Ο Άγιος Brigid of Kildare - η Μαρία των Φίλων

Μια σύντομη βιογραφία του Δεύτερου Αγίου της Ιρλανδίας

Ο Άγιος Μπριγκίντ, ή για να είναι πραγματικά σωστός Άγιος Brigid of Kildare, είναι ένας άγιος πολλών ονομάτων: Brigid της Ιρλανδίας, Brigit, Bridget, Bridgit, Bríd, Νύφη, Naomh Bhríde ή "Mary of the Gaels".

Αλλά ποιος πραγματικά ήταν αυτός ο Brigid, τιμήθηκε σε εκκλησίες πάνω-κάτω στη χώρα και έδωσε το όνομά της σε πολλούς οικισμούς (όπως στο "Kilbride", κυριολεκτικά "Church of Brigid");

Ζώντας από το 451 έως το 525 (σύμφωνα με την αγιογραφία και τη συναίνεση των πιστών), η Brigid ήταν ιρλανδική καλόγρια, ηγέτης, ιδρυτής πολλών μοναχών, κατείχε την τάξη του επισκόπου και σύντομα γενικά τιμήθηκε ως άγιος.

Σήμερα, ο Brigid θεωρείται ένας από τους προστάτες της Ιρλανδίας, κατατάσσοντας μόνο (και με μικρό περιθώριο) πίσω από τον ίδιο τον Πάτρικ τη σημασία του. Η γιορτή της, η Ημέρα του Αγίου Μπριγκίντ , είναι η 1η Φεβρουαρίου, επίσης την πρώτη ημέρα της άνοιξης στην Ιρλανδία. Αλλά ποιος πραγματικά ήταν Brigid;

Ο Άγιος Brigid - Μια σύντομη βιογραφία

Παραδοσιακά, ο Brigid πιστεύεται ότι γεννήθηκε στο Faughart ( County Louth ). Ο πατέρας της ήταν ο Ντουρτάχ, ένας παγανιστής ογδόντα Leinster, η μητέρα του Brocca, ένας Πιτστικός Χριστιανός. Ο Brigid πήρε το όνομά του από τη θρησκεία της θεάς Brigid of Dubhthach, μια θεά της φωτιάς.

Το 468 ο Brigid μετατράπηκε στο χριστιανισμό, αφού υπήρξε fan του κηρύγματος του Αγίου Πατρικίου για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο πατέρας της δεν ήταν ευχαριστημένος όταν αισθάνθηκε τη λαχτάρα να εισέλθει στη θρησκευτική ζωή, κρατώντας την κατ 'οίκον της. Εκεί που έγινε γνωστός για τη γενναιοδωρία και τη φιλανθρωπία της: Μην απορρίπτετε ποτέ τους φτωχούς που ήρθαν να χτυπήσουν την πόρτα του Dubhthach, το νοικοκυριό χρειάστηκε σταθερή παροχή γάλακτος, αλεύρι και άλλα απαραίτητα.

Έχοντας τίποτα άλλο στο χέρι, έδωσε ακόμη και το σπαθί του πατέρα του σε ένα λεπρό.

Ο Dubhthach τελικά έδωσε και έστειλε Brigid σε ένα μοναστήρι, ίσως απλά για να αποφύγει την πτώχευση.

Λαμβάνοντας το πέπλο από τον Saint Mel, ο Brigid ξεκίνησε μια καριέρα ως ιδρυτής της μονής, ξεκινώντας από την Clara ( County Offaly ). Όμως η δραστηριότητα της στο Kildare έγινε πιο σημαντική - περίπου το έτος 470 ίδρυσε το Kildare Abbey, ένα "συν-εκδιδόμενο" μοναστήρι τόσο για μοναχές όσο και για μοναχούς.

Το Kildare προέρχεται από το cill-dara , που σημαίνει "η εκκλησία της δρυς" - το κελί του Brigid βρίσκεται κάτω από μια μεγάλη βελανιδιά.

Ως αδελφή, ο Brigid κατείχε μεγάλη δύναμη - στην πραγματικότητα έγινε επίσκοπος σε όλα εκτός από το όνομα. Οι αδελφές του Kildare είχαν διοικητική εξουσία ίση με εκείνη ενός επισκόπου μέχρι το 1152.

