Η Κέλτικη Τίγρη - Εξαφανισμένη, ή Ακόμα Κραυγή;

Η μυστική λέξη των τέλη της δεκαετίας του 1990

Η Κελτική Τίγρη - το βρυχηθμό του έχει σπάνια ακουστεί τα τελευταία χρόνια, και το μεγαλύτερο μέρος της Ιρλανδίας πιστεύει ότι το σχεδόν μυθικό τέρας είναι εξαφανισμένο. Λάβετε όμως υπόψη ότι δεν μιλάμε για πραγματικό, σάρκα και αίμα, ζώο εδώ. Ήταν μόνο μια ετικέτα, μια νεφελώδης ιδέα και η μάχη-κραυγή της αχαλίνωτης ανάπτυξης. Η κέλτικη τίγρη (η ιρλανδική γλώσσα θα είναι " An Tíogar Ceilteach ", αν και σπάνια χρησιμοποιείται) είναι ένας γενικός όρος για την αναπτυσσόμενη οικονομία της (κυρίως) Δημοκρατίας της Ιρλανδίας κατά τα έτη 1995-2000.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου περίοδο οικονομικής ανάπτυξης - που προήλθε κυρίως από τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τη μετανάστευση των πολυεθνικών στην Ιρλανδία ως χαμηλού κόστους βάση για την εξυπηρέτηση της αγοράς του EMEA (Ευρώπη - Μέση Ανατολή - Αφρική). Ένας από τους κύριους λόγους για επενδύσεις στην Ιρλανδία δεν ήταν η επίσημη γραμμή του «υψηλού μορφωμένου εργατικού δυναμικού» (πολλές νέες επιχειρήσεις εμφάνιζαν ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μεταναστών στο εργατικό δυναμικό), αλλά ο χαμηλός συντελεστής του φόρου εταιρειών, τα φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα, και την ευκαιρία να εμπλακούν σε «δημιουργική λογιστική», μεγιστοποιώντας έτσι τη φοροδιαφυγή μέσω μιας βυζαντινής (αλλά νομικής) ρύθμισης των εταιρειών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Πώς γεννήθηκε η κελτική τίγρη

Κατά τα έτη άνθησης του δεύτερου μισού της δεκαετίας του 1990, η ιρλανδική οικονομία επεκτάθηκε με μέσο ρυθμό 9,4% (μεταξύ 1995 και 2000). Μετά από σειρά καταστροφικών γεγονότων (ο αφθώδης πυρετός που καταστρέφει την ιρλανδική γεωργία και τον τουρισμό, τις διακυμάνσεις από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τις επακόλουθες διεθνείς εξελίξεις), η έκρηξη μειώθηκε το 2002, αλλά γενικά συνέχισε με μέσο ρυθμό αύξησης 5,9%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την ύφεση σημειώθηκε περίοδος πραγματικής ανάπτυξης, κυρίως λόγω των τομέων τεχνολογίας και φαρμακευτικών τομέων που προσανατολίζονται προς τις εξαγωγές. Μετά την πτώση, όμως, η Κέλτικη Τίγρη άρχισε να τροφοδοτεί το συσσωρευμένο λίπος: ήρθε η λεγόμενη «περίοδος φούσκας», με (ιδιαίτερα) τον πληθωρισμό των τιμών των ακινήτων να αποδίδουν υψηλά επίπεδα φορολογικών εσόδων βάσει συναλλαγών, προκαλώντας προφανώς μη βιώσιμα επίπεδα δημιούργησε τεχνητά "πιθανό πλούτο" με αυξανόμενο χρέος - με λίγα λόγια, ένα γιγαντιαίο σχέδιο Ponzi.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δραματικές αλλαγές επηρέασαν την ιρλανδική κοινωνία: την Ιρλανδία, πριν η Κέλτικη Τίγρη ήταν μια από τις φτωχότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης - μόνο για να γίνει (σχεδόν μια νύχτα) ένας από τους πλουσιότερους. Με χρήματα για εφεδρεία. Μάρτυρες των αχαλίνωτων δημόσιων δαπανών (συχνά σε έργα υψηλού προφίλ που δεν έχουν ξεκάθαρη ανάγκη γι 'αυτά, παράλληλα παραμένονταν βασικές υποδομές όπως ο τομέας της υγείας), ετήσιες μειώσεις φόρων για όλους και γενική χαλαρή οικονομική συγκράτηση της εποχής. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε σε άγνωστα και απροσδόκητα επίπεδα ρεκόρ, οδηγώντας σε μια τεράστια αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, με ξένες διακοπές, πλούσια ψυχαγωγία, είδη πολυτελείας (η Ιρλανδία είχε υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό ελικοπτέρων ιδιωτικών ελικοπτέρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες ταυτόχρονα) και. .. καθεστώτα ιδιοκτησίας. Γύρω από το 2007 οι ραδιοφωνικές διαφημίσεις χαρακτήριζαν νεαρά ζευγάρια που σχεδιάζουν να συνταξιοδοτηθούν στο πίσω μέρος του χαρτοφυλακίου περιουσιακών τους περιουσιακών στοιχείων σε πολλά εκατομμύρια γύρω από την ηλικία των 45 ετών. Ένα χαρτοφυλάκιο που χτίστηκε με στεγαστικά δάνεια 110% ...

