Μια ιστορία δύο Patricks

Ο Άγιος Πατρίκιος, ο Παλαδίου και η ιστορία του ιρλανδικού χριστιανισμού

Όταν γιορτάζουμε την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, εμείς (ίσως) γιορτάζουμε δύο άγιοι που συγχωνεύτηκαν; Ή, για να θέσει μια ίσως αμφισβητούμενη ερώτηση, ήταν ο Άγιος Πατρίκιος πραγματικά ο «μοναχικός δράστης» του χριστιανισμού της Ιρλανδίας; Ή μήπως βοήθησε; Ήταν ακόμη και ο πρώτος ιεραπόστολος που ήλθε στα Ιρλανδικά; Ή ... υπάρχουν (τουλάχιστον) δύο ιστορικοί Patricks, που βλέπουμε τώρα ως ένα άτομο; Ερωτήσεις που μπορεί να σας ζητηθούν.

Αν και η δημοφιλής εικόνα του αγίου θα μπορούσε να υποφέρει λίγο ... σε μια αναζήτηση για ιστορικές πιθανότητες και (ίσως) αλήθεια.

Ο Άγιος Πάτρικ - η επίσημη ιστορία

Σύμφωνα με ορισμένους αγιογράφους (αυτοί είναι επίσημοι, αλλά πολύ προκατειλημμένοι βιογράφοι - βασικά οι οπαδοί του αγίου και σκοπεύουν να προωθήσουν τη λατρεία του), λαογραφία και θρύλος, ο Πάτρικ ήταν ο κύριος άνθρωπος. Μόνος. Ερχόμενος από κάπου στην Ανατολή με παπική ευλογία, μεμονωμένα μετέτρεψε τους Ιρλανδούς στον Χριστιανισμό, διέδριψε το ευαγγέλιο σε όλα τα μέρη του νησιού και, φυσικά, διέσωσε τα φίδια ενώ βρισκόταν σε αυτό.

Ήταν η αδιαμφισβήτητη σούπερ σταρ του ιρλανδικού χριστιανισμού, που δεν υπήρχε μπροστά του και δεν θα υπήρχε χωρίς αυτόν. Μέχρι στιγμής λαϊκή γνώση. Αλλά ακόμη και τα λόγια του Πάτρικ αντιφάσκουν αυτό ...

Άγιος Πάτρικ - τα αποδεικτικά στοιχεία

Έχουμε δύο έργα που αποδίδονται στον Άγιο Πάτρικ, το αυτοβιογραφικό του "Confessio" και μια επιστολή προς έναν οπλαρχηγό αποστάτη, και οι δύο από τους οποίους δεν περιέχουν σχεδόν καμία από τις παραπάνω αξιώσεις.

Λαμβάνοντας αυτά ως αποδεικτικά στοιχεία, ο Πάτρικ ήταν ένας βαθιά προβληματικός, αν και επιτυχημένος, ιεραπόστολος, πολύ πιθανό να εργάζεται σε μια αρκετά τοπική βάση. Δεν ήταν επίσης αρνητικό να συγχαρητήρια: πίστευε ειλικρινά ότι φέρνοντας το ευαγγέλιο στο «τέλος του κόσμου» (την εποχή εκείνη, την Ιρλανδία), και μετατρέποντας τους τελευταίους Παγανιστές, θα επιφέρει τον τελικό καιρό.

Δεύτερη ερχόμενη επερχόμενη, προετοιμαστεί για τη βασιλεία του ουρανού, το γάλα, το μέλι και τα οσθανά. Παρά τα γεωγραφικά προβλήματα (ακόμη και κατά την εποχή του Πάτρικ υπήρχαν γνώσεις για άλλα "άκρα του κόσμου", στην Ασία και την Αφρική) ... αν ο Πάτρικ ήταν εξίσου εξίσου δραστήριος και σημαντικός όπως οι αγιογράφοι του ήθελαν να είναι, θα μας είπε Έτσι. Σε κάθε ταπεινοφροσύνη.

Επιπλέον, υπάρχουν αποδείξεις ότι ένας συγκεκριμένος Παλλάδιος απεστάλη σε παπική αποστολή στην Ιρλανδία πριν αποσταλεί ο Πάτρικ. Και ακόμη και τα χαρτιά του Πάτρικ τον έστειλαν «στους χριστιανούς της Ιρλανδίας», οπότε πρέπει να υπήρξαν μερικοί πριν φτάσει στην αποστολή του.

Ο Παλλάδιος - ο Μεγάλος υποψήφιος

Ο Παλλάντιος ήταν, στην πραγματικότητα, ο πρώτος Επίσκοπος των Χριστιανών της Ιρλανδίας, ο οποίος πριν από λίγους μήνες προηγήθηκε του Αγίου Πατρικίου. Μπορεί να ήταν διάκονος του Αγίου Γερμανού του Auxerre. Καθιέρωσε έναν ιερέα γύρω στο 415, έζησε στη Ρώμη μεταξύ 418 και 429. Υπενθύμισε ειλικρινά ότι παρότρυνε τον Πάπα Celestine I να στείλει τον επίσκοπο Γερμανό στη Βρετανία, για να φέρει τους Βρετανούς πίσω (!) Στην καθολική πτυχή.

Τότε, το 431, ο ίδιος ο Παλλάντιος στάλθηκε ως «πρώτος επίσκοπος στους Ιρλανδούς που πιστεύουν στον Χριστό». Παρατηρήστε ότι ακόμα και εδώ πιστεύεται ότι υπάρχουν ήδη χριστιανοί στην Ιρλανδία.

