Ναός Mahabodhi του Bihar στο Bodhgaya και πώς να το επισκεφθείτε

Όπου ο Λόρδος Βούδα έγινε Φωτισμένος

Ο Ναός Mahabodhi στο Bodh Gaya, ένας από τους κορυφαίους πνευματικούς προορισμούς της Ινδίας , δεν είναι μόνο ένας ναός που σηματοδοτεί το σημείο όπου ο Βούδας φωτίστηκε. Αυτό το περίτεχνα κατασκευασμένο και άψογα συντηρημένο συγκρότημα έχει μια πολύ καταπραϋντική και γαλήνια ατμόσφαιρα, την οποία μπορούν να απολαύσουν και να εκτιμήσουν οι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Μετά από περισσότερο από τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από την Πάτνα στο Bodh Gaya, κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός μου χτύπησε το κέρας του αυτοκινήτου σχεδόν χωρίς διακοπή σε όλη τη διαδρομή, ήμουν απεγνωσμένα στην ανάγκη χαλάρωσης.

Θα ήμουν όμως σε θέση να βρω το είδος ειρήνης που έψαχνα;

Η κοντινότερη πόλη στο Bodh Gaya, που ονομάζεται Gaya, ήταν ένα δυναμικό και γεμάτο ζωντάνια μερικούς ανθρώπους, ζώα, δρόμοι και κίνηση όλων των ειδών. Ως εκ τούτου, είχα φόβους ότι το Bodh Gaya, μόλις 12 χιλιόμετρα μακριά, θα μπορούσε να έχει παρόμοιο περιβάλλον. Ευτυχώς, οι ανησυχίες μου ήταν αβάσιμες. Είχα μάλιστα μια βαθιά εμπειρία διαμεσολάβησης στο ναό Mahabodhi.

Mahabodhi Temple Συγκρότημα Κατασκευή

Ο ναός Mahabodhi κηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 2002. Εντυπωσιακό είναι ότι το συγκρότημα του ναού δεν φαινόταν πάντα έτσι. Πριν από το 1880, όταν αποκαταστάθηκε από τους Βρετανούς, όλοι οι λογαριασμοί δείχνουν ότι ήταν δυστυχώς αδιάφορο και εν μέρει κατέρρευσε.

Πιστεύεται ότι ο ναός χτίστηκε αρχικά από τον αυτοκράτορα Ασόκα τον 3ο αιώνα. Η σημερινή του μορφή χρονολογείται στον 5ο ή 6ο αιώνα. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της καταστράφηκε από τους μουσουλμάνους ηγέτες τον 11ο αιώνα.

Ακόμα και το υφιστάμενο δέντρο Bodhi στο σύμπλεγμα των ναών δεν είναι το αρχικό δέντρο που ο Βούδας έγινε φωτισμένος κάτω. Προφανώς, είναι πιθανό να είναι η πέμπτη διαδοχή του αρχικού. Τα άλλα δέντρα καταστράφηκαν, με την πάροδο του χρόνου, από ανθρωπογενείς και φυσικές καταστροφές.

Μέσα στο συγκρότημα του Ναού του Μαχαμπόδι

Καθώς έκανα το πέρασμα από την κακοφωνία των ενθουσιωδών πωλητών που πωλούσαν τα συνηθισμένα λατρευτικά αντικείμενα, έλαβα μια ματιά για το τι περίμενε μέσα μου μέσα στο συγκρότημα των ναών - και η ψυχή μου εκτοξεύτηκε με απόλαυση.

Δεν είχα σκεφτεί ότι θα ήταν τόσο μεγάλο, και εκεί έμοιαζαν με τόσες πολλές θέσεις όπου θα μπορούσα να χάσω τον εαυτό μου στους μεγάλους του λόγους.

Πράγματι, εκτός από το κύριο ιερό που στεγάζει ένα χρυσό ζωγραφισμένο άγαλμα του Βούδα (κατασκευασμένο από μαύρη πέτρα που χτίστηκε από τους βασιλιάδες της Βεγγάλης), υπάρχουν αρκετοί τόποι σημαντικής σημασίας όπου ο Βούδας πέρασε το χρόνο μετά τη φωτισμό. Τα σημάδια υποδεικνύουν το πού βρίσκεται ο καθένας, και περπατώντας γύρω από τον εντοπισμό όλων, θα μπορείτε να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες του Βούδα.

