Τι πρέπει να ξέρετε για την αγορά ενός σπιτιού διακοπών στην Ιρλανδία

Τα γεγονότα, τα κόστη και τα οφέλη ... ή τα αρνητικά

Ένα σπίτι διακοπών στην Ιρλανδία είναι ένα όνειρο που συχνά ονειρεύεται, τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους επισκέπτες. Πολλοί Dubliner θα επιθυμούσαν ένα εξοχικό σπίτι στο Connemara και για τους Ιρλανδούς-Αμερικανούς θα γίνει τίποτα «γραφικό», ακόμα κι αν περιβάλλεται από δώδεκα ή ίσως ταυτόσημες αγροικίες σε μια σκοτεινή κατασκευή. Η αγορά ενός εξοχικού σπιτιού στην Ιρλανδία ήταν μια κοινή και κήπο περιστατικό πριν από την έκρηξη της ιδιοκτησίας χτύπησε το νησί.

Ακολούθησε η συντριβή και η ύφεση του 2008, αλλά πολλά μικρά σπίτια ή οικιστικά σπίτια διακοπών πωλούνταν ακόμα σε βρετανούς και ευρωπαίους πελάτες, σε μικρότερο βαθμό σε διεθνείς πελάτες από το εξωτερικό. Επειδή τα ιρλανδικά εξοχικά σπίτια θεωρούνται από καιρό ως φτηνά, τότε τουλάχιστον ως δυνητικά πολύ επιτυχημένη επένδυση. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, ακόμη και ο πιο περιστασιακός επισκέπτης φάνηκε να είναι σε θέση να παρασύρει τις ιρλανδικές τράπεζες στην παροχή στεγαστικών δανείων. Λοιπόν, μέχρι το 2008, όταν ξέσπασε ολόκληρη η φούσκα ακινήτων και πολλές επενδύσεις "ανόητων" κατέληξαν σαν το παροιμιώδες αλβατρόστρο γύρω από το λαιμό. Και σήμερα? Για να είμαι ειλικρινής, η αγορά ακινήτων της Ιρλανδίας ως εξοχικής κατοικίας μακριά από το σπίτι μπορεί να είναι ακόμη ελκυστική. Αλλά όλα καταλήγουν σε αριθμούς. Εδώ είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ξέρετε:

Ποιος μπορεί να αγοράσει ακίνητα στην Ιρλανδία;

Σε γενικές γραμμές, όποιος μπορεί να πληρώσει για αυτό. Δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ιρλανδία δεν παρέχουν κανένα δικαίωμα διαμονής, ακόμη και εκείνα που εξαρτώνται από τις θεωρήσεις μπορούν να αγοράσουν.

Οι ξένοι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι γενικά.

Είναι δυνατόν να πάρετε μια ιρλανδική υποθήκη για να αγοράσετε ένα σπίτι διακοπών;

Θεωρητικά ... ναι. Στην πράξη, αυτό συνέβη με τον ίδιο τρόπο όπως και η Lehman Brothers περίπου την ίδια εποχή. Ουσιαστικά κανένας τραπεζίτης και σίγουρα κανένας δανειστής υποπρωριασμού δεν θα σηκώσει σήμερα την τιμή αγοράς μιας εξοχικής κατοικίας.

Είναι αρκετά δύσκολο να πάρετε μια υποθήκη για οικιστική ιδιοκτησία αν θέλετε να είστε κάτοχος-ιδιοκτήτης.

Πού μπορώ να αγοράσω ακίνητα στην Ιρλανδία;

Στην πραγματικότητα, στην παμπ πάνω από μια πίντα ... αν και τα δύο μέρη γνωρίζουν τι κάνουν. Δεν υπάρχουν νόμοι που να διέπουν τη σωστή διαδικασία αγοράς και πώλησης ακινήτου. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος, ωστόσο, είναι μέσω των γραφείων ενός κτηματομεσίτη. Θα είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή και θα διευκολύνει τις προβολές. Ένα ενδιαφέρον γεγονός: Ο κτηματομεσίτης παίρνει τις αμοιβές του από την τιμή πώλησης, αυτό θα αντιμετωπιστεί από τον πωλητή. Δεν πρέπει να υπάρχουν πληρωμές από τον αγοραστή (αν και, τελικά, θα πληρώσετε για τα πάντα).

Πού μπορώ να βρω κτηματομεσίτες στην Ιρλανδία;

Σε σχεδόν οποιαδήποτε μεγαλύτερη πόλη και, φυσικά, στο διαδίκτυο. Η βασική διαφορά μεταξύ των μεμονωμένων παραγόντων είναι κατά πόσο εμφανίζουν την "ζητούμενη τιμή" (όχι ένα σταθερό ποσό) ή αν πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί τους προσωπικά γι 'αυτό. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι το ίδιο ακίνητο μπορεί να προσφέρεται από διάφορους κτηματομεσίτες, συχνά με διαφορετική τιμή. Μπορεί να βρείτε μια αξιοπρεπή λίστα με τους κτηματομεσίτες σε ιστοσελίδες όπως το myhome.ie.

