Χρήσιμες λέξεις και φράσεις στα δανικά

Γρήγορες συμβουλές για ταξιδιώτες στη Δανία

Όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας στη Δανία, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι παρόλο που πολλοί από τους πολίτες της μιλούν αγγλικά, η δανική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας. Ως αποτέλεσμα, θα βελτιώσει σημαντικά το ταξίδι σας για να μάθετε μερικές δανικές λέξεις και φράσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από αυτή την ξένη γη.

Πολλές δανικές επιστολές είναι παρόμοιες με την αγγλική, αλλά μερικές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, οι ήχοι "a" εκφωνούνται όπως το γράμμα "e" στο "αυγό", οι "ήχοι" προφέρονται σαν ένας συνδυασμός "e" στο αυγό και "i" στους "άρρωστους" ή " προφέρεται σαν "e" στο "δείτε". Ομοίως, το "æ" προφέρεται σαν μια σύντομη εκδοχή του "a" σε "πόνος", "w" προφέρεται σαν "v" σε "van" και "y" ακούγεται " τα χείλη πιο στρογγυλεμένα.

Όταν χρησιμοποιείτε το "r" στην αρχή μιας λέξης ή μετά από μια συφωνία, ακούγεται σαν ένα ισχυρό guttural "h" όπως το ισπανικό "j" στο "Jose". Αλλού, μεταξύ των φωνηέντων ή πριν από ένα σύμφωνο, γίνεται συχνά μέρος του φωνήεντος ή χάνεται εξ ολοκλήρου.

Επίσης, μην ξεχάσετε να επιστρέψετε στην επισκόπηση σκανδιναβικών γλωσσών όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες συμβουλές γλώσσας και χρήσιμες φράσεις για τους ταξιδιώτες.

Δακές χαιρετισμούς και βασικές εκφράσεις

Όταν συναντάς έναν κάτοικο της Δανίας, το πρώτο πράγμα που θα θελήσεις να τους πεις είναι « goddag », που είναι ένας ευγενικός τρόπος να λέει «γεια» ή «hej», που είναι ο άτυπος τρόπος να λέει κανείς το ίδιο. Μπορείτε τότε να ρωτήσετε "ποιο είναι το όνομά σας;" λέγοντας " Hvad hedder du ;" πριν εισαγάγει τον εαυτό σας ως " Jeg hedder [το όνομά σας]."

Για να εμβαθύνεις στη συζήτηση, μπορείς να ρωτήσεις " Hvorfra kommer du "; ("Από πού βρίσκεστε;") και απαντήστε σε είδος " Jeg kommer fre de Forenede Stater " ("Είμαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες").

Όταν ρωτάς πόσο χρονών είναι κάποιος, ρωτήστε απλά το " Hvor gammel er du "; και απαντήστε "Jeg gammel [ηλικία σας]."

Αν θέλετε να βρείτε κάτι συγκεκριμένο, μπορείτε να πείτε στον νέο φίλο της Δανίας " Jeg leder efter [item ή place]" ("Ψάχνω για ...") και εάν θέλετε να πληρώσετε για υπηρεσία στο μετρό, μπορείτε να ρωτήσετε " Hvor meget koster "; για "Πόσο είναι;"

Η συμφωνία για τη δήλωση απαιτεί ένα απλό " ja " ("ναι"), ενώ η διαφωνία είναι απλή " nej ", αλλά βεβαιωθείτε ότι λέτε " tak " ("ευχαριστώ") όταν κάποιος εκτελεί μια εργασία ή κάνει κάτι ωραία για εσάς και " undskyld " ("με συγχωρείτε") αν τυχαία χτυπήσετε σε κάποιον. Στο τέλος μιας συζήτησης, μην ξεχάσετε να πείτε ένα φιλικό " farvel " για "αντίο".

Δανικά Σημεία και Ονόματα Εγκατάστασης

Όταν είστε έξω στο κοινό, ίσως χρειαστεί να εντοπίσετε αυτές τις κοινές λέξεις και φράσεις για οδηγίες γύρω από την πόλη. Από τον εντοπισμό των εισόδων και εξόδων στη γνώση του τι καλείται ο αστυνομικός σταθμός, αυτές οι λέξεις μπορούν να γίνουν εξαιρετικά σημαντικές στα ταξίδια σας.

Η είσοδος ενός κτηρίου συνήθως φέρει την ένδειξη " indgang " ενώ η έξοδος φέρει την ένδειξη " udgang " και μπορείτε να πείτε πότε ένας χώρος είναι ανοιχτός ή κλειστός με σημάδια που λένε είτε " å ¢ en " είτε " lukket ".

Εάν χάσετε, φροντίστε να αναζητήσετε τα σήματα ή τις πινακίδες " Πληροφορίες " που σας δείχνουν στο "αστυνομικό τμήμα" και αν ψάχνετε για μπάνιο, θα θελήσετε να αναζητήσετε " "είτε για" αντάρτες "(" άνδρες ") είτε για" damer "(" γυναίκες ").

Άλλα δημοφιλή αξιοθέατα και αξιοθέατα περιλαμβάνουν:

Λέξεις για το χρόνο και τους αριθμούς στα δανικά

Παρόλο που ίσως νιώθετε ότι μια διακοπή είναι η ιδανική στιγμή για να ξεχάσετε το χρόνο, πιθανότατα θα έχετε μια κράτηση για δείπνο ή ένα παιχνίδι για να πιάσετε και ίσως χρειαστεί να ζητήσετε από κάποιον να σας ενημερώσει για το πότε είναι.

Στα δανικά, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ρωτήσετε "Hvad er klokken" για να πάρετε την απάντησή σας, αλλά να κατανοήσετε την απάντηση ("Klokken [time] er" / "Είναι ώρα [ώρα] ") μπορεί να είναι λίγο δύσκολο αν δεν γνωρίζετε τους αριθμούς της Δανίας.

Από το μηδέν έως τα δέκα, οι Δανοί κάτοικοι χρησιμοποιούν αυτούς τους αριθμούς: nul , en , to , tre , fire , fem , seks , syv , otte , ni , και ti .

Όταν μιλάμε για σήμερα, θα λέγατε ότι "i dag", και "i morgen" χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στο αύριο, ενώ "tidlig" σημαίνει "νωρίς". Όσον αφορά τις ημέρες της εβδομάδας, αυτές είναι οι λέξεις για Δευτέρα έως Κυριακή στα δανικά: mandag , tirsdag , onsdag , torsdag , fredag , lordag και sondag .