Δρόμοι και χρεώσεις διοδίων στην Ιρλανδία

Πού και πόσο να πληρώσετε στους δρόμους της Ιρλανδίας

Οι επισκέπτες μπορεί να εκπλαγούν ότι πρέπει να πληρώσουν διόδια στην Ιρλανδία. Ενώ όλοι οι δρόμοι στη Βόρεια Ιρλανδία είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν, αρκετές σύγχρονες διαδρομές μεγάλων αποστάσεων και μερικές γέφυρες εξοικονόμησης χρόνου υπόκεινται σε τέλη στη Δημοκρατία. Τα διόδια στην Ιρλανδία μπορεί πράγματι να είναι δαπανηρά, αν οδηγείτε πολλά, και μάλιστα αν δεν φροντίζετε. Οποιοσδήποτε οδηγεί στην Ιρλανδία θα πρέπει συνεπώς να γνωρίζει ότι υπάρχουν δρόμοι με διοδίων και τους πιθανούς τρόπους πληρωμής για αυτούς.

Επειδή δεν είναι όλα απλά θέματα φραγμού. Εδώ είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τους δρόμους με διόδια στην Ιρλανδία, πώς να πληρώνετε και τι πρέπει να αποφεύγετε:

Γιατί τα τέλη διοδίων καθόλου;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, καθώς οι χρήστες της οδού της Ιρλανδίας πληρώνουν ήδη οδικούς φόρους (και αυτό δεν είναι ούτε συμφωνία). Ωστόσο, η Εθνική Αρχή Δρόμων, η οποία έχει πλέον συγχωνευθεί στην υποδομή μεταφορών της Ιρλανδίας, έχει γενικά εξουσιοδοτηθεί μέσω του νόμου του 1979 για την τοπική κυβέρνηση (Toll Roads) για τη χρέωση και είσπραξη διοδίων για τη χρήση ορισμένων δρόμων. "Ορισμένοι δρόμοι" αυτές τις μέρες σχεδόν πάντα σημαίνουν σημαντικές νέες εξελίξεις στον δρόμο που χρηματοδοτούνται μέσω της λεγόμενης Δημόσιας Ιδιωτικής Σύμπραξης (ΣΔΙΤ). Πράγματι, μόνο ένα μέρος της χρηματοδότησης για μια νέα οδό στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης προέρχεται από δημόσια πηγή, η υπόλοιπη χρηματοδότηση προέρχεται από ιδιωτικές, εμπορικές πηγές. Για να αποκατασταθούν αυτές οι επενδύσεις, αναπτύχθηκε μια στρατηγική για τη χρησιμοποίηση των διοδίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό στους δρόμους αυτούς.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Δρόμων, οι δρόμοι διοδίων κατασκευάζονται "ως προσθήκες στο σημερινό δίκτυο εθνικών οδών αντί να παρέχουν μέσα βελτίωσης των υφιστάμενων δρόμων". Στην πράξη αυτό συχνά σημαίνει ότι οι παλιές οδικές αρτηρίες υποβαθμίζουν την ποιότητα, καθίστανται λιγότερο εύκολες στην οδήγηση και γίνονται με οποιοδήποτε δυνατό μέσο όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό.

Έτσι, ίσως να μην αναγκάζεστε, αλλά σίγουρα να δελεάζετε τον χρήστη του δρόμου να περάσει στον δρόμο με διόδια.

Πώς να πληρώσετε για τις χρεώσεις διοδίων

Εκτός από τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών (ετικέτες) που ενδιαφέρουν μόνο τους χρήστες της οδού της Ιρλανδίας, το σύνθημα είναι "μετρητά, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες" . Πληρωτέα στο θάλαμο διοδίων, είτε σε μηχανές είτε όχι (όχι 24 ώρες) σε βοηθό. Αν πληρώνετε μετρητά, λάβετε υπόψη ότι μόνο τα ευρώ είναι αποδεκτά και ότι τα μηχανήματα δεν λαμβάνουν χάλκινα νομίσματα. Σημειώσεις άνω των 50 € δεν γίνονται δεκτές και μόνο λίγα μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αλλαγές.

Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση σε όλα αυτά είναι η γέφυρα Liffey στο M50, η οποία έχει χωρίς χρέωση (και συχνά συγχέοντας) διοδίων.

Θα σας προειδοποιηθούν οι πινακίδες ότι εάν δεν πάρετε την επόμενη έξοδο, θα έρχεται μια καμπίνα διοδίων - προσέξτε τα σημάδια αυτά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να φύγετε από τον αυτοκινητόδρομο μόλις μπορέσετε να δείτε την πλατεία διοδίων. Αυτή τη στιγμή θα χρειαστεί να χτυπήσετε το τέλος. Είτε σε μετρητά (πληρωτέα σε καλάθι είτε σε ταμείο) είτε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Η πληρωμή σε μετρητά (μόνο σε ευρώ) είναι ο ευκολότερος τρόπος - ωστόσο, διαπίστωσα ότι συχνά τα μη-ιρλανδικά κέρματα ευρώ δεν γίνονται αποδεκτά από τα αυτόματα συστήματα (απλά πέφτουν, με τα ισπανικά νομίσματα να είναι οι πιο διαβόητοι παραβάτες).

Μερικές φορές το αυτόματο σύστημα θα ανεβάσει επίσης το όχημά σας και θα σας ζητήσει υψηλότερη χρέωση. Παρά την απώλεια μερικών δευτερολέπτων, χρησιμοποιούσα σχεδόν πάντα ένα επανδρωμένο περίπτερο για να πληρώσω.

Ποιοι δρόμοι έχουν διόδια;

Προσπάθησα να πάω με οδική ταξινόμηση και αριθμό ή τοποθεσία, επί του παρόντος (Αύγουστος 2017) οι παρακάτω δρόμοι θα σας κοστίζουν:

Ορισμένες διαδρομές εκτός αυτοκινητοδρόμου συνεπάγονται και χρεώσεις διοδίων:

Μπορώ να αποφύγω τις χρεώσεις διοδίων;

Μπορείτε, κάνοντας μια διαφορετική, πιο αργή διαδρομή. Ως τουρίστας όμως, τις περισσότερες φορές δεν μπορείτε ... αν δεν χρησιμοποιήσετε τους σαφώς επισημασμένους και βολικούς δρόμους που είναι επιρρεπείς σε χρεώσεις και χρησιμοποιήστε μια εναλλακτική λύση. Αυτό μπορεί να είναι καλό αν έχετε τον χρόνο και την τοπική γνώση, για τον περιστασιακό ταξιδιώτη είναι πιο συχνά απ 'ότι δεν συνιστάται να δαγκώσετε τη σφαίρα και να πληρώσετε.