όμορφα διαμορφωμένη περιοχή με μια λίμνη (βουτιά για κάλυψη όταν οι πάπιες έρχονται στο έδαφος), που προστατεύεται από μια πύλη που είναι ανοικτή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πιο εύκολη πρόσβαση είναι μέσω της οδού Castle και του Castle Lane, βόρεια του κέντρου της πόλης.

Το κάστρο Roscommon - μια σύντομη περιγραφή

Αυτό το αρκετά μεγάλο μεσαιωνικό ιρλανδικό μνημείο έχει βασικά τετραγωνικό σχήμα, σχεδόν χρηστικό. Μόλις το κάστρο Roscommon χαρακτήρισε σχήματος D πύργους και στις τέσσερις γωνίες, το καθένα περίπου τριώροφα και ένα ζευγάρι πύργων για να φρουρήσει την πύλη εισόδου. Μόνο ένας πύργος εξακολουθεί να έχει την αρχική θολωτή στέγη σήμερα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε διάφορα στάδια καταστροφής.

Κρεμαστά τοιχώματα περικλείουν το κάστρο.

Σήμερα πρέπει να φανταστεί κανείς ένα μεγάλο μέρος της αρχικής αρχιτεκτονικής του Κάστρου του Roscommon - ενώ θα δείτε τα βασικά περιγράμματα των τειχών και των πύργων, αιώνες παραμέλησης (και κάποια εσκεμμένη καταστροφή) έχουν πάρει το φόρο τους. Προσθέστε σε αυτές τις σημαντικές μετατροπές στην εποχή της Ελισαβετίας (βλέπε παρακάτω) και θα έχετε σύγχρονες προσθήκες (όπως τα παράθυρα) συγχέοντας τη συνολική εικόνα.

Η μόνη βοήθεια στην ερμηνεία των ερειπίων είναι οι πλάκες που δημιουργήθηκαν από το Γραφείο Δημοσίων Έργων, οπότε θα πρέπει να βασιστείτε στις γνώσεις σας για τα κάστρα και την αρχιτεκτονική τους για να διώξετε την εικόνα.

Από την πλευρά προστίμου, η είσοδος στο Κάστρο Roscommon είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη (τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας), ώστε να μπορείτε να περάσετε το χρόνο σας με τα ερείπια - μόνο τα υψηλότερα μέρη είναι εκτός ορίων (κάτι που έχει νόημα). Μην επιχειρήσετε κάποια ελεύθερη αναρρίχηση εδώ!

Η ιστορία του Κάστρου του Roscommon

Το αρχικό κάστρο στο Roscommon χτίστηκε το 1269 από τον Robert de Ufford, σε εδάφη κατασχεθέντα από ένα Αβυρινινικό Θόρυβο - μια ισχυρή οχύρωση χρειάστηκε προφανώς για την προστασία των αγγλο-νορμανδών συμφερόντων στην περιοχή: Το νέο κάστρο πολιορκήθηκε αμέσως από τους ντόπιους και καταστράφηκε εν μέρει από Connacht βασιλιάς Aodh O'Connor το 1272, στη συνέχεια ξαναχτίστηκε (ισχυρότερη και καλύτερη, δεν πρέπει να ταπεινωθεί ξανά) από τους Αγγλο-Normans στη δεκαετία του 1280.

Πενήντα χρόνια αργότερα, ο O'Connor πήρε και πάλι την κατοχή του Κάστρου του Roscommon και το έκανε δικό του για περίπου δύο αιώνες.

Το 1569, όμως, ο Sir Henry Sidney, Αντιπρόεδρος της Ιρλανδίας για την Βασίλισσα Ελισάβετ Α ' , κατέλαβε το κάστρο ... και λίγα χρόνια αργότερα το χορήγησε στον νέο κυβερνήτη του Connacht, Κυβερνήτη Sir Nicholas Malbie.

Δεν αγωνιζόταν να ζει σε ένα ανθεκτικό, αλλά δύσκαμπτο και απελπιστικά ξεπερασμένο σωρό πέτρας, Malbie ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο ανακατασκευής για το Κάστρο Roscommon. Το κάστρο του έπρεπε να είναι το σπίτι του, όχι το αντίστροφο. Το εσωτερικό ήταν πλήρως αναδιαμορφωμένο και το φως έγινε τώρα δεκτό μέσα από μεγάλα, πολλαπλά παράθυρα, τοποθετημένα σε πύργους και τοίχους. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται κάπως η δομική ακεραιότητα. Το κάστρο Roscommon έπαψε να είναι ένα φρούριο, σύγχρονες ανέσεις που αντικατοπτρίζουν καθαρά χρηστικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού. Το Malbie δημιούργησε επίσης περιφραγμένους κήπους, τμήματα των οποίων μπορούν ακόμα να διακρίνουν (τουλάχιστον στον τοίχο).

Αλλά δεν υπήρχε ειρήνη για το Κάστρο του Roscommon μέσω της ιστορίας της Ιρλανδίας . Οι βουλευτικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του ημι-φρουρίου το 1641, τέσσερα χρόνια αργότερα έπεσε σε συνομιλητές καθολικούς, πιστούς στον αγγλικό βασιλιά.

Αφού ο Cromwell επανέφερε την κατοχή του κάστρου το 1562, οι ημέρες του ήταν αριθμημένες - απλά ανατινάχτηκαν τα μέρη, καταστράφηκαν οι κύριες οχυρώσεις. Το τελευταίο χτύπημα ήρθε κατά τη διάρκεια των πολέμων του Ουίλιαμ το 1690 , όταν τα υπόλοιπα μέρη είχαν καεί και παρέμεινε μόνο ένα εκσπλαχνισμένο κέλυφος - το οποίο χρησιμοποίησαν οι ντόπιοι ως λατομείο περιστασιακά και γενικά αποσυντίθεται.

Σήμερα χαρακτηρίζεται ως εθνικό μνημείο και υπό τη φροντίδα του ιρλανδικού κράτους, αλλά εκτός από την εκκαθάριση του χώρου και μερικές απαραίτητες εργασίες για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα καταστραφούν περαιτέρω, δεν έχουν γίνει αλλαγές. Είναι ακόμα μια καταστροφή, αν και εντυπωσιακή.

Το κάστρο Roscommon - Η τελική απόφαση

Ένα ισχυρό φρούριο, αν και σε ερείπια, και μια ιστορία με καρότσια - αυτό θα κάνει το κάστρο Roscommon αρκετά ενδιαφέρον για τους περισσότερους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για το παρελθόν. Αξίζει μια μικρή παράκαμψη, αν βρίσκεστε στην περιοχή (που δεν είναι ευλογημένη με πάρα πολλά αξιοθέατα ούτως ή άλλως). Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη μεσαιωνική πολεμική αρχιτεκτονική θα πρέπει σίγουρα να εξερευνήσουν τα ερείπια, όλοι οι άλλοι μπορούν απλώς να απολαύσουν την ατμόσφαιρα του τόπου και να κάνουν μια ξεκούραστη βόλτα στο παρακείμενο πάρκο.