Η Άνοδος της Σελήνης - Στίχοι και υπόβαθρο αυτού του ιρλανδικού τραγουδιού

Το τραγούδι "Η άνοδος της Σελήνης", αν και δεν είναι παραδοσιακό, είναι ωστόσο μια εικονική ιρλανδική μπαλάντα. Οι στίχοι επικεντρώνονται στον αγώνα μεταξύ των Ενωμένων Ιρλανδών και του Βρετανικού Στρατού κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής εξέγερσης του 1798, η οποία έληξε σε πλήρη καταστροφή (και πάλι) για την ιρλανδική πλευρά. Αν και αρκετοί συγγραφείς προσπάθησαν απελπισμένα να συνδέσουν το τραγούδι με μια συγκεκριμένη μάχη (συχνά για να διεκδικήσουν την «κυριότητα» της «Η Άνοδος της Σελήνης» για την ενορία τους), δεν υπάρχει καμία υπαινιγμός ότι προοριζόταν ποτέ να αντικατοπτρίζει ιστορικά γεγονότα κάθε λεπτομέρεια.

Βασικά είναι μια μπαλάντα για να "πιάσει τη διάθεση" της εξέγερσης, παρά να συνδέσει την ιστορία. Και όσον αφορά αυτό, επιτυγχάνει αρκετά καλά.

Μέρος της αιώνιας έκκλησης του άλλως μη-πολύ-αξιοσημείωτου τραγουδιού "Η άνοδος της Σελήνης" (δεν λέει πραγματικά μια ιστορία, είναι απλά ένα άλλο από αυτά "κλαίνε για το Aurd Erin μέσα στο γυαλί του Guinness " πρότυπα) βρίσκεται στην έκκληση για δράση στο τέλος. Πάντα δημοφιλές πράγμα για τους αντάρτες που σκέφτονται - αν αποτύχετε, προσπαθήστε ξανά, πεθαίνετε καλύτερα. Ποια στάση αντικατοπτρίστηκε στο ημερολόγιο Bobby Sands διατηρήθηκε (και κατόρθωσε να πάρει λαθραία από τη φυλακή) κατά την έναρξη της θανατηφόρας απεργίας πείνας του το 1981.

Η Άνοδος της Σελήνης - τα στίχοι

Εδώ είναι οι στίχοι του "The Rising of the Moon", αν και μπορεί να βρείτε μικρές διαφοροποιήσεις στη χρήση:

"Τότε, πες μου Sean O'Farrell,
πες μου γιατί βιάζεστε έτσι; "
" Σιγουρευτείτε ένα bhuachaill , ακούστε και ακούστε"
Και τα μάγουλα του ήταν άβολα
"Έχω εντολές από τον Capt'n
Σας έτοιμο γρήγορα και σύντομα
Για τις πίκες πρέπει να είναι μαζί
Κατά την άνοδο του φεγγαριού "
Με την άνοδο του φεγγαριού,
Με την άνοδο της σελήνης
Για τις πίκες πρέπει να είναι μαζί
Κατά την άνοδο του φεγγαριού "

"Τότε πες μου Sean O'Farrell
Πού πρέπει να είναι το gath'rin;
Στο παλιό σημείο του ποταμού,
Είναι γνωστό σε εμένα και σε μένα.
Μια ακόμα λέξη για το σήμα σήματος,
Σφυρίξτε το τραγούδι,
Με το λουρί σας πάνω στον ώμο σας,
Με την άνοδο της σελήνης.
Με την άνοδο του φεγγαριού,
Με την άνοδο της σελήνης
Με το λουρί σας πάνω στον ώμο σας,
Με την άνοδο της σελήνης.

Από πολλά καμπίνα τοίχου με λάσπη
Τα μάτια παρακολουθούσαν τη νύχτα,
Πολλές καρδιακές καρδιές χτύπησαν,
Για το ευλογημένο πρωινό φως.
Μούρμους έτρεξαν κατά μήκος των κοιλάδων,
Για τον μοναχικό κρόνο του banshee
Και χίλια pikes αναβοσβήνουν,
Κατά την άνοδο του φεγγαριού.
Με την άνοδο του φεγγαριού,
Με την άνοδο της σελήνης
Και χίλια pikes αναβοσβήνουν,
Κατά την άνοδο του φεγγαριού.

Εκεί δίπλα στο τραγούδι του ποταμού
Αυτή η μαύρη μάζα ανδρών είδε,
Υψηλά πάνω από τα λαμπερά όπλα τους,
πέταξαν το αγαπημένο τους πράσινο.
"Θάνατος σε κάθε εχθρό και προδότη!
Προς τα εμπρός! Απελευθερώστε το μελωδικό τόνο.
Και βάλτε το αγόρι μου για ελευθερία.
«Αυτή είναι η άνοδος του φεγγαριού».
Με την άνοδο του φεγγαριού,
Με την άνοδο της σελήνης
Και βάλτε το αγόρι μου για ελευθερία.
«Αυτή είναι η άνοδος του φεγγαριού».

Λοιπόν πολέμησαν για την φτωχή Ιρλανδία,
Και πικρή ήταν η μοίρα τους,
Ω τι λαμπρή υπερηφάνεια και θλίψη,
Συμπληρώνει το όνομα των ενενήντα οκτώ!
Ωστόσο, ευχαριστώ τον Θεό, ακόμα ξυλοδαρμό
Καρδιές στην ανδρική ηλικία που καίει το μεσημέρι,
Ποιος θα ακολουθούσε τα βήματά τους,
Κατά την άνοδο του φεγγαριού
Με την άνοδο του φεγγαριού,
Με την άνοδο της σελήνης
Ποιος θα ακολουθούσε τα βήματά τους,
Κατά την άνοδο του φεγγαριού.

