Ο λόφος της Ταρά - ένα αρχαίο τοπίο με μνημεία

Ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μέρη της Ιρλανδίας είναι το Hill of Tara (στο Ιρλανδικό όνομα Cnoc na Teamhrach , Teamhair ή πιο συχνά το Teamhair na Rí , Tara of the Kings), το οποίο βρίσκεται λιγότερο από τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του ποταμού Boyne , μεταξύ Navan και Dunshaughlin στο County Meath . Είναι καλά σήμανση, ειδικά ως τμήμα του Boyne Valley Drive . Αλλά η ίδια η Τάρα μπορεί να είναι κάπως συντριπτική από την πρώτη ματιά.

Όπως μοιάζει με ένα άλλο πεδίο από την άκρη του δρόμου ... αν και βασικά είναι ένα εκτεταμένο και σημαντικό αρχαιολογικό συγκρότημα αρχαίων χωματουργικών έργων και πιο εκλεπτυσμένα μνημεία που παραδοσιακά θεωρούνται έδρα του Υψηλού Βασιλέως της Ιρλανδίας . Και ένα γενικά "μαγικό", "ιερό" τόπο - αν και μεγάλο μέρος αυτής της ιδιαίτερης ταξινόμησης εξαρτάται από τα συστήματα ατομικών πεποιθήσεων και συχνά άγρια ​​φανταστική ερμηνεία των σπάνιων σκληρών γεγονότων που είναι γνωστά για την Τάρα.

Με την πρώτη ματιά - Αυτή είναι η Tara;

Η πρώτη εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι επισκέπτες είναι ένας στενός εθνικός δρόμος, ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων (συχνά περισσότερο από γεμάτος), μερικά σημάδια και ... κάτι που θυμίζει πολύ ένα ελαφρώς αναποφάσιστο και σίγουρα δύσκολο γήπεδο γκολφ. Με τους επισκέπτες να σκαρφαλώνουν και να σμίγουν για τον τόπο, να χάνουν σχεδόν σε μια μεγάλη έκταση της ιρλανδικής υπαίθρου, με λίγες διάσπαρτες εκσκαφές και λόφους εδώ και εκεί.

Αν ήρθατε να ψάχνετε για μια έκδοση Hibernian του Camelot, ίσως να φύγετε τώρα. Ή απλώς καφέ.

Στην πραγματικότητα, η Τάρα είναι περισσότερο μια κατάσταση σκέψης από μια πραγματική, απτή έλξη με την έννοια της (κάποτε) τεράστιων εκδηλώσεων της βασιλικής μεγαλοπρέπειας. Η αλήθεια είναι ότι η μόνη άμεση αρχαία ανέγερση θα είναι η Lia Fáil.

Όποιος, έρχεται να το σκεφτεί και μετά από οπτική επιθεώρηση από ορισμένες οπτικές γωνίες, έχει σίγουρα έναν φαλλικό συμβολισμό. Αλλά τελικά αποδειχθεί ότι είναι λιγότερο υπέροχη από ό, τι πιο σύγχρονα μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή. Όντας μια πέτρα (σχεδόν χοντροκομμένη), τελικά.

Ας δούμε τι μπορείτε να βρείτε στο Hill of Tara, αν και θα πρέπει να εξερευνήσετε και να περπατήσετε λίγο. Η παραμονή στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ή ακόμα και στην αυλή του ναού (και οι δύο είναι οι ακραίες άκρες των προετοιμασμένων μονοπατιών) δεν αποτελεί επιλογή.

Τα Αρχαία Μνημεία της Τάρας

Εάν θέλετε να εξερευνήσετε την Τάρα, θα πρέπει να κάνετε τις (μερικές φορές ολισθηρές, πάντα ανομοιογενείς) διαδρομές μέχρι την κορυφή του λόφου. Από εδώ, λέγεται τουλάχιστον, είστε σε θέση να δείτε όχι λιγότερο από το 25% της ηπειρωτικής Ιρλανδίας. Σε μια ξεκάθαρη μέρα θα το πιστέψετε αυτό, σε πολλές άλλες μέρες θα φανεί μια πολύ υπερβολική αξίωση. Αλλά δεν είναι η άποψη για την οποία ήρθαμε, έτσι δεν είναι;

Στη σύνοδο κορυφής θα βρείτε επίσης ένα οβάλ οροπέδιο από την εποχή του σιδήρου, ένα τεράστιο "φρούριο λόφου", το οποίο δεν απέχει λιγότερο από 318 μέτρα από το βορρά προς το νότο και ένα εντυπωσιακό 264 μέτρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Αυτό περιβάλλεται από ένα εσωτερικό χαντάκι και μια εξωτερική τράπεζα, σε στρατιωτικούς όρους, τόσο χρήσιμους όσο οι θηλές σε ένα μπιτόνι, και ένας δείκτης ότι αυτή ήταν μόνο μια τελετουργική περιοχή.