Ενώ το χάσμα μεταξύ των νοικοκυριών με τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα εισοδήματα διευρύνθηκε, η ανεργία μειώθηκε από 18% (1980) σε 4,5% (2007, ακόμη και μετά από μαζική εισροή μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη). Οι μέσοι βιομηχανικοί μισθοί αυξήθηκαν, καθώς και ο πληθωρισμός (5% ετησίως ).

Όλα αυτά συνδυάζονται για να ωθήσουν τις τιμές της Ιρλανδίας μέχρι και συχνά πέρα ​​από εκείνες των περίφημων σκανδιναβικών χωρών , με μισθολογικά ποσοστά παρόμοια με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο θάνατος ενός γάτα

Το 2008, η κελτική τίγρη πέθανε, σύμφωνα με την κυβέρνηση της ημέρας ξαφνικά και απροσδόκητα, σύμφωνα με τους λιγότερο έμπειρους εμπειρογνώμονες μετά από μια μακρά και τελική ασθένεια ... μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, η Ιρλανδία έπεσε σε ύφεση. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 14% και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 14%, ενώ η μετανάστευση ξεκίνησε λόγω έλλειψης προοπτικών. Η Ιρλανδία καταμετρήθηκε μεταξύ των χωρών PIGS ή PIIGS (των ευρωπαϊκών κρατών της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας). Και το πικρό αστείο τότε ήταν ότι η διαφορά μεταξύ Ισλανδίας και Ιρλανδίας ήταν «ένα γράμμα και περίπου τρεις μήνες» .. Μόνο με τη λήψη έντονης βοήθειας από εξωτερικές πηγές θα μπορούσε το κράτος να παραμείνει στη ζωή ...

Στο τέλος του 2013, η Ιρλανδία ανέκτησε σε μεγάλο βαθμό οικονομική αυτονομία, αλλά ο προϋπολογισμός της Ιρλανδίας για το 2014 εξακολουθούσε να είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας (με τους επόμενους προϋπολογισμούς που δεν επιβραδύνουν πραγματικά το φορτίο) και μια επιτυχημένη αναγέννηση της Κελτικής Τίγρης είναι εξαιρετικά απίθανη.

Οι ονομαζόμενοι Κελτικοί Τίγρεις

Η γενιά που γεννήθηκε σε αυτή την κατάσταση (ή τουλάχιστον ωριμάζει την εποχή εκείνη) αναφέρεται συχνά ως "Κελτικοί Τίγρεις Cubs". Ένας γενικός όρος για τη γενιά των Ιρλανδών που γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του 1990, που τέθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο αφθονίας. Αυτό που είναι, από μόνη της, λανθασμένο - το χάσμα μεταξύ των υψηλών εισοδημάτων και των χαμηλών εισοδηματιών διευρύνθηκε σημαντικά κατά την περίοδο της κελτικής τίγρης, και εκείνα που βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση δεν βρίσκονταν τόσο καλά. Αυστηρά μιλώντας, οι "Celtic Tiger Cubs" θα πρέπει να αναφέρονται μόνο σε όσους γεννιούνται σε ένα περιβάλλον "μεσαίας τάξης", όπως ορίζεται από το εισόδημα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Οι Κελτικοί Τίγρεις Cubs θεωρούνται τώρα ως "γενιά εκτός", ίσως ακόμη και μια "χαμένη γενιά". Έχοντας μεγαλώσει με μια ισχυρή αίσθηση δικαιώματος, πολλά αναμενόμενα προνόμια και λατρεύοντας τον αχαλίνωτο καταναλωτισμό. Αφού δεν είχαν (συνειδητοποιημένη) εμπειρία «δύσκολων στιγμών» (μια ιδέα που υπήρχε μόνο στις ιστορίες από τις παλαιότερες γενιές), επλήγησαν από την οικονομική κάμψη, όπως ένα βαρέλι από ένα τρένο ταχύτητας.

Ένας μεγάλος αριθμός κελτικών κυπρίων τίγρη εγκατέλειψε επίσης τις συμβατικές διαδρομές σταδιοδρομίας για να βγάλουν γρήγορα χρήματα χωρίς κατάλληλο εκπαιδευτικό υπόβαθρο - οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό ανέργων χωρίς εμπορεύσιμες δεξιότητες. Από την άλλη άκρη, οι πτυχιούχοι με "βαθμούς junk" αφθονούν. Καθώς η κελτική τίγρη εξασθενίζει στην ιστορία της Ιρλανδίας , έτσι και τα μικρά παιδιά του ...