Η Ιστορία Πίσω από την "Άνοδο της Σελήνης"

Ο τραγουδιστής (ταξινομημένος από τον σχεδόν σίγουρα φανταστικό Sean O'Farrell ως " bhuachaill " (ένας πτηνοτρόφος ή αγρότης, αλλά γενικά χρησιμοποιείται αντί "αγόρι" ή "σύντροφος" επίσης) λέγεται ότι οι "pikes πρέπει να είναι μαζί την άνοδο του φεγγαριού ", με σκοπό την εξέγερση.

Τα αντικείμενα και ο εχθρός δεν ονομάζονται, αλλά αυτό είναι ένα ιρλανδικό τραγούδι αντίστοιχα θα ήταν «ελευθερία» και «οι Βρετανοί». Μετά την κλήση συσπείρωσης, οι πικάντε πράγματι μαζεύονται, αλλά τελικά νίκησαν. Εν κατακλείδι, ο τραγουδιστής βρίσκει παρηγοριά στο γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν (δυνητικοί) αντάρτες.

Το ιστορικό πλαίσιο του τραγουδιού είναι η εξέγερση του 1798, όταν οι Ενωμένοι Ιρλανδοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν σημαντικούς στρατούς ανταρτών και γαλλική στρατιωτική υποστήριξη σε εξέγερση κατά της βρετανικής κυριαρχίας. Αυτό τελείωσε με απόλυτη ήττα, αλλά όχι μετά από μερικές πρώτες επιτυχίες κατάφεραν να επιπλήξουν τους αντάρτες με αισιοδοξία. Ο όρος "pikemen" θέτει μόνο σθεναρά την "Η άνοδος της Σελήνης" σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο - μία διαρκής εικόνα της εξέγερσης του 1798 είναι οι Ιρλανδοί που χρησιμοποιούν πρόχειρες ακίδες ως όπλα βρώμικης καταστροφής ενάντια σε βρετανούς τακτικούς και ησσικούς μισθοφόρους εξοπλισμένους με όπλα και κανόνια.

Δεν έχει σημασία το ηρωικό βλέμμα, αυτή είναι μια συνταγή για καταστροφή.

Η ιστορία του τραγουδιού

«Η Άνοδος της Σελήνης» γενικά λέγεται ότι ήταν γνωστή ως τραγούδι ήδη από το 1865, κυκλοφόρησε επίσημα το 1866 ως μέρος του «Στεφάνι των Σαμάκων» του John Keegan Casey, μιας συλλογής πατριωτικών τραγουδιών και ποιημάτων. Ακριβώς εγκαίρως για να αυξηθεί το πνεύμα για το Fenian Rising του 1867.

Ποιος ήταν ο John Keegan Casey;

Ο John Keegan Casey (1846-70), γνωστός και ως "Fenian Poet" και χρησιμοποιώντας το όνομα πένας Leo Casey (τώρα που πρέπει να συγχέεται με τις αρχές με βεβαιότητα), ήταν ιρλανδός ποιητής, ρήτορας και σταθερός ρεπουμπλικανός. Όταν τα τραγούδια και οι μπαλάντες του έγιναν πολύ δημοφιλείς στις εθνικιστικές συγκεντρώσεις στη δεκαετία του 1860, μετακόμισε στο Δουβλίνο και έγινε ενεργός Φένιαν. Ως βασικός συνεργάτης του "The Nation" βρήκε περισσότερη φήμη, απευθυνόμενος σε μαζικές συγκεντρώσεις στο Δουβλίνο, αλλά και στο Λίβερπουλ και στο Λονδίνο. Όλα αυτά ήταν μέρος της προετοιμασίας για το Fenian Rising το 1867 .

Αυτή η άνοδος αποδείχτηκε ότι ήταν κάπως υγρασία, και κατέληξε περισσότερο σε βρετανικά αντίποινα από οτιδήποτε άλλο. Ο Casey φυλακίστηκε χωρίς δίκη για αρκετούς μήνες στο Mountjoy, έπειτα απελευθερώθηκε για να φύγει στην Αυστραλία, ποτέ να επιστρέψει στην Ιρλανδία. Οι έλεγχοι ήταν τόσο χαλαροί που η Casey απλά παρέμεινε στο Δουβλίνο. Η μεταμφίεσή του ζούσε ως Quaker, ενώ συνέχιζε να γράφει και να δημοσιεύει "για την αιτία" μυστικά.

Το 1870 ο Casey έπεσε από μια καμπίνα στη γέφυρα του O'Connell στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια πέθανε από τους τραυματισμούς του - την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου . Είναι θαμμένος στο νεκροταφείο Glasnevin , σύμφωνα με εφημερίδες μέχρι εκατό χιλιάδες πενθούντες εντάχθηκαν στην κηδεία.

Η σύνδεση Bobby Sands

Ο Bobby Sands (1954-1981) διατηρούσε ένα γνωστό ημερολόγιο κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της απεργίας πείνας του ΙΡΑ και των κρατουμένων της INLA το 1981. Η τελευταία καταχώριση αναφέρει:

"Αν δεν καταφέρουν να καταστρέψουν την επιθυμία για ελευθερία, δεν θα σπάσουν, δεν θα με σπάσουν γιατί η επιθυμία για ελευθερία και η ελευθερία του ιρλανδικού λαού είναι στην καρδιά μου. όταν όλος ο λαός της Ιρλανδίας θα έχει την επιθυμία για απελευθέρωση, τότε θα δούμε την άνοδο της σελήνης ".