Με τα χρόνια έγινε γνωστό ως το Φρούριο των Βασιλέων ( Ráith na Ríogh ), ή το Βασιλικό Περιβόλι . Μέσα σε αυτό υπάρχουν επιπλέον χωματουργικά έργα, ένα φρούριο δαχτυλιδιών και ένα δακτυλιοειδές με διπλές τάφρους - είναι γνωστά ως Cormac's House ( Teach Chormaic ) και το βασιλικό κάθισμα ( Forradh ).

Ακριβώς στη μέση του Forradh θα παρατηρήσετε μια μοναχική, σχεδόν οργανικά διαμορφωμένη πέτρα. Αυτό πιστεύεται ότι είναι η πέτρα του πεπρωμένου ( Lia Fáil ), το αρχαίο στέμμα των υψηλών βασιλιάδων. Ο θρύλος λέει ότι η πέτρα θα φωνάζει (σε ​​ένα επίπεδο που θα ακουστεί σε όλη την Ιρλανδία) εάν αγγιχτεί από το νόμιμο βασιλιά, ο οποίος έπρεπε επίσης να συναντήσει (και να ολοκληρώσει με επιτυχία) τις προκλήσεις πριν ακόμη επιτραπεί σε απόσταση.

Ακριβώς βόρεια από όλα αυτά, αλλά ακόμα μέσα στο Βασιλικό Περιβόλι, θα βρείτε επίσης ένα μάλλον μέτριο μέγεθος νεολιθικό τάφο πέρασμα, αυτό είναι γνωστό ως το Mound των Ομήρων ( Dumha na nGiall ).

Κατασκεύασε γύρω στις 3.400 π. Χ. Έχει μερικά ωραία γλυπτά στο σύντομο πέρασμα, το οποίο λέγεται ότι είναι προσανατολισμένο προς τον ήλιο που ανατέλλει στους Imbolc και Samhain .

Πιο βόρεια, έξω από το Ráith na Rí , είναι ένα οχυρό-φρούριο με τρείς τράπεζες, αλλά εν μέρει καταστράφηκε από την εκκλησία. Αυτό είναι γνωστό ως Ράθ της Συνόδου ( Ráith na Seanadh ). Πολύ περίεργα ένα από τα λίγα μέρη στην Ιρλανδία όπου έχουν βρεθεί Imperial ρωμαϊκά αντικείμενα. Δεν βρέθηκε εδώ, παρά τις καλύτερες προσπάθειες των ελαφρώς απατηλών βρετανών Ισραηλιτών γύρω στο 1900, ήταν η Κιβωτός του Συμφώνου. Αυτό που αυτοί οι θρησκευτικοί ζωντανοί κατάφεραν, ωστόσο, ήταν η καταστροφή μερών του χώρου. Να σκάβουν τυχαία σε αυτό.

Σε μικρή απόσταση βόρεια θα μπορέσετε να φτιάξετε μια μακρά, στενή, σχεδόν ορθογώνια χωματουργία, σχεδόν σαν αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στην Ταρά. Ονομάζεται συνήθως αίθουσα συναδέλφων ( Teach Miodhchuarta ), δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρχε εδώ μια αίθουσα (σε αντίθεση με την αίθουσα που ήταν στην Emain Macha κοντά Armagh ), έτσι ώστε οι πρώτες εντυπώσεις να είναι πολύ πιο κοντά στην αλήθεια - αυτό μπορεί να ήταν μια τελετουργική λεωφόρος πλησιάζοντας τον κύριο χώρο. Σίγουρα αισθάνεται αυτός ο τρόπος αν περπατήσετε μέχρι τη μέση της αίθουσας "Banqueting Hall", ανηφορικά και προς το σπίτι του Cormac.

