Την Ιρλανδία και τον μουσουλμανικό ταξιδιώτη

Οι πρακτικές της ιρλανδικής διαμονής για τους μουσουλμάνους

Σε έναν κόσμο που ήταν ένας μουσουλμάνος και μόνος φαίνεται να σας ξεχωρίζει για "ειδική" θεραπεία, η Ιρλανδία φαίνεται να είναι ένα καταφύγιο κανονικότητας. Σε γενικές γραμμές, τα ταξίδια στην Ευρώπη δεν αποτελούν μείζον πρόβλημα για τους μουσουλμάνους. Και αν είστε μουσουλμάνος και θέλετε να ταξιδέψετε στην Ιρλανδία - καλά, γιατί όχι; Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο ταξιδεύετε, είτε πρόκειται για δουλειές, είτε για διασκέδαση στα αξιοθέατα ή ακόμα και για οικογένειες και φίλους, δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε σημαντικά προβλήματα στο δρόμο σας.

Φυσικά, ανάλογα με το διαβατήριο που κρατάτε, θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια μετανάστευσης και θεωρήσεων. Και ανάλογα με την πραγματική εθνικότητά σας και τον τρόπο ντύσεώς σας ίσως να αναγνωριστείτε αμέσως ως επισκέπτης ή τουλάχιστον ως ξένος (είναι πολιτικά σωστό να σας αποκαλώ τότε "μη Ιρλανδικό"). Αλλά αυτό ισχύει για όλες τις θρησκείες, γι 'αυτό ας μην κάνουμε ένα σπουδαίο τραγούδι και χορό γι' αυτό.

Όχι, ας είμαστε πρακτικοί και στο σημείο - είναι προβληματικό και μάλιστα συνιστάται να ταξιδέψετε στην Ιρλανδία ως μουσουλμάνος;

Ταξιδεύοντας ως μουσουλμάνος στην Ιρλανδία - μια σύνοψη

Πρώτα πρώτα πράγματα - απλώς προσκολλημένα στο Ισλάμ, ακριβώς ως μουσουλμάνοι, δεν θα επηρεάσουν σε καμία περίπτωση την πρακτική πτυχή των διακοπών στην Ιρλανδία. Απλά επειδή το να είσαι μουσουλμάνος δεν σου ξεχωρίζει σε πλήθος. Είναι η εθνικότητά σας, το ύφος σας φόρεμα, ή ακόμα και το κομμωτήριό σας που θα το πράξουν. Και αυτό ισχύει για όλους εμάς που αποκλίνουν από τον κανόνα.

Αν το εξωτερικό σας κέλυφος αναμειχθεί, κανείς δεν θα παρατηρήσει τον εσωτερικό σας εαυτό. Για κακό ή για καλό.

Το ιρλανδικό δίκαιο δεν επιτρέπει διακρίσεις σε βάρος οποιασδήποτε εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας, οπότε η αντιμετώπιση των αρχών που είναι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να αποτελεί παράγοντα. Δεν θα σας αρνηθεί η θεώρηση, ή γενικά θα αντιμετωπίζετε διαφορετικά.

Θα συναντήσετε προκατάληψη και επιθετική συμπεριφορά; Ίσως, αλλά ίσως σε μικρότερη κλίμακα από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες. Αυτό που σίγουρα θα διαπιστώσετε είναι ότι οι άνθρωποι γενικά δεν γνωρίζουν πολλά για το Ισλάμ. Υπάρχει μια πολύ απροσδιόριστη έννοια που επιπλέει, αλλά η πραγματική γνώση είναι σπάνια. Και τι θα βρείτε επίσης είναι η τάση να μοιράζεστε τα πάντα μαζί - το Ισλάμ, τον ριζοσπαστισμό, την τρομοκρατία ... λυπηρό, αλλά σχεδόν συνηθισμένο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου το Ισλάμ θεωρείται συχνά ως " τρομοκρατική απειλή " από τους λιγότερο μορφωμένους.

Έτσι - πρέπει να επισκεφθείτε την Ιρλανδία ως μουσουλμάνο; Εάν χρειάζεστε ή θέλετε να, δεν υπάρχει τίποτα που να σας σταματά και, αλήθεια, να ειπωθεί ότι ενδέχεται να υπάρχουν χειρότερες χώρες που θα επιλέξουν. Έτσι ... ναι, πάμε.

Ιρλανδικά καταλύματα από μια μουσουλμανική προοπτική

Ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες και τον προϋπολογισμό, η εξεύρεση καταλυμάτων είναι πάντα ένα χτύπημα-ή-miss παιχνίδι. Η κράτηση δωματίων μέσω του διαδικτύου είναι εύκολη, αλλά ίσως να μην είναι τόσο καλή αφού τα δείτε. Εάν ανησυχείτε για οποιαδήποτε πτυχή, ίσως είναι καλή ιδέα να ζητήσετε συμβουλές από άλλους μουσουλμάνους.

