Οδηγός για τον εορτασμό του Βούδα Jayanti στην Ινδία

Το πιο ιερό βουδιστικό φεστιβάλ

Ο Βούδας Jayanti, επίσης γνωστός ως Βούδας Purnima, γιορτάζει τα γενέθλια του Λόρδου Βούδα. Επίσης, τιμά τον εορτασμό και το θάνατό του. Είναι το πιο ιερό φεστιβάλ βουδισμού.

Οι Βουδιστές θεωρούν ότι ο Lumbini (που είναι τώρα μέρος του Νεπάλ) είναι η γενέτειρα του Βούδα. Ονομάστηκε Siddhartha Gautama, γεννήθηκε ως πρίγκιπας σε βασιλική οικογένεια κάποια στιγμή στον 5ο ή 6ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, σε ηλικία 29 ετών έφυγε από την οικογένειά του και άρχισε την προσπάθειά του για φώτιση, αφού είδε την έκταση του ανθρώπινου πόνου έξω από τα τείχη του περίφημου παλατιού του.

Έγινε διαφωτισμένος στο Bodhgaya στο ινδικό κράτος του Bihar και πιστεύεται ότι έζησε και δίδαξε κυρίως στην ανατολική Ινδία. Ο Βούδας πιστεύεται ότι έχει πεθάνει στο Kushinagar στο Uttar Pradesh, στην ηλικία των 80 ετών.

Πολλοί Ινδουιστές πιστεύουν ότι ο Βούδας είναι η ένατη ενσάρκωση του Λόρδου Βισνού, όπως αναφέρεται στις γραφές.

Πότε είναι ο Βούδα Jayanti;

Ο Βούδας Jayanti πραγματοποιείται σε πανσέληνο στα τέλη Απριλίου ή Μαΐου κάθε έτους. Το 2018, ο Βούδα Jayanti πέφτει στις 30 Απριλίου. Θα είναι η επέτειος 2,580 χρόνων του Λόρδου Βούδα.

Πού είναι το φεστιβάλ που γιορτάζεται;

Στις διάφορες βουδιστικές τοποθεσίες στην Ινδία, ιδιαίτερα στα Bodhgaya και Sarnath (κοντά στο Varanasi , όπου ο Βούδας έδωσε το πρώτο του κήρυγμα), και το Kushinagar. Οι εορτασμοί είναι ευρέως διαδεδομένοι σε κυρίως Βουδιστικές περιφέρειες όπως το Sikkim , το Ladakh , το Arunachal Pradesh και η βόρεια Βεγγάλη (Kalimpong, Darjeeling και Kurseong).

Το φεστιβάλ γιορτάζεται επίσης στο πάρκο του Βούδα Jayanti, Δελχί .

Το πάρκο βρίσκεται στην οδό Ridge Road, προς το νότιο άκρο του Ridley Ridge. Ο πλησιέστερος σταθμός του μετρό είναι ο Rajiv Chowk.

Πώς γιορτάζεται το φεστιβάλ;

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν συναντήσεις προσευχής, κηρύγματα και θρησκευτικές ομιλίες, απαγγελία βουδιστικών γραφών, ομαδικό διαλογισμό, πομπές και λατρεία του αγάλματος του Βούδα.

Στο Bodhgaya, ο Ναός Mahabodhi φορά ένα εορταστικό βλέμμα και είναι διακοσμημένο με πολύχρωμες σημαίες και λουλούδια. Ειδικές προσευχές οργανώνονται κάτω από το δέντρο Bodhi (το δέντρο κάτω από το οποίο ο Λόρδος Βούδα κατέκτησε φώτιση). Σχεδιάστε το ταξίδι σας εκεί με αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό Bodhgaya και διαβάστε για την εμπειρία μου από την επίσκεψη στο ναό Mahabodhi.

Μια μεγάλη έκθεση διεξάγεται στο Sarnath στο Uttar Pradesh. Τα λείψανα του Βούδα βγαίνουν στη δημόσια πομπή.

Το Διεθνές Βούδα Poornima Diwas Celebration , που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Βουδιστική Συνομοσπονδία (IBC) σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ινδίας, πραγματοποιήθηκε στο Talkatora Stadium στο Δελχί για πρώτη φορά το 2015. Στην εκδήλωση συμμετείχαν διάφοροι διεθνείς καλεσμένοι, μοναχοί, και βουλευτές. Είναι πλέον ένα ετήσιο γεγονός.

Το Εθνικό Μουσείο στο Δελχί φέρνει επίσης τα θνητά υπολείμματα του Βούδα (που πιστεύεται ότι είναι μερικά από τα οστά και τις στάχτες του) για δημόσια προβολή στον Βούδα Jayanti.

Στο Sikkim, το φεστιβάλ γιορτάζεται ως Saga Dawa. Στο Γκάνγκτοκ, μια πομπή μοναχών μεταφέρει το ιερό βιβλίο από την Μονή Παλατιών Τσουκλαχάνγκ γύρω από την πόλη. Συνοδεύεται από το κτύπημα των κέρατων, το κτύπημα των τύμπανων και το κάψιμο του θυμιάματος. Άλλα μοναστήρια στην πολιτεία έχουν επίσης ειδικές πομπές και μασκόκ χορευτικές παραστάσεις.

Ποια τελετουργικά εκτελούνται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ;

Πολλοί Βουδιστές επισκέπτονται ναούς στο Βούδα Jayanti για να ακούσουν τους μοναχούς να μιλάνε και να απαγγέλλουν τους αρχαίους στίχους. Οι αφελείς βουδιστές μπορούν να περάσουν όλη την ημέρα σε έναν ή περισσότερους ναούς. Μερικοί ναοί εμφανίζουν ένα μικρό άγαλμα του Βούδα ως μωρό. Το άγαλμα τοποθετείται σε λεκάνη γεμάτη με νερό και διακοσμημένη με λουλούδια. Οι επισκέπτες στο ναό ρίχνουν νερό πάνω από το άγαλμα. Αυτό συμβολίζει μια καθαρή και νέα αρχή. Άλλα αγάλματα του Βούδα λατρεύονται με προσφορές λιβανιού, λουλουδιών, κεριών και φρούτων.

Οι Βουδιστές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις διδασκαλίες του Βούδα Buddha Jayanti. Δίνουν χρήματα, τρόφιμα ή αγαθά σε οργανώσεις που βοηθούν τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους. Τα κλουβιασμένα ζώα αγοράζονται και απελευθερώνονται για να δείξουν τη φροντίδα για όλα τα ζωντανά πλάσματα, όπως κήρυξε ο Βούδας. Το συνηθισμένο φόρεμα είναι καθαρό λευκό.

Χωρίς χορτοφαγικά τρόφιμα συνήθως αποφεύγεται. Ο Kheer, ένα κουάκερ γλυκού ρυζιού, επίσης εξυπηρετείται συνήθως για να θυμηθεί την ιστορία του Σουτζάτα, μιας κοπέλας που προσέφερε στον Βούδα ένα μπολ με χυλό γάλακτος.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ

Ο Βούδας Jayanti είναι μια εξαιρετικά ήσυχη και αναζωογονητική ευκαιρία.