Πώς να επισκεφθείτε το Bodh Gaya: Όπου ο Βούδας έγινε Φωτισμένος

Το Bodh Gaya είναι το σημαντικότερο μέρος του βουδιστικού προσκυνήματος στον κόσμο. Βρίσκεται στην πολιτεία του Μπιχάρ, εδώ είναι ότι ο Λόρδος Βούδα φωτίστηκε κατά τη διάρκεια έντονου διαλογισμού κάτω από ένα δέντρο Bodhi. Το ακριβές σημείο σηματοδοτείται τώρα από το εκτεταμένο συγκρότημα του ναού Mahabodhi. Είναι ένα πολύ γαλήνιο μέρος. Οι μοναχοί από όλο τον κόσμο μπορούν να βρεθούν καθισμένοι στους πρόποδες ενός τεράστιου σκαλισμένου αγάλματος του Βούδα, διαβάζοντας τις ιερές γραφές σε βαθιά σκέψη.

Η πόλη φιλοξενεί επίσης δεκάδες βουδιστικά μοναστήρια, που διατηρούνται από διάφορες βουδιστικές χώρες.

Να πάρει εκεί

Το αεροδρόμιο Gaya, 12 χιλιόμετρα (7 μίλια), έχει σπάνιες απευθείας πτήσεις από την Καλκούτα. Αν έρχεστε από άλλες μεγάλες ινδικές πόλεις, το πλησιέστερο αεροδρόμιο βρίσκεται στην Patna, 140 χιλιόμετρα μακριά. Από την Πάτνα, είναι μια διαδρομή 3 με 4 ώρες.

Εναλλακτικά, το Bodh Gaya είναι εύκολα προσβάσιμο με το τρένο. Ο κοντινότερος σιδηροδρομικός σταθμός είναι η Γκάγια, η οποία συνδέεται καλά με την Πάτνα, το Βαρανάσι, το Νέο Δελχί , την Καλκούτα, το Πούρι και άλλα μέρη στο Μπιχάρ. Το ταξίδι από την Πάτνα με το τρένο είναι περίπου δυόμισι ώρες.

Μια δημοφιλής επιλογή είναι να ταξιδέψετε στο Bodh Gaya από το Βαρανάσι. Χρειάζονται κάτω από έξι ώρες οδικώς.

Το Bodh Gaya μπορεί επίσης να επισκεφθείτε ως μέρος ενός προσκυνήματος σε άλλες βουδιστικές τοποθεσίες στην Ινδία. Ο Ινδικός Σιδηρόδρομος διαθέτει ένα ειδικό τουριστικό τρένο Mahaparinirvan Express Buddhist.

Πότε να πάτε

Η περίοδος προσκυνήματος ξεκινάει στο Bodh Gaya από τον Σεπτέμβριο και φθάνει σε μια κορυφή τον Ιανουάριο.

Στην ιδανική περίπτωση, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τις καιρικές συνθήκες είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου. Θα πρέπει να αποφύγετε την εποχή των μουσώνων μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Ο καιρός γίνεται αρκετά καταπιεστικός, ακολουθούμενος από έντονες βροχές. Τα καλοκαίρια, από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, είναι πολύ ζεστά. Ωστόσο, ο Bodh Gaya εξακολουθεί να προσελκύει πολλούς θιασώτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για τους εορτασμούς του Βούδα Jayanti (γενέθλια του Βούδα), που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου ή Μαΐου.

Τι να δείτε και να κάνετε

Ο περίτεχνα χαραγμένος ναός Mahabodhi, το ιερότερο βωμό του Βουδισμού, είναι το μεγάλο αξιοθέατο στο Bodh Gaya. Ο ναός κηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2002. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 5 π.μ. έως τις 9 μ.μ., με ψαλμωδία και διαλογισμό που πραγματοποιείται στις 5.30 π.μ. και 6 μ.μ. Ας δούμε τι είναι να επισκεφθείτε το ναό Mahabodhi.

Τα άλλα μοναστήρια, που χτίστηκαν και συντηρούνται από διάφορες βουδιστικές χώρες, είναι επίσης συναρπαστικά - ιδιαίτερα τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 5 π.μ. έως το μεσημέρι και από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. Μην χάσετε τον πολύ όμορφο ταϊλανδικό ναό, που λάμπει με χρυσό.

Ένα άλλο δημοφιλές αξιοθέατο είναι το πανύψηλο άγαλμα 80 ποδιών του Λόρδου Βούδα.

Το Bodh Gaya έχει επίσης ένα Αρχαιολογικό Μουσείο που παρουσιάζει μια σειρά λειψάνων, γραφών και αρχαίων αγαλμάτων του Βούδα. Είναι κλειστή τις Παρασκευές.

Οι ιεροί ναοί των σπηλαίων Dungeshwari (επίσης γνωστοί ως Σπήλαια Μαχάκαλα), όπου ο Λόρδος Βούδα διαλογίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, βρίσκονται σε μικρή απόσταση βορειοανατολικά από το Bodh Gaya και αξίζει να επισκεφτείτε επίσης.

Διαλογισμός και Βουδισμός

Θα βρείτε πολλά μαθήματα και εκδρομές διαθέσιμα στο Bodh Gaya.

