2018 Βασικός Οδηγός Φεστιβάλ Ναβάρα

Ένα Φεστιβάλ Εννέα Νύχτας για την Θεά της Μητέρας

Το Navaratri είναι ένα εννιά νυχτερινό φεστιβάλ που τιμά τη Θεά της Μητέρας σε όλες τις εκδηλώσεις της, όπως οι Durga, Lakshmi και Saraswati. Είναι ένα φεστιβάλ γεμάτο λατρεία και χορό. Το φεστιβάλ κορυφώνεται με τη Δούσερα , τη νίκη του καλού για το κακό, τη δέκατη μέρα.

Πότε είναι Navaratri;

Συνήθως στα τέλη Σεπτεμβρίου / αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους. Το 2018, το Navaratri ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου και λήγει στις 18 Οκτωβρίου. Οι ημερομηνίες του φεστιβάλ καθορίζονται σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο.

Μάθετε τις ημερομηνίες του φεστιβάλ Navaratri στα επόμενα χρόνια.

Πού γιορτάζεται;

Το φεστιβάλ γιορτάζεται σε όλη την Ινδία, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Οι πιο φανταστικοί και διάσημοι εορτασμοί Ναβαράτρι μπορούν να δουν στη δυτική Ινδία, σε όλη την πολιτεία Γκουτζαράτ και Βομβάη. Στη Δυτική Βεγγάλη, το Ναβαράτρι και ο Ντούσεχρα γιορτάζουν ως Durga Puja .

Πώς γιορτάζεται;

Στη δυτική Ινδία, το Navaratri γιορτάζεται με εννέα βραδιές χορού. Οι παραδοσιακοί χοροί του Γκουτζαράτ, γνωστούς ως garba και dandiya raas , εκτελούνται σε κύκλους με χορευτές ντυμένοι με πολύχρωμα ρούχα. Μικρά διακοσμημένα ραβδιά που ονομάζονται dandiyas χρησιμοποιούνται στα dandiya raas.

Στη Μουμπάι, ο χορός αναλαμβάνει γήπεδα και κλαμπ σε όλη την πόλη. Ενώ μερικά από αυτά έχουν διατηρήσει μια παραδοσιακή γεύση, η εισαγωγή της ντίσκο dandiya έχει δώσει τις γιορτές Navaratri του Μουμπάι μια λαμπερή και σύγχρονη συστροφή. Σήμερα, οι άνθρωποι εκτοξεύουν το χορό τους σε μια συγχώνευση των remixed beats και της δυνατής χίντι ποπ μουσικής.

Στο Δελχί, το χαρακτηριστικό των εορτασμών Navaratri είναι τα έργα Ramlila που λαμβάνουν χώρα σε όλη την πόλη. Παλιές μορφές του δαίμονα Ravan καίγονται ως μέρος αυτών των παραστάσεων στο Dussehra. Σύμφωνα με την ινδουιστική μυθολογία στη Ραμαγιάνα, στην αρχή του Ναβαρατρίου, ο Ράμα προσευχήθηκε στη θεά Ντουργκά για να του δοθεί η θεία δύναμη να σκοτώσει τον Ραβάν.

Πήρε αυτή την εξουσία την οκτώ μέρα και τελικά ο Ραβάν νικήθηκε στον Ντούσεχρα.

Στη Νότια Ινδία (Ταμίλ Ναντού, Καρνατάκα και Άντρα Πραντές), το Ναβαράτρι είναι γνωστό ως Γκούλου και γιορτάζεται με την εμφάνιση κούκλων. Οι κούκλες είναι συμβολικές της θηλυκής δύναμης. Τοποθετούνται σε ανώμαλα αριθμημένα σκαλοπάτια (συνήθως τρία, πέντε, επτά, εννέα ή 11) τα οποία είναι διακοσμημένα με ξύλινες σανίδες. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι γυναίκες επισκέπτονται τα σπίτια τους για να δουν τις οθόνες και να ανταλλάξουν γλυκά.

Στην Τελανγκάνα της νότιας Ινδίας, το Ναβαράτρι εορτάζεται ως Bathukamma. Αυτό το φεστιβάλ λουλουδιών είναι αφιερωμένο στη Θεά Maha Gauri, μια ενσάρκωση της Θεάς Durga που θεωρείται ότι είναι ο δωρητής ζωής και η θεά της γυναικείας.

Ποια τελετουργικά εκτελούνται κατά τη διάρκεια του Navaratri;

Κατά τη διάρκεια των εννέα ημερών, η θεά Μητέρα (η Θεά Durga, η οποία είναι μια πτυχή της Θεάς Pavarti) λατρεύεται στις διάφορες μορφές της. Η λατρεία, συνοδευόμενη από νηστεία, λαμβάνει χώρα το πρωί. Τα βράδια είναι για γλέντι και χορό. Κάθε μέρα έχει ένα διαφορετικό τελετουργικό που συνδέεται με αυτό. Επιπλέον, κυρίως στις πολιτείες Γκουτζαράτ και Μαχαράστρα, υπάρχει ένα έθιμο να φορούν διαφορετικά χρώματα φόρεμα κάθε μέρα.

Στο Γκουτζαράτ, ένα πήλινο δοχείο ( garba ή μήτρα) μεταφέρεται στο σπίτι και διακοσμείται την πρώτη μέρα. Θεωρείται ως η πηγή της ζωής στη γη και διατηρείται σε αυτό ένα μικρό diya (κερί). Οι γυναίκες χορεύουν γύρω από το δοχείο.

Στην Τελανγκάνα, η θεά λατρεύεται με τη μορφή Bathukamma, μια φυτική διάταξη στοιβαγμένη να μοιάζει με πύργο ναού. Οι γυναίκες τραγουδούν παλιά λαϊκά λατρευτικά τραγούδια και παίρνουν τα Bathukammas έξω σε πομπή για να βυθιστούν στο νερό την τελευταία μέρα.