Σε γενικές γραμμές, ο διαχωρισμός μεταξύ των φύλων είναι σχεδόν ανύπαρκτος σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής. Πάρτε αυτό υπόψη αν μπορεί να σας προβληματίσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είστε νέος μουσουλμάνος ταξιδιώτης με προϋπολογισμό - ένας αριθμός φτηνών ξενώνων προσφέρουν μικτούς κοιτώνες όπου κοιμούνται τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες .

Βεβαιωθείτε ότι δεν καταλήγετε σε ένα από αυτά, ειδικά ερωτώντας εάν είναι απαραίτητο. Ή επιλέξτε ένα ιδιωτικό δωμάτιο, ειδικά αν ταξιδεύετε σε μια μικρή ομάδα.

Μπορεί επίσης να γνωρίζετε ότι η ανοικτή απεικόνιση των χριστιανικών θρησκευτικών συμβόλων είναι κοινή - ειδικά σε ιδιωτικά καταλύματα, όπου οποιοσδήποτε αριθμός σταυρών μπορεί να κοσμούν τους τοίχους. Ωστόσο, εάν κάνετε σοβαρό αδίκημα, η Ιρλανδία γενικά ίσως να μην είναι το μέρος που θα επισκεφθείτε.

Ένα ακόμα πρακτικό πράγμα - προσέξτε όταν κάνετε κράτηση διαμονής με πρωινό ...

Ιρλανδικό φαγητό - Halal, είναι το κρέας που ψάχνετε;

Πώς να ξεκινήσετε την ιρλανδική ημέρα ως μουσουλμάνος; Σίγουρα όχι με το στύψιμο σε ένα πλούσιο ιρλανδικό πρωινό , το οποίο πιθανότατα θα περιλαμβάνει τα λουκάνικα χοιρινού κρέατος και τα μπέϊκον. Και ακόμα κι αν σας προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις για χορτοφάγους, ίσως να μην είστε σίγουροι για το λίπος που τηγανίζονται ...

έτσι ποτέ, να παραγγείλετε ποτέ ένα μαγειρεμένο πρωινό από το ράφι.

Ωστόσο, θα μπορούσατε να σας προσφέρουμε πραγματικές εναλλακτικές λύσεις με τη μορφή δημητριακών, φρέσκων φρούτων, ψαριών. Απλά μιλήστε με τον οικοδεσπότη σας και να είστε ανοιχτοί παρά ευγενικοί.

Όσον αφορά το φαγητό halal - υπάρχουν καλά νέα: θα βρείτε καταστήματα τροφίμων που προσφέρουν κρέας halal και προϊόντα κρέατος στις περισσότερες μεγαλύτερες πόλεις και στις δωδεκάδες στο Δουβλίνο. Αναζητήστε σημάδια στα αραβικά, ειδικά αναφέροντας "halal" ή περιγράφοντας το φαγητό ως "εθνοτική". Ένας τεράστιος αριθμός πακιστανικών καταστημάτων διαθέτει μια καλή ποικιλία από τρόφιμα κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, τα οποία θα έχουν σφραγίδα χαλαρά. Ένας μικρότερος αριθμός θα έχει επίσης έναν πάγκο κρεοπωλείων που πωλεί φρέσκο ​​κρέας αλάλας.

Ακριβώς προσέξτε - όπως όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να γνωρίζουν, ο ακριβής ορισμός του "halal" ποικίλλει από αρχή σε αρχή, έτσι ένα κοτόπουλο halal imam μπορεί να μην είναι halal για το άλλο. Εάν δεν είστε σίγουροι σε ποιον να εμπιστεύεστε, ποια σφραγίδα έγκρισης να αναζητήσετε ... πηγαίνετε χορτοφάγος.

Λατρεύοντας ως μουσουλμάνο στην Ιρλανδία

Αυτό μπορεί να είναι λιγότερο πρόβλημα από ό, τι νομίζετε - υπάρχουν τζαμιά και αίθουσες προσευχής σε όλες τις μεγαλύτερες πόλεις, με τις μεγαλύτερες πόλεις να προσφέρουν μια συχνά μπερδεμένη ποικιλία. Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, είναι δύσκολο να βρεθούν, βρίσκονται σε κατοικημένες ή εμπορικές περιοχές και δεν είναι προφανείς. Τα μικρά σημάδια στις πόρτες είναι συνήθως ο μόνος δείκτης προς τα έξω που βρήκατε πραγματικά έναν τόπο λατρείας.

