Δουβλίνο - μια εισαγωγή

Την μεγαλύτερη πόλη της Ιρλανδίας και την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας

Dublin City, χρειάζεται μια εισαγωγή; Θέλω να πω, όλοι γνωρίζουν λίγο για την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας. Αλλά ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε; Ότι είναι το σπίτι της Γκίνες; Ότι είναι στο Liffey; Ότι δεν είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται; Εδώ πρέπει να ξέρετε για το Δουβλίνο πριν φτάσετε στο αεροδρόμιο ...

Τοποθεσία του Δουβλίνου

Η πόλη του Δουβλίνου βρίσκεται στο County Dublin - το οποίο, ωστόσο, δεν εξέρχεται πλέον, από τεχνική άποψη.

Η εκτατική οντότητα έχει χωριστεί από την ηλικία, πρώτα στην πόλη του Δουβλίνου και την κομητεία του Δουβλίνου που περιβάλλει το σκληρό αστικό τμήμα. Το 1994 το συμβούλιο του Δουβλίνου καταργήθηκε, έχοντας καταστεί πολύ μεγάλο. Αποδοθήκαν από τρία χωριστά διοικητικά συμβούλια του δήμου - Dún Laoghaire και Rathdown, Fingal και South Dublin. Όλα γύρω από το Dublin City, το τέταρτο διοικητικό φορέα.

Ολόκληρη η περιοχή του Δουβλίνου είναι μέρος της επαρχίας Leinster .

Από γεωγραφική άποψη, το Δουβλίνο βρίσκεται γύρω από το στόμιο του ποταμού Liffey (το οποίο διχοτομεί την πόλη) και κατά μήκος του κόλπου του Δουβλίνου. Στην ανατολική ακτή της Ιρλανδίας. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι 53 ° 20'52 "Ν και 6 ° 15'35" Δ (ακολουθήστε τη σύνδεση για χάρτες και δορυφορικές εικόνες).

Πληθυσμός του Δουβλίνου

Το County Dublin ως σύνολο έχει 1.270.603 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2011) - από τις οποίες 527.612 ζουν στην πόλη του Δουβλίνου. Το Δουβλίνο είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Ιρλανδία, η οποία κατευθύνεται στον κατάλογο των είκοσι μεγαλύτερων πόλεων και πόλεων της Ιρλανδίας )

Έχοντας πάντα έναν πολύ πολυπολιτισμικό πληθυσμό, το Δουβλίνο αυτές τις μέρες είναι κάπως από ένα έγχρωμο δοχείο. Περίπου το 20% του πληθυσμού δεν είναι Ιρλανδοί, με περίπου 6% να έχουν ασιατικές αφρικανικές εθνοτικές ομάδες.

Μια σύντομη ιστορία του Δουβλίνου

Ο πρώτος τεκμηριωμένος οικισμός εδώ ήταν ένα "μόνιμο στρατόπεδο επιδρομών" των Βίκινγκς, που ιδρύθηκε το 841.

Μόνο στον 10ο αιώνα δημιουργήθηκε μια εμπορική αποικία από τους Βίκινγκς κοντά στον σημερινό καθεδρικό ναό της Χριστιανικής Εκκλησίας και κάλεσε μετά από την κοντινή "σκοτεινή πισίνα", στο ιρλανδικό dubh linn . Μετά την αγγλο-νορμανική εισβολή και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, το Δουβλίνο ήταν το κέντρο της (αγγλο-νορμανδικής) εξουσίας και μιας σημαντικής εμπορικής πόλης.

Σημαντική ανάπτυξη ξεκίνησε τον 17ο αιώνα και μέρος της πόλης ξαναχτίστηκε με το τυπικό γεωργιανό ύφος. Την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης (1789) το Δουβλίνο θεωρήθηκε ως μία από τις πιο φημισμένες και πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν αδέσποτες φτωχογειτονιές και η εσωτερική πόλη μειώθηκε μετά την Πράξη της Ένωσης (1800) με πολλούς πλούσιους πολίτες να φύγουν για το Λονδίνο.

Το Δουβλίνο ήταν το κέντρο της αύξησης του Πάσχα το 1916 και έγινε η πρωτεύουσα του Ελεύθερου Κράτους και τελικά η Δημοκρατία - ενώ ο ιστός της πόλης κατέρρευσε δραματικά. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 έγιναν οι πρώτες κινήσεις για την ανακατασκευή του Δουβλίνου ως πιο σύγχρονης πόλης, κυρίως με τη διάλυση παλαιών κατοικιών και την κατασκευή νέων φραγμών γραφείων. Η κοινωνική στέγαση χτίστηκε σε μια μεγάλη και ανεπιτυχή κλίμακα, οδηγώντας σε νέες προβληματικές περιοχές.

Μόνο στη δεκαετία του 1980 άρχισε μια λογική πολιτική ανασυγκρότησης, που συνδυάζει τη συντήρηση και την ανανέωση. Η ανερχόμενη οικονομία της « Κελτικής Τίγρης » της δεκαετίας του 1990 οδήγησε σε περαιτέρω ανάπτυξη, με τους πλέον εύπορους Δευτέριους να μετακινούνται σε προαστιακές περιοχές.