Εάν η Τιμή Ζήτησης Διαφέρει, Ποια είναι η "Πραγματική";

Όλα είναι, αλλά το χαμηλότερο θα ήταν το πιο ρεαλιστικό.

Μείνετε κοντά σε αυτό με την προσφορά σας - μια υψηλότερη προσφορά θα είναι ευχάριστα αποδεκτή, αλλά έχοντας την ίδια ιδιοκτησία στην αγορά με διάφορους κτηματομεσίτες σε διαφορετικές τιμές φέρνει ένα πένθος της απελπισίας με αυτό ήδη.

Ποιος μπορώ να κάνω την προσφορά και τι συμβαίνει στη συνέχεια;

Κάνετε την προσφορά στον κτηματομεσίτη που θα το μεταφέρει στον πωλητή ... ο οποίος θα αποδεχθεί ή θα αρνηθεί. Η αποδοχή μπορεί να ληφθεί αργότερα ("gazumping" ήταν αρκετά δημοφιλής και κάνει μια επιστροφή πάρα πολύ), αλλά στους πιο πενιχρούς χρόνους μας, μια γρήγορη πώληση είναι συχνά η βέλτιστη για τον πωλητή.

Χρειάζομαι δικηγόρο;

Μη τεχνικά, αλλά πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες ενός για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι kosher. Ο κτηματομεσίτης μπορεί να συστήσει έναν τοπικό δικηγόρο, αν δεν είστε σε θέση να προμηθευτείτε τον εαυτό σας - ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι η Νομική Εταιρεία της Ιρλανδίας.

Ποιο είναι το κόστος αγοράς ακινήτου στην Ιρλανδία;

Εκτός από την τιμή του ίδιου του ακινήτου, αναμένετε να πληρώσετε για τα εξής:

Αυτά είναι όλα τα έξοδα, σωστά;

Όχι, δεν είναι ... για αρχάριους, θα πρέπει να πληρώσετε έναν ετήσιο φόρο ακίνητης περιουσίας στην εξοχική κατοικία σας - και εισήχθησαν επίσης χρεώσεις (αν και μπορεί να διαλυθούν ξανά στο εγγύς μέλλον). Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν χρεώσεις που σχετίζονται με μια σηπτική δεξαμενή στην ιδιοκτησία. Τουλάχιστον θα πρέπει να πληρώσετε για την εκκένωση της σηπτικής δεξαμενής σε τακτική βάση.

Όσον αφορά την ασφάλεια - είναι ο κίνδυνος σας, αποφασίζετε. Επιτρέψτε μου να πω μόνο ότι αν αγοράσετε ένα από αυτά τα ρομαντικά σπιτάκια, το ρομαντισμό θα πετάξει έξω από το παράθυρο μόλις προσπαθήσετε να πάρετε ασφάλεια πυρκαγιάς για αυτό (δύσκολο να βρεθεί και ακριβό).

Όσον αφορά τη συντήρηση - εάν απουσιάζετε από την ιδιοκτησία σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πληρώνετε για να πληρώσετε κάποιον για να το ελέγξετε, οι αίθουσες αέρα περιστασιακά αποτρέπουν τους παγωμένους σωλήνες και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Η τιμή για αυτή την υπηρεσία "house-sitting" ποικίλλει ...

Έτσι, το σπίτι διακοπών μου θα πληρώσει για τον εαυτό του;

Αυτό συμβαίνει με καθαρά μαθηματικά ... λέτε ότι σκοπεύετε να έχετε δύο διακοπές για δύο έως τρεις εβδομάδες κάθε χρόνο. Όταν χρησιμοποιείτε ενοικιαζόμενα αυτόνομα καταλύματα, αυτό θα σας επέτρεπε να επιστρέψετε οπουδήποτε μεταξύ 2.000 και 4.000 ευρώ ετησίως. Ας πάμε με τον υψηλότερο αριθμό για χάρη του επιχειρήματος.

Από αυτά τα 4.000 ευρώ αφαιρείτε 300 ευρώ για τρέχοντες φόρους, μένετε με 3.700 ευρώ για να περάσετε. Αφαιρέστε ένα εύλογο ποσό 1.000 ευρώ για συντήρηση και ασφάλιση (αν είστε τόσο διατεθειμένοι) και φτάνετε στα € 2.700. Αυτό είναι που, σε σύγκριση, το δικό σας ακίνητο θα σας κοστίσει ετησίως στην τιμή αγοράς.

Τώρα υποθέτοντας ότι κατορθώσατε να προμηθεύσετε ένα εξοχικό σπίτι για 75.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ τέλη και φόρους ... και θα δείτε ότι πρέπει να περάσετε τριάντα χρόνια διακοπές για πέντε εβδομάδες για να έρθει καθαρό.

Και πάλι: Μόλις αφήσετε τους φίλους και την οικογένεια να μείνουν εκεί, ή ακόμα και να νοικιάσετε το, το κόστος θα πέσει.