Η διαφορά μεταξύ σκανδιναβικών και σκανδιναβικών

Έχετε ποτέ διορθωθεί στη Φινλανδία όταν κάλεσα έναν Φινλανδό "Σκανδιναβικό"; Ή ίσως αυτό σας συνέβη στην Ισλανδία; Είναι η Δανία σκανδιναβική χώρα; Οι Δανοί είναι πραγματικά Σκανδιναβοί; Είναι συχνά μια δύσκολη διάκριση για όποιον δεν είναι κάτοικος των χωρών της περιοχής. Ας δούμε λοιπόν ποια ακριβώς είναι η διαφορά στη χρήση αυτών των εκφράσεων.

Αν και στον υπόλοιπο κόσμο οι λέξεις "Σκανδιναβικές" και "Σκανδιναβικές" χρησιμοποιούνται ευτυχώς με παρόμοιο τρόπο και είναι εναλλάξιμες, στη Βόρεια Ευρώπη, δεν είναι.

Πράγματι, οι Ευρωπαίοι αγαπούν να μεγεθύνουν ακόμη και τη μικρότερη διαφορά μεταξύ γειτονικών χωρών και πιθανόν να διορθωθούν αν δεν χρησιμοποιήσετε τις λέξεις στο κατάλληλο τους πλαίσιο. Κατά την άποψή μας, το πραγματικό πρόβλημα ανακαλύπτεται όταν ακόμα και οι Ευρωπαίοι (ή οι Σκανδιναβοί) δεν μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με το νόημα των "σκανδιναβικών" και "σκανδιναβικών ..."

Ας επιστρέψουμε στα βασικά για να ξεκαθαρίσουμε κάθε έκφραση.

Πού είναι η Σκανδιναβία;

Από γεωγραφική άποψη, η Σκανδιναβική χερσόνησος είναι η περιοχή που μοιράζεται η Νορβηγία, η Σουηδία και μέρος της βόρειας Φινλανδίας. Επομένως, οι σκανδιναβικές χώρες θα επικεντρωθούν μόνο στη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Γλωσσικά, η σουηδική , η νορβηγική και η δανική έχουν μια κοινή λέξη που ονομάζεται "Σκανδιναβένια". Αυτή η λέξη αναφέρεται στα αρχαία εδάφη των Norsemen: τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Δανία. Αυτός ο ορισμός θεωρείται σήμερα ο πιο κοινά αποδεκτός ορισμός της "Σκανδιναβίας", αλλά αυτή η ερμηνεία μπορεί εύκολα να αλλάξει σε διάφορες περιοχές.

Επομένως, εστιάζουμε στην επικράτεια των Norsemen. Ωστόσο, η Ισλανδία ήταν επίσης μία από τις περιφέρειες του Norsemen. Επιπλέον, η ισλανδική ανήκει στην ίδια γλωσσική οικογένεια όπως η σουηδική , η νορβηγική και η δανική . Και οι Νήσοι Φερόε. Ως εκ τούτου, θα διαπιστώσετε ότι πολλοί μη Σκανδιναβοί ντόπιοι συνδέουν τη Σκανδιναβία με τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία.

Τέλος, η Σουηδία χρησιμοποιείται εν μέρει στη Φινλανδία, όπως και στην Φιλανδία στη Νορβηγία και τη Σουηδία. Και πάλι, αυτό δίνει έναν νέο, ευρύτερο ορισμό ο οποίος περιλαμβάνει τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ισλανδία και τη Φινλανδία.

Πολιτιστικά και ιστορικά, το βόρειο τμήμα της Ευρώπης υπήρξε η πολιτική παιδική χαρά των βασιλείων της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Δανίας.

Η Φινλανδία ήταν μέρος του βασιλείου της Σουηδίας και η Ισλανδία ανήκε στη Νορβηγία και τη Δανία. Εκτός από μια κοινή ιστορία, πολιτικά και οικονομικά, αυτές οι πέντε χώρες ακολούθησαν ένα παρόμοιο μοντέλο που είναι γνωστό ως το σκανδιναβικό κράτος πρόνοιας από τον 20ό αιώνα.

Ποιες είναι οι "σκανδιναβικές χώρες"

Σε μια τέτοια κατάσταση γλωσσικής και γεωγραφικής σύγχυσης, οι Γάλλοι ήρθαν να μας βοηθήσουν όλους και εφευρέθηκαν τον όρο "Pays Nordiques" ή "Σκανδιναβικές χώρες", ο οποίος έχει γίνει ένας κοινός όρος για να συγκεντρώσει τη Σκανδιναβία, την Ισλανδία και τη Φινλανδία υπό την ίδια ομπρέλα .

Οι χώρες της Βαλτικής και η Γροιλανδία

Οι χώρες της Βαλτικής είναι οι τρεις νεότερες Βαλτικές δημοκρατίες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Ούτε οι χώρες της Βαλτικής ούτε η Γροιλανδία θεωρούνται σκανδιναβικές ή σκανδιναβικές.

Ωστόσο, υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών και των χωρών της Βαλτικής και της Γροιλανδίας: Οι δημοκρατίες της Βαλτικής έχουν επηρεαστεί έντονα, πολιτισμικά και ιστορικά, από τις σκανδιναβικές χώρες.

Το ίδιο ισχύει για τη Γροιλανδία , μια περιοχή που είναι πιο κοντά στην Αμερική παρά στην Ευρώπη, αλλά ανήκει πολιτικά στο βασίλειο της Δανίας. Η μισή ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Γροιλανδίας είναι σκανδιναβική και ως εκ τούτου οι εν λόγω ισχυροί δεσμοί φέρνουν συχνά τη Γροιλανδία μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες.