Τα προϊστορικά μνημεία της Ιρλανδίας

Γνωρίστε τους τάφους σας, τους βράχους, τους κελύφους και τους κρανάνους

Κατά την επίσκεψή σας στην Ιρλανδία ίσως να μπερδέψετε - τι ακριβώς είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα τάφο σφήνας και έναν τάφο περάσματος; Τι είναι μια διαδρομή ; Και πότε ακριβώς είναι ένα νησί ένα crannog ; Και πού εντάσσονται η Fianna και οι νεράιδες;

Επιτρέψτε μου να σας βοηθήσω με μερικές βασικές εξηγήσεις, ταξινομημένες κατά αλφάβητο:

Cairns

Δυστυχώς, μια σπηλιά είναι ένας τεχνητά κατασκευασμένος σωρός από πέτρες. Ο τάφος της βασίλισσας Maeve στην κορυφή της Knocknarea (κοντά στο Sligo) είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα.

Εδώ δεν ξέρουμε αν η σπηλιά είναι στερεά ή ένας τάφος.

Κασέλες

Οι κασετίνοι είναι βασικά δακτυλιοειδείς που κατασκευάζονται κυρίως από πέτρα. Συχνά αυτό έχει τη μορφή ενός πήλινου περιβόλου με και εξωτερικό τάφρο και ένα εσωτερικό γήινο τοίχωμα, γεμάτο από ένα πρόσθετο πέτρινο τοίχο. Το τελευταίο θα μπορούσε να είναι είτε μια βασική στήθος-υψηλή δομή είτε μια τεράστια κατασκευή.

Δικαστικοί τάφοι

Πρώτα εμφανίζονται γύρω στα 3.500 π.Χ. αυτοί είναι (συνήθως) μισο-φεγγαροειδή τάφους με έντονη «αυλή» μπροστά από την είσοδο. Η αυλή υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται για τελετουργίες, είτε κατά τη διάρκεια ταφής είτε κατά τη διάρκεια εορταστικών περιόδων.

Crannógs

Crannógs είναι ringforts σε μικρά νησιά κοντά σε μια ακτή - το οχυρό είναι πανομοιότυπο σε μέγεθος με το νησί, και οι δύο συνδέονται συχνά με την ηπειρωτική χώρα από μια στενή γέφυρα ή διαδρομή. Το νησί μπορεί να είναι είτε φυσικό είτε τεχνητά δημιουργημένο (ή επεκταμένο). Κατά κανόνα, το πιο κυκλικό νησί είναι πιθανότερο να είναι τεχνητό.

Dolmens

Dolmens είναι τα ακάλυπτα λείψανα των θύελλων πύλης. Το πιο διάσημο ιρλανδικό δολάριο είναι το Poulnabrone στο Burren .

Περιφράξεις

Γενικά, οτιδήποτε δεν μπορεί να προσδιοριστεί και περιβάλλει ένα μέρος του τοπίου αναφέρεται ως περίβλημα - περιγραφικό αλλά όχι πολύ συγκεκριμένο. Αυτό που σας λέει είναι ότι υπάρχει μια ανθρωπογενής δομή για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά.

Θα μπορούσε να είναι τελετουργικό ή στρατιωτικό, ένα ringfort - η κύρια διαφορά είναι ότι οι στρατιωτικές δομές τείνουν να έχουν ένα χαντάκι έξω από τους τοίχους για πρακτικούς λόγους. Περιφράξεις θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν σε συνδυασμό με τάφους ή / και henges. Το φρούριο Navan (κοντά στο Armagh) φαίνεται να ήταν ένα τελετουργικό περίβολο, έτσι υπήρχαν κάποιες χωματουργικές εργασίες στον λόφο της Ταρά .

Fairy Hills

Μετά από μερικές χιλιετίες ύπαρξης, οι τάφοι διέλευσης και παρόμοια κτήρια αναθεωρήθηκαν ως πύλες στον άλλο κόσμο και στις κατοικίες των νεράιδων. Αυτό μπορεί εν μέρει να αντικατοπτρίζει τα μυστηριώδη σύμβολα που είναι χαραγμένα στις πέτρες και τα τεχνουργήματα που μπορούν να βρεθούν στους τάφους ή κοντά σε αυτούς.

Henges

Τα Henges είναι κύκλοι που είναι χτισμένοι από πέτρες ή ξύλο, έχουν καθαρά τελετουργικό υπόβαθρο και μπορεί να έχουν αστρονομικές ή γεωγραφικές ευθυγραμμίσεις. Κανένα από τα ιρλανδικά γάντια δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το Stonehenge στην Αγγλία.

Τάφοι και κρεβάτια των Ηρώων

Οι μερικώς καταστραφείι και ακάλυπτες τάφοι, ανοιχτοί θάλαμοι και δολανοί συχνά ερμηνεύτηκαν εκ νέου υπό το πρίσμα της κελτικής μυθολογίας - κυρίως του κύκλου της Fianna. Η Ιρλανδία αφθονεί σε δομές που λέγεται ότι είναι οι (συχνά τελικοί) τόποι ανάπαυσης ηρώων και εραστών.

Hill Forts

Τα οχυρά των λόφων είναι είτε ringforts είτε τελετουργικά περίκλειστα, που βρίσκονται σε ένα λόφο.

Μερικές φορές αυτά τα οχυρά λόφων συνδυάζονται ή ακόμη και τοποθετούνται πάνω από τους τάφους.