Αν θέλετε να συμμετάσχετε, για παράδειγμα, στις κοινοτικές προσευχές της Παρασκευής - μπορείτε να κάνετε χειρότερα από ό, τι να δοκιμάσετε τον κατάλογο επαφών παρακάτω ή απλά να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά και να μιλήσετε σε άλλους μουσουλμάνους. Σε μια πόλη όπως το Δουβλίνο θα δείτε συνήθως μικρές ομάδες (προφανώς) μουσουλμάνων ανδρών που μοιράζονται μια στιγμή πριν ή μετά από προσευχές. Οι περισσότεροι θα χαρούν να βοηθήσουν. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτές οι ομάδες τείνουν να περνούν κοντά στο τζαμί, οπότε αν δεν είστε ήδη στο σωστό δρόμο, ίσως να τους χάσετε εντελώς.

Στάσεις προς τους μουσουλμάνους στην Ιρλανδία

Μιλώντας για τους μουσουλμάνους που κρέμονται και είναι προφανείς - παρά την ισχυρή χριστιανική, κυρίως ρωμαιοκαθολική παρουσία στην Ιρλανδία, η στάση απέναντι στους μουσουλμάνους φαίνεται να είναι αρκετά χαλαρή. Όπως και στο "τους αφήνω ειρηνικά, όσο μένουν από μένα ..." Προφανείς ομάδες Μουσουλμάνων μπορεί, ωστόσο, να προσελκύσουν βλέψεις, περιστασιακά ανοιχτά εχθρικές. Και αν οι μουσουλμάνοι θέλουν να δημιουργήσουν μια μόνιμη παρουσία (όπως ένα τζαμί), θα μπορούσαν να προκύψουν διάφορα προβλήματα.

Η αποδοχή του μουσουλμάνου ως ατόμου έχει πολύ να κάνει με το γεγονός ότι το ήμισυ του ιρλανδικού συστήματος υγείας θα κατέρρεε εάν δεν ήταν για τους μουσουλμάνους γιατρούς. Πληκτρολογήστε οποιοδήποτε ιρλανδικό νοσοκομείο και οι πιθανότητες είναι καλές ότι θα αντιμετωπιστεί από έναν μουσουλμάνο γιατρού, συχνά από το Πακιστάν (σε πολλές περιπτώσεις βοηθούμενη από μια ινδική ή χριστιανική ινδική νοσοκόμα). Και πάλι, η εθνικότητα και η θρησκεία αναμιγνύονται κάπως εδώ ... και θα είναι για πάντα, υποθέτω. Αναμείνετε να ακούσετε πράγματα όπως "Ω, είναι μουσουλμάνος ... αλλά ένας καλός γιατρός, παρ 'όλα αυτά!" σε ορισμένες περιπτώσεις. Στη συνέχεια, ακόμα και μικρά χωριά αυτές τις μέρες έχουν συχνά GP από το Μπαγκλαντές στην τοπική οικογενειακή πρακτική.

Οι στάσεις απέναντι στο Ισλάμ είναι κάτι άλλο - όπως είπαμε προηγουμένως, υπάρχει μια μάλλον ασαφής έννοια του Ισλάμ που επιπλέει, στην οποία η θρησκεία, η φυλή και μάλιστα η πολιτική αναμιγνύονται με έναν επικίνδυνο τρόπο. Όπως συμβαίνει σε πολλούς άλλους Δυτικούς πολιτισμούς, λίγοι άνθρωποι (και όχι απαραίτητα απλά οι αδηφάγοι) συνθέτουν μια ευθεία γραμμή ανάμεσα στην απλή ύπαρξη ενός μουσουλμάνου ... και ενδεχομένως στη χρήση ενός εκρηκτικού γιλέκου. Και πάλι, το εθνοτικό υπόβαθρο και η εξωτερική εμφάνιση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις ειλικρινείς ηλίθιοι υποθέσεις.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αποδοχής των μουσουλμάνων και της γενικής ισλαμοφοβίας - αλλά η Ιρλανδία δεν είναι μόνη σε αυτό, ίσως όχι τόσο κακή όσο και άλλες χώρες. Αλλά οι στάσεις μπορεί να αλλάξουν (δυστυχώς για το χειρότερο) αν υπάρχει μια «μαζική εισροή» ή η δημιουργία ισλαμικών δομών. Μάρτυρες την αρνητική απάντηση στη δημιουργία ενός μικρού τζαμιού στα δυτικά της Ιρλανδίας πριν από μερικά χρόνια, ενώ το τοπικό συμβούλιο απέρριψε την αίτηση με ενδιαφέροντα λόγια ότι «οι επισκέπτες μπορεί να χτυπήσουν τις πόρτες των αυτοκινήτων».

Με την ευκαιρία: Οι μουσουλμανικές γυναίκες πρέπει να περιμένουν να κοιτάξουν αν επιλέξουν να φορέσουν ένα μίνι μωρό, ένα burqa ή ένα τσαντόρ. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο δυτική είναι η εμφάνισή σας, τόσο λιγότερο θα παρατηρήσετε.