Πεθαίνοντας ή γύρω στα 525, ο Brigid θάφτηκε για πρώτη φορά σε τάφο πριν από τον υψηλό βωμό της εκκλησίας του μοναστηριού του Kildare. Αργότερα, τα απομεινάρια της λέγεται ότι έχουν εκταφιστεί και μεταφερθεί στο Downpatrick - για να ξεκουραστούν με τους δύο άλλους προστάτες αγίους της Ιρλανδίας, Patrick και Columba (Columcille).

Ο θρησκευτικός αντίκτυπος του Αγίου Μπριγκίντ

Στην Ιρλανδία, ο Brigid ήταν γρήγορα και εξακολουθεί να θεωρείται ο πιο ιερός γηγενής άγιος μετά τον Patrick - μια κατάταξη που εξασφάλισε το κάπως διφορούμενο όνομα της "Mary of the Gaels" (ίσως ήταν παρθένα, αλλά σίγουρα δεν είχε παρθένα γέννηση) . Το Brigid παραμένει ένα δημοφιλές όνομα στην Ιρλανδία. Και εκατοντάδες ονομάτων που τιμούν το Brigid βρίσκονται σε όλη την Ιρλανδία, αλλά και στη γειτονική Σκωτία: Το ολοένα και πιο δημοφιλές Kilbride (Church of Brigid), Templebride ή Tubberbride είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Ιρλανδοί ιεραπόστολοι έκαναν τον Brigid δημοφιλή άγιο για μεταμορφωμένους ειδωλολάτρες σε όλη την Ευρώπη - ειδικά στις εποχές προ-ανασχηματισμού Ο Brigid of Kildare είχε πολλούς Βρετανούς και ηπειρωτικούς οπαδούς, αν και η διάκριση σε άλλους αγίους με το ίδιο όνομα είναι περιστασιακά θολή.

Το Σημάδι του Σταυρού του Αγίου Μπριγκίντ

Σύμφωνα με το μύθο, ο Brigid έκανε ένα σταυρό από βούρλα για έναν πεθαμένο άνθρωπο που ήθελε να μετατρέψει. Αν και η προέλευση αυτής της ιστορίας είναι άγνωστη, ακόμα και σήμερα πολλά νοικοκυριά στην Ιρλανδία έχουν ένα Σταυρό του Αγίου Βίγγιδου προς τιμήν του αγίου. Ο σταυρός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, αλλά στην πιο κοινή εμφάνισή του έχει μια (απομακρυσμένη) ομοιότητα με ένα fylfot ή ακόμα και το swastika.

Εκτός από τους θρησκευτικούς λόγους, η διατήρηση ενός Σταυρού του Άγιου Μπριγκίντ στον παραδοσιακό του χώρο είναι συνετή για πρακτικούς σκοπούς: Πιστεύεται ότι η ανάρτηση του σταυρού από την οροφή ή την ίδια τη στέγη είναι ένας σίγουρος τρόπος για να διατηρηθεί το σπίτι από τη φωτιά. Σημειώστε ότι μια από τις καινοτομίες του Brigid στο Kildare ήταν μια αιώνια φωτιά. Και ότι η παγανιστική θεά που πήρε το όνομά της ... ήταν θεά πυρκαγιάς.

Θα μπορούσε ο Άγιος Brigid να ήταν Θεά;

Πράγματι θα μπορούσε -όπως λέει ο θρύλος- πήρε το όνομά της από την παγανιστική θεά Brigid και πολλά από τη χριστιανική μυθολογία της αντανακλούν τις πτυχές αυτής της θεάς (όπως η εμμονή με τη φωτιά).

Έτσι, μερικοί λαοί επιμένουν ότι ο Brigid ήταν απλώς μια απολυμασμένη εκδοχή της παλαιότερης θεάς, όχι ένας πραγματικός άγιος της ζωής. Λοιπόν, μπορείτε να κάνετε το μυαλό σας γι 'αυτό ... σκληρά στοιχεία λείπουν πάρα πολύ.