La Tène Stones

Βρίσκονται μόνο στο Turoe και στο Castlestrange, και οι La Tène Stones είναι βασικά πέτρες με ξυλόγλυπτα όμοια με εκείνα των κελτικών φυλών στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Ley-Lines

"Η παλιά ευθεία γραμμή" μπορεί να βρεθεί και στην Ιρλανδία - οι κυνηγοί-λύκοι έχουν εντοπίσει αρκετά καλά παραδείγματα. Όμως, καθώς αμφισβητείται η επιστήμη, η ιστορία και ακόμη και η ύπαρξη γραμμών γραμμών , το πεδίο είναι ευρέως ανοιχτό για ερμηνεία. Βασικά γραμμές γραμμών είναι ευθυγραμμίσεις που συνδέουν σημαντικούς χώρους, σχηματίζοντας ένα πλέγμα στο τοπίο. Δεδομένου ότι αυτές οι ευθυγραμμίσεις υποστηρίζονται πολύ λιγότερο από σκληρές αποδείξεις από την αστρονομική ή ηλιακή ευθυγράμμιση μιας μεμονωμένης τοποθεσίας, πολλά κυνήγι λέιζερ κατεβαίνει γρήγορα σε απλές εικασίες.

Ogham-Stones

Μόνιμες πέτρες που φέρουν επιγραφές στο αρχικό σύστημα Ogham, μια ειδική γραπτή γλώσσα που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ιρλανδία.

Δυστυχώς οι επιγραφές είναι γενικά πολύ σύντομες και δεν είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Οι πέτρες Ogham αποτελούν μια «γέφυρα» μεταξύ προϊστορικών και παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Τάφοι διέλευσης

Οι τάφοι διέλευσης είναι στρογγυλοί τάφοι με ένα σαφώς αναγνωρίσιμο πέρασμα που οδηγεί από την είσοδο στον θάλαμο ταφής. Τα πιο δημοφιλή γύρω στα 3.100 π.Χ. Ένας από τους πιο γνωστούς τάφους διέλευσης στον κόσμο είναι το Newgrange , αν και το κοντινό Knowth έχει δύο χωρία. Τάφοι όπως αυτοί οι δύο ή οι κύριοι τάφοι στο Loughcrew έχουν συχνά θεαματικές αστρονομικές, ειδικά ηλιακές ευθυγραμμίσεις. Οι γεωγραφικές ευθυγραμμίσεις φαίνονται προφανείς στο Carrowmore.

Τάφοι της Πύλης

Οι τάφοι της Πύλης είναι κατασκευασμένοι από τρεις (μερικές φορές περισσότερες) ογκώδεις πέτρες, οι οποίες φέρουν ακόμα πιο μαζική πλάκα. Κοιτάζοντας σαν μια πύλη. Η πλάκα κάλυψης μπορεί να φτάσει μέχρι και 100 τόνους και σχηματίζει την οροφή ενός θαλάμου. Οι περισσότεροι πύργοι τάφθηκαν ανεγέρθηκαν μεταξύ 3.000 και 2.000 π.Χ.

Φορτηγά ακρωτηρίων

Αυτά είναι ringforts που βρίσκονται στην ακρογιαλιά, μια πλευρά του "δακτυλίου" που αποτελείται συχνά από απόκρημνα βράχια. Οι Νήσοι Αράν έχουν τα πιο εντυπωσιακά τούβλα αυτού του είδους, ειδικά το Dun Aonghasa.

Raths

Οι ράβδοι είναι δακτύλιοι αποτελούμενοι κυρίως από ένα χαντάκι και ένα τοίχο γης - το τελευταίο συνήθως γεμάτο από ξύλινη πανοράματα.

Ringforts

Οποιαδήποτε σχεδόν κυκλική οχύρωση από τους προϊστορικούς χρόνους γενικά ονομάζεται ringfort - raths, cashels, οχυρά ακρωτηρίων και cashels αποτελούν παραδείγματα. Η διάκριση μεταξύ (αμυντικών) ringforts και (τελετουργικών) περιβλημάτων δεν είναι πάντα εύκολη καθώς και οι δύο χρησιμοποιούν τοίχους και τάφρους. Ένα φρούριο θα έχει συνήθως το χαντάκι έξω από τον τοίχο για να κάνει τα πράγματα σκληρότερα για την επίθεση των εχθρών.

Σουτερρέινς

Τα σουτέρενα είναι κελάρια, υπόγεια περάσματα που δημιουργούνται κοντά σε οικισμούς και πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικοί χώροι, κρησφύγετα και διαδρομές διαφυγής. Κάποιοι εμφανίζονται κοντά στους τάφους, όπως το Dowth (κοντά στο Bru na Boinne ), που οδηγεί σε σημαντική σύγχυση ανάμεσα στους αρχαίους.

Μόνιμες πέτρες

Οι μόνιμοι λίθοι είναι βασικά μονόλιθοι τοποθετημένοι μόνοι τους ή που αποτελούν τμήμα ενός henge. Σε συνδυασμό με τάφους, περιφράξεις ή φυσικά χαρακτηριστικά, ακόμη και μοναχικές πέτρες μπορεί να έχουν αστρονομικές, ηλιακές ή γεωγραφικές ευθυγραμμίσεις. Ορισμένες πέτρινες πέτρες ανεγέρθηκαν για καθαρά πρακτικούς σκοπούς, όμως - σαν γρατσουνιές για βοοειδή.

Κοιλιακοί τάφοι

Οι τάφοι του Wedge είναι πολύ παρόμοιοι με τους τάφους του δικαστηρίου - στην πραγματικότητα μοιάζουν με ακρωτηριασμένους τάφους στο δικαστήριο. Οδηγώντας στην εντύπωση μιας "σφήνας", εξ ου και το όνομα. Δημοφιλή από το 2000 π.Χ.