Εδώ οι κακοσχεδιασμένες "κτήματα" κατέστρεψαν την πράσινη ζώνη με την καρκινική ανάπτυξή τους.

Δουβλίνο σήμερα

Η πρωτεύουσα είναι ένα περίεργο μείγμα του πολυσύχναστου κέντρου της πόλης, των απομακρυσμένων κοινοτήτων που μοιάζουν με χωριό και των τεράστιων προαστιακών κτισμάτων, που όλοι λιώνουν μαζί σε μια μεγάλη επέκταση των μητροπολιτικών περιοχών. Ο τουρίστας πιθανότατα να κολλήσει στο βόρειο κέντρο (που καθορίζεται κατά προσέγγιση από την πλατεία Parnell στο βορρά, το πράσινο του Αγίου Στεφάνου προς το νότο, το Custom House προς τα ανατολικά και τους καθεδρικούς ναούς στη Δύση), με μόνο εκδρομές στο πάρκο Phoenix , Kilmainham Gaol , ή η αποθήκη Guinness που τον έβγαλε από αυτήν την περιοχή.

Αλλά ακόμα και σε αυτό το μικρό μέρος, σχεδόν όλες οι πτυχές της ζωής του Δουβλίνου μπορούν να φανούν - από τη φασαρία της υπερσύγχρονης IFSC έως τις περιοχές των κοινωνικών κατοικιών γύρω από τα ναρκωτικά, από το γεωργιανό μεγαλείο της πλατείας Merrion μέχρι τα βοηθητικά γραφεία που τοποθετείται ανάμεσα σε αυτό και το Liffey και περιλαμβάνει καλντερίμια, υπέροχα πάρκα, κτίρια (και κυρίως κρατικά) κτίρια ...

και φαινομενικά εκατομμύρια νέων.

Τι να περιμένετε στο Δουβλίνο

Το Δουβλίνο αποτελούσε τον "προορισμό προορισμού Number One Party" της Ευρώπης - και στα πολυάσχολα Σαββατοκύριακα μπορεί ακόμα να αισθάνεται σαν την παραλία Ντέιτοννα κατά τη διάρκεια της Spring Break. Χωρίς τον ήλιο, ή το μπικίνι, φυσικά. Τα φτηνά αεροπορικά ταξίδια και η ηδονιστική εικόνα (το ceol agus craic είναι το μεγάλο πράγμα εδώ ), που προωθείται από την τουριστική βιομηχανία, προσελκύει πλήθη νέων Ευρωπαίων που χαίρονται του καιρού και των τιμών του Δουβλίνου . Προσθέστε στη γλώσσα αυτή μαθητές (κυρίως από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία), καθώς και τους τουρίστες, και θα εκτιμήσετε ότι το Δουβλίνο περιγράφεται καλύτερα ως "πολυάσχολο".

Σε καμία περίπτωση ο επισκέπτης δεν πρέπει να περιμένει μια γραφική και ήσυχη, παλιομοδίτικη πόλη (αν και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να εφαρμοστούν σε μέρη του Δουβλίνου). Το Δουβλίνο μπορεί να είναι θορυβώδες και συντριπτικό, ειδικά μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου.

Πότε θα επισκεφτείτε το Δουβλίνο

Το Δουβλίνο μπορεί να επισκεφθείτε όλο το χρόνο. Το ετήσιο Φεστιβάλ του Αγίου Πατρικίου (γύρω στις 17 Μαρτίου) αντλεί τεράστια πλήθη και μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή της τουριστικής περιόδου. Στη συνέχεια η πόλη μένει πολύ απασχολημένη με τον Σεπτέμβριο. Τα Σαββατοκύριακα πριν από τα Χριστούγεννα είναι θετικά κλειστοφοβικά με τους αγοραστές και αποφεύγονται καλύτερα.

Τοποθεσίες για επίσκεψη στο Δουβλίνο

Το Δουβλίνο είναι γεμάτο από αξιοθέατα, έτσι θα πρέπει να διαλέξετε. Δοκιμάστε τις προτάσεις μου για τα καλύτερα αξιοθέατα του Δουβλίνου και μια ουσιαστική διαδρομή με το κέντρο του Δουβλίνου για έμπνευση. Ή κατευθυνθείτε κατευθείαν για τις καλύτερες παμπ του Δουβλίνου .

Θέματα που πρέπει να αποφύγετε στο Δουβλίνο

Οι πλαϊνοί δρόμοι της O'Connell Street και του Liffey Boardwalk δεν θεωρούνται γενικά «ασφαλείς» τη νύχτα. Διαφορετικά, θα πρέπει να είστε εντάξει οπουδήποτε - αλλά ελέγξτε την ασφάλεια στην Ιρλανδία για να αποφύγετε τις άσχημες εκπλήξεις.