Ποιος χρειάζεται απλώς ενθάρρυνση και καθοδήγηση από τη Ρώμη. Υποτίθεται? Μπορούμε να το πάρουμε με βεβαιότητα - ο Άγιος Ciaran Saighir, πρώτος επίσκοπος Ossory, πέθανε το 402. Τριάντα χρόνια πριν ο Palladius και ο Patrick κατευθύνονταν στην Ιρλανδία.

Έτσι ο Παλλάδιος έδωσε τις διαταγές του. Κάπως εξαφανίστηκε από τη γη ... ή έτσι φαίνεται.

Ο Muirchu, συγγραφέας ή μεταγλωττιστής του «Βιβλίου του Armagh», έγραψε δύο αιώνες αργότερα ότι «ο Θεός τον εμπόδισε». Επιπλέον, «αυτοί οι άγριοι και σκληροί άνδρες» ήθελαν τα πάντα παρά να «λάβουν το δόγμα του εύκολα». Καθώς ο Muirchu αδυνατεί να εξηγήσει πώς οι ίδιοι οι άγριοι υποδέχτηκαν τον Πατρίκ ένα χρόνο αργότερα με (τουλάχιστον μέτρια) ανοιχτά χέρια και όχι με την ανάληψη όπλων ... φαίνεται ότι ήταν ο Θεός ότι ο Παλλάδιος ήταν καταδικασμένος στην αποτυχία. Ίσως επειδή δεν είχε αποκοπεί από ιεραποστολικό υλικό, όπως ο μαθητευμένος οπαδός του Πάτρικ εξήγησε περαιτέρω: «Δεν ήθελε να περάσει χρόνο σε μια παράξενη γη, αλλά επέστρεψε σε αυτόν που τον έστειλε». Ένας σκλάβος στο πρόσωπο του Κυρίου!

Αλλά ο Muirchu μπορεί να είχε το συμφέρον να προωθήσει τον Patrick πάνω από τον Palladius, και έτσι να θεωρηθεί μια πολύ αξιόπιστη πηγή.

Άλλες ενδείξεις δείχνουν ότι ο Παλλάδιος ήταν πραγματικά επιτυχής. Συνδέεται με κάποιες περιοχές στην επαρχία Leinster , ειδικά το Clonard στο County Meath . Υπάρχει όμως επίσης ένα σύνολο θέσεων αφιερωμένο στον Palladius στη Σκωτία. Το χωριό Auchenblae πιστεύεται ότι είναι και ο τελευταίος χώρος ανάπαυσης του - εδώ διοργανώθηκε μια ετήσια «Έκθεση Paldy». Θυμηθείτε - το βόρειο τμήμα της Βρετανίας, που κατοικήθηκε από τους Picts και Welsh, έγινε γνωστό μόνο ως Σκωτία, αφού οι Σκωτσέζοι έκαναν το σημάδι τους. Και "Σκωτσέζοι" ήταν αυτό που οι Ιρλανδοί κλήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στα "Annals of Ulster", βρίσκουμε επίσης μια ενδιαφέρουσα αναφορά: "Απολαύστε τον πατέρα Patrick, όπως λένε ορισμένα βιβλία". Περίμενε ... ο παλαιότερος Πάτρικ; Σημαίνει ότι υπάρχει νεώτερο;

Patrick - Τι υπάρχει σε ένα όνομα;

Στην πραγματικότητα μπορεί να υπήρχαν αρκετοί Patricks - σήμερα Patrick είναι ένα κοινό όνομα στην Ιρλανδία, τουλάχιστον. Αλλά ήταν στον 5ο αιώνα; Μάλλον όχι. Και επιπλέον: στα Λατινικά θα ήταν "Patricius", και αυτό μπορεί να είναι και τιμητικό, ένας τίτλος, κάπως σαν το "The Honorable". Έτσι, κάθε μεγάλο τυρί εκείνη την εποχή μπορεί να ονομαζόταν "Patrick", παρόλο που ήταν ο Tom, ο Dick ή ο Harry.

Δύο Patricks θα εξηγήσουν πολλά

Ήταν ο TF O'Rahilly ο οποίος εξέθεσε για πρώτη φορά τη θεωρία "Δύο Patricks". Σύμφωνα με αυτό, πολλές από τις πληροφορίες που πιστεύουμε ότι έχουμε στον Άγιο Πατρίκιο σήμερα αφορούν αρχικά τον Παλλάδιο.

Οι εκκλησίες που συνδέονται με τον Παλλάδιο (και μερικούς από τους οπαδούς του) συγκεντρώνονται γύρω από τα κέντρα εξουσίας του Leinster - κοντά στον λόφο της Ταρά για παράδειγμα. Αλλά δεν βρίσκουμε κανένα στο Ulster ή το Connacht . Εδώ ο Patrick φαίνεται να έχει ακμάσει.

Σε μεταγενέστερους καιρούς, ο Palladius εξακολουθούσε να θυμάται στη Σκωτία (τουλάχιστον μέχρι τη Μεταρρύθμιση), ενώ η μνήμη του Πάτρικ έκλεισε τον Παλλάδιο στην Ιρλανδία. Και όπως και οι δύο μπορεί να έχουν αναφερθεί ως "Patricius" (τουλάχιστον στον τιμητικό τίτλο), οι ξεχωριστές παραδόσεις τους συγχωνεύτηκαν σε μία. Με τον Πάτρικ να γίνει το μοναχικό αστέρι ... και τον ιεραπόστολο.

Τέλος - μπορούμε να το αποδείξουμε όλοι;

Όχι, αν δεν ανακύψουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία - κάτι που είναι απίθανο, αν και όχι αδύνατο. Αλλά θα ήταν πραγματικά σημαντικό;