Μια σύντομη ιστορία της Ιρλανδίας και του Ισλάμ

Σήμερα, το 1,1% περίπου του ιρλανδικού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι - οι περισσότεροι θα είναι μετανάστες (μόνο το 30% έχει ιρλανδική ιθαγένεια). Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός μουσουλμάνων που υπήρξε ποτέ στη χώρα, με αύξηση 69% στη δεκαετία πριν από την απογραφή του 2011 (και αύξηση κατά 1.000% από το 1991). Το Ισλάμ μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι είναι η τρίτη (ή δεύτερη) μεγαλύτερη θρησκεία στην Ιρλανδία - πρώτη και δεύτερη θέση που πηγαίνει στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και την Εκκλησία της Ιρλανδίας.

Ιστορικά μιλώντας, το Ισλάμ έχει αρχίσει να παίζει ρόλο μόνο στην Ιρλανδία από τη δεκαετία του 1950 - ξεκινώντας κυρίως με εισροή μουσουλμάνων φοιτητών. Μια πρώτη ισλαμική κοινωνία στην Ιρλανδία ιδρύθηκε το 1959 από τους μαθητές. Απουσία ενός τζαμιού, αυτοί οι μαθητές χρησιμοποίησαν ιδιωτικές κατοικίες για προσευχές Jum'ah και Eid. Μόνο το 1976 ήταν το πρώτο τέμενος στην Ιρλανδία που ιδρύθηκε επίσημα, υποστηριζόμενο από τον βασιλιά Φαϊσάλ της Σαουδικής Αραβίας. Πέντε χρόνια αργότερα, το κράτος του Κουβέιτ χορηγούσε τον πρώτο ιμάμη πλήρους απασχόλησης. Ο Moosajee Bhamjee (που εξελέγη το 1992) έγινε το πρώτο μουσουλμανικό TD (μέλος του ιρλανδικού κοινοβουλίου) το 1992. Στη Βόρεια Ιρλανδία, το πρώτο Ισλαμικό Κέντρο ιδρύθηκε στο Μπέλφαστ το 1978 - κοντά στο Queen's University.

Η ένταξη μιας ημισελήνου στο οικόσημο της πόλης Drogheda οδήγησε στο λαϊκό μύθο ότι υπήρχε μια παλαιότερη ιρλανδική σύνδεση με τα ισλαμικά κράτη. Ο οθωμανικός σουλτάνος ​​Abdülmecid έσπασε σε ανακούφιση από την πείνα και (έτσι πηγαίνει η ιστορία) έστειλε πλοία γεμάτα φαγητό στην Ιρλανδία κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πείνα. Λέγεται ότι τα πλοία από τη Θεσσαλονίκη (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) ταξίδευαν στον ποταμό Boyne στις αρχές του 1847, φέρνοντας φαγητό. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, ιστορικά αρχεία γι 'αυτό και ο Boyne μπορεί να ήταν πολύ ρηχά για να πλοηγηθεί εκείνη τη στιγμή ούτως ή άλλως. Και ... η ημισέληνος ήταν στην αγκαλιά πριν από την πείνα ...

Μία προηγούμενη επαφή με μουσουλμάνους ναυτικούς ήταν πολύ λιγότερο θετική - οι κορσάλες έτρεφαν τακτικά στις ιρλανδικές παραλιακές πόλεις κατά τη διάρκεια της ακμής τους. Το 1631 σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Βαλτιμόρης (County Cork) μεταφέρθηκε στη δουλεία. Οι μνήμες αυτών των επιδρομών και η απροσδιόριστη "απειλή" από την Ανατολή μπορούν να διατηρηθούν στα έργα του μαγισσού , όπου ο "Τούρκος" κάνει περιστασιακά ανεπιθύμητη εμφάνιση ως κακό αγόρι.

Η σύγχρονη ιρλανδική στάση απέναντι στο Ισλάμ και στους μουσουλμάνους συχνά κυριαρχείται από τις αντιλήψεις που επικρατούν στις ΗΠΑ - ειδικά από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για μουσουλμάνους ταξιδιώτες στην Ιρλανδία

Οι μουσουλμάνοι ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς την Ιρλανδία μπορούν να βρουν πολλές πληροφορίες απλά σαρώντας τις πινακίδες σε καταστήματα τροφίμων halal (συχνά δίνοντας περιόδους για τοπικές συναντήσεις και καταγραφή χρήσιμων επαφών). Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετά σημαντικά ιδρύματα στο Δουβλίνο και το Μπέλφαστ που μπορούν να παρέχουν γενική βοήθεια και συμβουλές:

Τέλος, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη Chester Beatty στο Δουβλίνο, με την ωραία συλλογή της ισλαμικής τέχνης.