Φυσικά, το πιο σημαντικό από τα ιερά μέρη είναι το δέντρο Bodhi. Δεν πρέπει να συγχέεται με τα πολλά άλλα μεγάλα δέντρα του συγκροτήματος, βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κυρίως ιερό, στα δυτικά. Το ιερό βλέπει ανατολικά, η οποία είναι η κατεύθυνση που ο Βούδας αντιμετώπιζε όταν διατροπούσε κάτω από το δέντρο.

Στον νότο, μια λίμνη γειτνιάζει με το συγκρότημα του ναού, και λέγεται ότι είναι όπου ο Βούδας μπορεί να έχει λούσει. Ωστόσο, ήταν η περιοχή που περιβάλλει τον τόπο της περισυλλογής (γνωστή ως Jewel House ή Ratanaghara) στα βορειοανατολικά, στην εσωτερική αυλή του συγκροτήματος, που με ενθουσίασε περισσότερο. Ο Βούδας πίστευε ότι πέρασε την τέταρτη εβδομάδα μετά τη διαφώτιση στη διαμεσολάβηση εκεί. Σε κοντινή απόσταση, οι μοναχοί πραγματοποιούν προστριβές, ενώ άλλοι μεσολαβούν στις ξύλινες σανίδες, τοποθετημένες ειδικά στο γρασίδι ανάμεσα στο σύμπλεγμα των αναθηματικών στάβων κάτω από ένα τεράστιο δέντρο banyan.

Διαλογισμός στο συγκρότημα του ναού Mahabodhi

Καθώς ο ήλιος βρισκόταν, με τους μοναχούς δίπλα μου, καθίσαμε τελικά να διαλογίσουμε σε ένα από τα διοικητικά συμβούλια. Όπως έχω αρχικά μελετήσει το διαλογισμό του Vipassana , ήταν μια εμπειρία που περίμενα πολύ. Τα επικεφαλής κλαδιά δέντρων ήταν ζωντανοί με τη φλυαρία των πουλιών, ενώ η απαλή ψαλμωδία στο παρασκήνιο και η αίσθηση του θυμιάματος με βοήθησαν να με συγκινήσουν σε μια ήσυχη περισυλλογή. Μακριά από τους υπόλοιπους θορυβώδεις τουρίστες, πολλοί από τους οποίους δεν έκαναν έξοδο στην περιοχή, το βρήκα τόσο εύκολο να αφήσω πίσω τις κοσμικές ανησυχίες. (Μέχρι που τα κουνούπια άρχισαν να μου επιτίθενται, αυτό είναι!)

Πρόσφατα, δημιουργήθηκε ένας νέος κήπος διαλογισμού στη νοτιοανατολική γωνία του συγκροτήματος του ναού, για να προσφέρει επιπλέον χώρο διαλογισμού. Έχει δύο τεράστιες καμπάνες προσευχής, σιντριβάνια και αρκετό χώρο για ομάδες.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για τις δονήσεις του συγκροτήματος του ναού Mahabodhi. Τι πραγματικά τους αρέσει; Κατά τη γνώμη μου, όσοι αφιερώνουν το χρόνο να είναι σιωπηλοί και ανακλαστικοί θα μπορούν να αισθάνονται ότι η ενέργεια είναι πολύ καταπραϋντική και αναζωογονητική. Είναι θετικά επηρεασμένη από τη μεγάλη πνευματική δραστηριότητα, όπως η ψαλμωδία και ο διαλογισμός, που λαμβάνουν χώρα στο ναό.

Ώρες λειτουργίας και τέλη εισόδου

Το συγκρότημα Temple Mahabodhi είναι ανοικτό από τις 5 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Δεν υπάρχει χρέωση εισόδου. Ωστόσο, η χρέωση για κάμερες είναι 100 ρουπίες και 300 ρουπίες για βιντεοκάμερες. Το πάρκο διαλογισμού είναι ανοιχτό από την ανατολή μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Ένα μικρό ποσό συμμετοχής είναι πληρωτέο.

30 λεπτών ψαλμωδών συνεδριών πραγματοποιούνται στο ναό στις 5.30 π.μ. και 6 μ.μ.

Προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη μέσα στις εγκαταστάσεις του ναού, οι επισκέπτες πρέπει να αφήσουν κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές στον μετρητή των αποσκευών στην είσοδο.

Περισσότερες πληροφορίες

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη Bodh Gaya σε αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό Bodh Gaya ή δείτε φωτογραφίες του Bodh Gaya σε αυτό το λεύκωμα φωτογραφιών Bodh Gaya στο Facebook.

Πρόσθετες πληροφορίες διατίθενται επίσης από τον ιστότοπο του Ναού Mahabodhi.