Περαιτέρω χωματουργικές εργασίες, όπως η κλίση των τσαμπιών, το οχυρό του Gráinne και το οχυρό του Laoghaire, βρίσκονται στο λόφο της Ταρά, όλα σηματοδοτούνται. Όπως και το τεράστιο ringfort γνωστό ως Rath Maeve μερικές εκατοντάδες μέτρα νότια, και ένα Άγιο πηγάδι περνάτε στο δρόμο εκεί. Υπάρχει επίσης ένα δέντρο ευχών, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Η Εκκλησία (και το Κέντρο Επισκεπτών)

Η εκκλησία στο Hill of Tara, αφιερωμένη στον Άγιο Πατρίκιο , απέχει πολύ από την αρχαία ... και έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει εν μέρει τα αρχαία μνημεία. Σήμερα, ο Άγιος Πατρίκιος χτίστηκε τη δεκαετία του 1820, σε μια τοποθεσία που πιθανόν να είχε μια εκκλησία από το 1190. Κάποτε ανήκε στους Ιωαννίτες Ιωαννίτες του Αγίου Ιωάννη (τάξη της Μάλτας στη σύγχρονη γλώσσα), έτσι η θεωρία με την Κιβωτό της Σύμβασης ίσως να είχε αρχίσει από τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Η ιστορία θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έρχεται πλήρης κύκλος - η διωγός χριστιανική εκκλησία έχει ματαιωθεί για πολύ και στη συνέχεια επανενεργοποιήθηκε ως κέντρο επισκεπτών από την Heritage Ireland.

Εδώ μια λέξη της προσοχής είναι στη διαταγή: Αν το Google για το Hill of Tara, μπορείτε να βρείτε πολλά sites που δίνουν τις ώρες λειτουργίας και ένα τέλος εισόδου. Και τα δύο αυτά είναι μόνο σχετικά με το κέντρο επισκεπτών (το οποίο είναι αυστηρά προαιρετικό, αν και συνιστάται να βουρτσίζετε γρήγορα στο φόντο του Hill of Tara). Ο λόφος, με όλα τα αρχαία μνημεία του, είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, ανά πάσα στιγμή, ακόμα και τη νύχτα.

Στην πραγματικότητα ο καλύτερος χρόνος για να επισκεφθείτε θα ήταν εκτός εποχής και έξω από τις κανονικές ώρες λειτουργίας - συστήνω τον Απρίλιο (όταν το μεγαλύτερο μέρος του χόρτου είναι φρέσκο ​​και οι καταστροφές του τουρισμού δεν είναι τόσο προφανές), ή στις αρχές Οκτωβρίου ή το πρωί του Νοεμβρίου, σε μοναχικό μεγαλείο.

Βασικές πληροφορίες για τον λόφο της Ταρά

Η πρόσβαση στο λόφο της Ταρά δεν είναι περίπλοκη - θα βρείτε τον δρόμο πρόσβασης (σηματοδοτούμενο) νότια του Ναβάν, δυτικά από το R147 (το παλιό N3, το οποίο αποφεύγει επίσης τα διόδια αυτοκινητοδρόμων ). Αν έρχεστε από τον αυτοκινητόδρομο, αφήστε το M3 στο Junction 7 (υπογεγραμμένο για Skryne / Johnstown), στη συνέχεια στρίψτε νότια προς το R147. Ο τοπικός δρόμος που πλησιάζει τον λόφο της Ταράς είναι στενός και εκκαθάρισης, φροντίζετε εδώ.

Ο χώρος στάθμευσης είναι περιορισμένος στο Hill, περιμένετε λίγο ελιγμούς, και ίσως σε μικρή απόσταση με τα πόδια. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η είσοδος στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων μπορεί να είναι ένα πρόβλημα σε απασχολημένους χρόνους - ίσως χρειαστεί να βρεθεί λίγος χώρος στο πλάι του δρόμου. Προσέξτε να μην αποκλείσετε εισόδους στα χωράφια που περιβάλλουν την Τάρα και να αφήσετε αρκετό χώρο για να περάσετε από άλλη κίνηση. Σημειώστε ότι η "άλλη κυκλοφορία" περιλαμβάνει πούλμαν και (πιο σημαντικά) μεγάλα γεωργικά μηχανήματα.

Η πρόσβαση στο Hill of Tara είναι 24/7 μέσα από ξεκλείδωτες πύλες ή πάνω από τις στάλες.

Σημειώστε ότι το Hill of Tara είναι ένα (περισσότερο ή λιγότερο) φυσικό τοπίο, απολύτως ακατάλληλο για αναπηρικά καροτσάκια ή άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Όλοι οι άλλοι θα πρέπει να φορούν μαλακά παπούτσια με καλά πέλματα και να φέρουν ένα μπαστούνι αν χρειαστεί. Στις υγρές μέρες, η Tara είναι μια ποικιλία από ολισθηρές πλαγιές και περιττώματα προβάτων.

Υπάρχουν μερικές ανέσεις κοντά στο Hill of Tara - ένα εξαιρετικό καφέ, ένα βιβλιοπωλείο αντίκες και μια ανοιχτή στούντιο-γκαλερί .