Πότε έγινε η Ιρλανδία Δημοκρατία;

Η μετάβαση από το ελεύθερο κράτος της Ιρλανδίας στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας

Όταν δεν μιλάμε γενικά για την "Ιρλανδία" (πράγματι, μόνο ένας γεωγραφικός όρος), κάνουμε διάκριση μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Αλλά πότε οι 26 κομητείες της "Νότιας Ιρλανδίας" στην πραγματικότητα γίνονται μια δημοκρατία; Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της αύξησης του Πάσχα, μετά τον αγγλο-ιρλανδικό πόλεμο ή μετά τον ιρλανδικό εμφύλιο πόλεμο; Ένα πράγμα είναι σίγουρο ότι το μη Ηνωμένο Βασίλειο τμήμα της Ιρλανδίας σήμερα είναι μια δημοκρατία. Αλλά κανείς δεν φαίνεται να είναι σίγουρος από πότε.

Υπάρχει πραγματικά πολλή σύγχυση σχετικά με την ακριβή ημερομηνία, φαίνεται ότι δεν βοηθήθηκε από την πραγματικά πολύ συγκεχυμένη ιστορία της Ιρλανδίας και τη μονομερή, κάπως αισιόδοξη και πρόωρη, κήρυξη μιας δημοκρατίας το 1916. Προσθέστε μια σειρά σημαντικών ημερομηνιών και θα έχετε το μυαλό να ξεφλουδίζει. Εδώ είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ξέρετε:

Από το τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου προς τη Δημοκρατία

Τα βήματα που οδηγούν στην Ιρλανδία, στις αρχές του 20ου αιώνα, μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, που γίνεται δημοκρατία, σκιαγραφούνται καλύτερα σε έναν γρήγορο κατάλογο σημαντικών γεγονότων:

1949 - Η Ιρλανδία τελικά γίνεται Δημοκρατία

Τότε ήρθε ο νόμος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, 1948, ο οποίος κήρυξε την Ιρλανδία δημοκρατική, απλή και απλή. Επίσης, έδωσε στον Πρόεδρο της Ιρλανδίας την εξουσία να ασκεί την εκτελεστική εξουσία του κράτους στις εξωτερικές του σχέσεις (αλλά μόνο κατόπιν συμβουλής της κυβέρνησης της Ιρλανδίας). Η πράξη αυτή υπογράφηκε στην πράξη στα τέλη του 1948 ... αλλά τέθηκε σε ισχύ στις 18 Απριλίου 1949-Δευτέρα του Πάσχα.

Μόνο από αυτή τη στιγμή η Ιρλανδία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πλήρως ανεπτυγμένη και εντελώς ανεξάρτητη δημοκρατία.

Καθώς η όλη διαδικασία που οδήγησε στην Πράξη της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας έκανε ήδη τις περισσότερες από τις σημαντικές αλλαγές και καθιέρωσε επίσης σύνταγμα, το πραγματικό κείμενο της πράξης ήταν πράγματι πολύ σύντομο:

Η Πράξη της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, 1948

Πράξη για την κατάργηση του νόμου περί εκτελεστικής αρχής (εξωτερικές σχέσεις) του 1936, να δηλώσει ότι η περιγραφή του κράτους είναι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και να επιτρέψει στον Πρόεδρο να ασκήσει την εκτελεστική εξουσία ή οποιαδήποτε εκτελεστική λειτουργία του κράτους εντός ή εντός σχέση με τις εξωτερικές σχέσεις της. (21 Δεκεμβρίου 1948)

Είτε εκδίδεται από τα Oireachtas ως εξής:
1. - Ο νόμος της εκτελεστικής αρχής (εξωτερικές σχέσεις), 1936 (αριθ. 58 του 1936), καταργείται.
2. Δηλώνεται ότι η περιγραφή του κράτους είναι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
3.-Ο Πρόεδρος, με την εξουσία και τη συμβουλή της Κυβέρνησης, μπορεί να ασκήσει την εκτελεστική εξουσία ή οποιαδήποτε εκτελεστική λειτουργία του Κράτους σε σχέση με τις εξωτερικές του σχέσεις ή σε σχέση με αυτές.
4. - Ο νόμος αυτός τίθεται σε λειτουργία την ημέρα που η Κυβέρνηση μπορεί να ορίσει με εντολή.
5.-Αυτός ο νόμος μπορεί να αναφέρεται ως Νόμος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, 1948.

Παρεμπιπτόντως, το Σύνταγμα της Ιρλανδίας δεν έχει ακόμη κανένα απόσπασμα που να υπονοεί ότι η Ιρλανδία στην πραγματικότητα είναι μια δημοκρατία. Και ορισμένοι αντιφρονούντες δημοκρατικοί αρνούνται ότι η Ιρλανδία έχει το δικαίωμα να αποκαλεί μια δημοκρατία μέχρι τη Βόρεια Ιρλανδία να επανενωθεί με τις 26 κομητείες του λεγόμενου Νότου.