Εμπειρία εξόρυξης Arigna - Υπόγειο της Ιρλανδίας

Εξόρυξη άνθρακα στην Ιρλανδία ; Μπορεί να νομίζετε ότι χάσατε μια μικρή βιομηχανική ιστορία, αλλά όπως δείχνει με έντονες εμπειρίες η εξόρυξη των ορυκτών καυσίμων από τα βουνά, η εμπειρία της εξόρυξης Arigna στο County Roscommon δεν ήταν ανήκουστη. Αν και πριν από λίγες δεκαετίες έγινε μη βιώσιμη, όταν φθηνότερες εισαγωγές και φθίνουσες δεξαμενές σκοτώθηκαν από τα ορυχεία. Η καταστροφική τοπική οικονομία ... η οποία κατάφερε να ανακτήσει μόνο ένα μέρος της πηγής εισοδήματος ανοίγοντας ένα ορυχείο για τους επισκέπτες και απασχολώντας πρώην ανθρακωρύχους ως οδηγούς.

Arigna - Τέλος του κόσμου

Το χωριό Roscommon είναι γνωστό στους περισσότερους τουρίστες από τα σήματα "Welcome" και "Goodbye" που βλέπετε όταν υπερβαίνετε ταχύτητα (ή όχι, υπάρχουν πολλοί ελκυστήρες στους δρόμους αυτούς). Δεν είναι ένα hotspot. Και η Arigna, αν και ευλογημένη με την υπέροχη θέα του Lough Allen, είναι τοποθετημένη μακριά σε μια απομακρυσμένη γωνία του νομού, δεν είναι εύκολο να βρεθεί και (αν δεν ακολουθήσετε τις πινακίδες στην εμπειρία Arigna Mining Experience) παρακάμπτονται από τους περισσότερους. Μόλις πριν από λίγες δεκαετίες αυτό θα ήταν ένα πολυσύχναστο βιομηχανικό hotspot, με τα φορτηγά φορτωμένα με άνθρακα να περπατούν στα βουνά μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό, τα μακρά τρένα εμπορευμάτων που μεταφέρουν την κερδοφόρα μάζα μακριά.

Σήμερα, τα φορτηγά, τα τρένα, τα ανθρακωρυχεία και το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα έχουν φύγει. Αυτό που παραμένει είναι ο σωρός των λίθων, το αναπόφευκτο υποπροϊόν της εξόρυξης άνθρακα, που απορρίπτεται απρόσεκτα, αλλά τώρα αποτελεί ένα αναπόσπαστο και σχεδόν φυσικό μέρος του τοπίου. Κάτω από ένα από τα σπίτια βρίσκετε την είσοδο της εμπειρίας εξόρυξης Arigna, ενός σύγχρονου κέντρου επισκεπτών που καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά, παρά τις δραματικές, κλισμένες δομές του.

Η εμπειρική εξόρυξη Arigna βήμα προς βήμα

Κατά την άφιξη, θα παρατηρήσετε ότι το μεγαλύτερο μέρος της εμπειρίας εξόρυξης Arigna είναι ανοιχτό μόνο με ξεναγήσεις - ευτυχώς αυτές οι περιηγήσεις εκτελούνται σε τακτά και συχνά διαστήματα. Ένα εισιτήριο θα έρθει με μια ώρα έναρξης, να δείτε το μικρό μουσείο (το οποίο διπλασιάζεται ως χώρος αναμονής) ή το καφέ ενώ περιμένετε.

Τα αντικείμενα και οι παλιές φωτογραφίες είναι άφθονα, δίνοντας μια καλή πρώτη εντύπωση.

Έπειτα, ένας οδηγός θα σας παραλάβει στην είσοδο των ναρκών και μετά από μια "καμπίνα ντους" και ένα σκληρό καπέλο σας δίνεται μια ομιλία για τα ορυχεία γύρω από την Arigna. Ενημερωτικό, όχι πολύ λεπτομερές, περισσότερο από συχνά γεμάτο με λύπη ότι οι ημέρες εξόρυξης έχουν τελειώσει. Η οποία, ειλικρινά, θα γίνει μια ξένη ιδέα, τόσο περισσότερο θα μάθετε για την πραγματική εξόρυξη και τις συνθήκες που οι εργαζόμενοι έπρεπε να αντέξουν.

Σήμερα, η εμπειρία εξόρυξης Arigna έχει καταστήσει τα ορυχεία "φιλικά προς τον επισκέπτη". Η Υγεία και Ασφάλεια σας έχει δώσει ένα σκληρό καπέλο, αλλά οι πιθανότητες να χτυπήσετε το κεφάλι σας είναι λίγες. Οι διάδρομοι είναι ευρείς, μετρίως καλά φωτισμένοι και αρκετά υψηλοί για όλους. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσατε σχεδόν να τους οδηγήσετε. Και θαυμάστε τις μικρές ρωγμές στο βράχο περνώντας ...

... μέχρι ο οδηγός να επισημάνει ότι αυτές οι μικρές ρωγμές είναι οι πραγματικές ραφές που έπρεπε να εργάζονται μαζί με τους συναδέλφους του, επί ώρες, τελικά, που πλήρωναν από μια σειρά φορτίων που μπορούσαν να σφυροκοπούν από το βράχο. Με τη βοήθεια δύσκαμπτων αλλά χειροκίνητων εργαλείων. Αναπνέοντας τη σκόνη σε όλη τη διαδρομή. Ξαφνικά η δουλειά του γραφείου σας φαίνεται να είναι μια φέτα του ουρανού. Ειδικά εάν θεωρήσετε ότι στα ενεργά ορυχεία η ξυλεία που συγκρατεί ολόκληρο το λόφο σαπίζει σε δραματική ταχύτητα.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, θα δείτε τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν, θα μάθετε για το σχέδιο πίσω από το σύστημα της σήραγγας, θα δείτε τον υπόγειο σιδηρόδρομο (σύστημα τρόλεϊ) σε λειτουργία ... και μάλιστα μάρτυρες της ανατίναξης μιας νέας σήραγγας. Λοιπόν, η εξομοιωμένη ανατίναξη. Αλλά το πλήρες σκοτάδι για μερικά δευτερόλεπτα μπορεί να είναι αρκετά καταπιεστικό.

Arigna - αξίζει μια παρέκκλιση;

Με την Ιρλανδία να διαθέτει πολλές εξαιρετικά ελκυστικές σπηλιές, από το σπήλαιο Aillwee στην κομητεία Clare έως το κοντινό σπήλαιο Marble Arch στο County Fermanagh, το underground γίνεται όλο και πιο κοινή εμπειρία για τους τουρίστες. Και σ ​​'αυτές τις σπηλιές, είναι γοητευτικό, φυσικό. Η εμπειρία εξόρυξης Arigna είναι μια αληθινή πραγματικότητα, εντελώς διαφορετική. Ωστόσο, εντελώς συναρπαστικό και σίγουρα αξίζει να ταξιδεύετε λίγο για. Ίσως να το συνδυάσετε με ένα άλλο κομμάτι βιομηχανικής κληρονομιάς στο σιδηροδρομικό σταθμό Cavan και Leitrim στο Dromod (κομητεία Leitrim), όπου τα αμαξοστοιχίες άνθρακα από την Arigna συνάντησαν την κύρια γραμμή.

Με την ευκαιρία - η εμπειρία εξόρυξης Arigna ήταν ανάμεσα στα δέκα κορυφαία αξιοθέατα της Ιρλανδίας, όπως ονομάστηκε από το Tripadvisor το 2016.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Arigna Mining Experience για τρέχουσες τιμές και ώρες.