Το Ινστιτούτο Ροής για τον πολιτισμό σοφίας διεξάγει εισαγωγικά και ενδιάμεσα μαθήματα διαλογισμού και φιλοσοφίας, που εξηγούνται στην παράδοση του Θιβέτ Μαχαγιάνα, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Όσοι ενδιαφέρονται για το διαλογισμό του Vipassana μπορούν να το μάθουν στο Κέντρο Dhamma Bodhi Vipassana, με 10ήμερες κατοικίες που ξεκινούν την 1η και 16η κάθε μήνα.

Ορισμένα μοναστήρια προσφέρουν επίσης μαθήματα Βουδισμού.

Φεστιβάλ

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο Bodh Gaya είναι ο Βούδας Jayanti , που πραγματοποιείται σε πανσέληνο στα τέλη Απριλίου ή Μαΐου κάθε έτους. Το φεστιβάλ γιορτάζει τα γενέθλια του Λόρδου Βούδα. Άλλα φεστιβάλ στο Bodh Gaya περιλαμβάνουν τον ετήσιο Βούδα Mahotsava, έναν τριήμερο εορτασμό γεμάτο πολιτιστικές και θρησκευτικές δραστηριότητες. Τα φεστιβάλ προσευχής Kagyu Monlam Chenmo και Nyingma Monlam Chenmo για την παγκόσμια ειρήνη πραγματοποιούνται γύρω από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο κάθε χρόνο. Το Maha Kala Puja εκτελείται σε μοναστήρια για αρκετές ημέρες πριν από το νέο έτος, για καθαρισμό και για την άρση των εμποδίων.

Που να μείνω

Εάν είστε σε αυστηρό προϋπολογισμό, οι ξενώνες μονής του Bodh Gaya είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση για ένα ξενοδοχείο.

Τα καταλύματα είναι βασικά αλλά καθαρά. Μπορεί όμως να είναι δύσκολο να κάνετε προκαταβολικές κρατήσεις σε αυτά τα μέρη. Μπορείτε να δοκιμάσετε το καλά διατηρημένο μοναστήρι του Μπουτάν (τηλέφωνο: 0631 2200710), το οποίο είναι ήσυχο και διαθέτει δωμάτια σε κήπο.

Είναι επίσης δυνατό να μείνετε στο Ινστιτούτο Root, το οποίο βρίσκεται σε βολική τοποθεσία κοντά στο ναό Mahabodhi και προσφέρει καταφύγια διαλογισμού.

Αν προτιμάτε να μείνετε σε ξενώνα, το Kundan Bazaar Guest House και το Tara Guest House είναι πολύ δημοφιλές με τους ταξιδιώτες. Βρίσκονται στο γραφικό χωριό Bhagalpur, πέντε λεπτά με το ποδήλατο από το κέντρο του Bodh Gaya. Backpackers θα λατρέψουν ένα κύπελλο της συμπόνιας στα περίχωρα του Bodh Gaya. Το Hotel Sakura House βρίσκεται σε μια ήσυχη τοποθεσία στην πόλη και προσφέρει θέα στον ναό Mahabodhi από την ταράτσα του. Το Hotel Bodhgaya Regency είναι η επιλογή των κορυφαίων ξενοδοχείων δεν απέχει πολύ από το ναό Mahabodhi.

Που να φάω

Τόσο χορτοφαγική όσο και μη χορτοφαγική κουζίνα είναι διαθέσιμη και υπάρχει μεγάλη ποικιλία από γεύσεις από την Ταϊλάνδη μέχρι την Continental. Το Be Happy Cafe ικανοποιεί τις δυτικές προτιμήσεις. Έχει καλό καφέ και κέικ, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι είναι υπερτιμημένο και υπερτιμημένο. Το Nirvana το Veg Cafe είναι δημοφιλές απέναντι από τον ναό της Ταϊλάνδης. Δοκιμάστε το Θιβέτ Om Cafe για νόστιμο θιβετιανό φαγητό. Τα αυτοσχέδια ταπετσαρισμένα εστιατόρια που βρίσκονται στο δρόμο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είναι φθηνά μέρη για φαγητό.

Πλευρικές εκδρομές

Ένα παράλληλο ταξίδι στο Rajgir , όπου ο Λόρδος Βούδας πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του διδάσκοντας τους μαθητές του, συνιστάται. Βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα από το Bodh Gaya και είναι προσβάσιμο με λεωφορείο ή ταξί. Εκεί, θα μπορείτε να επισκεφθείτε το Gridhakuta (γνωστό και ως Vulture's Peak), όπου ο Βούδας συνήθιζε να διαλογίζει και να κηρύττει. Μπορείτε να πάρετε το εναέρια τραμ / τελεφερίκ μέχρι την κορυφή, για υπέροχη θέα. Τα εκτεταμένα ερείπια του αρχαίου Πανεπιστημίου Nalanda, ένα σημαντικό κέντρο για τη βουδιστική μάθηση, βρίσκονται επίσης κοντά.

Ταξιδιωτικές συμβουλές

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να είναι ασταθής στο Bodh Gaya, οπότε είναι καλή ιδέα να μεταφέρετε μαζί σας έναν φακό.

Η πόλη δεν είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να εξερευνηθεί με τα πόδια ή με ποδήλατο.