2018 Durga Puja Essential Οδηγός Φεστιβάλ

Πώς, πότε και πού να γιορτάσουμε την Durga Puja στην Ινδία

Το Durga Puja είναι μια γιορτή της Μητέρας θεάς και η νίκη της σεβαστή πολεμιστής θεά Durga πάνω από το κακό δαίμονα βουβάλου Mahishasura. Το φεστιβάλ τιμά την ισχυρή γυναικεία δύναμη ( shakti ) στο Σύμπαν.

Πότε είναι η Durga Puja;

Οι ημερομηνίες του φεστιβάλ καθορίζονται σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο. Το Durga Puja γιορτάζεται τις τελευταίες πέντε ημέρες του Ναβαράτρι και του Ντούσερχα . Το 2018, το Durga Puja λαμβάνει χώρα από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου, ακολουθούμενη από την μεγάλη κατάδυση των ειδώλων Durga στις 19 Οκτωβρίου.

Μάθετε περισσότερα για τις ημερομηνίες και ημερομηνίες του 2018 Durga Puja στα επόμενα χρόνια.

Πού γιορτάζεται;

Το Durga Puja γιορτάζεται στη Δυτική Βεγγάλη , ιδιαίτερα στην πόλη της Καλκούτα . Είναι η μεγαλύτερη και σπουδαία ευκαιρία του έτους εκεί.

Bengali κοινότητες σε άλλες τοποθεσίες σε όλη την Ινδία γιορτάζουν Durga Puja επίσης. Σημαντικές γιορτές του Durga Puja πραγματοποιούνται τόσο στη Βομβάη όσο και στο Δελχί.

Στο Δελχί, κατευθυνθείτε προς το πάρκο Chittaranjan (το μίνι Καλκάντα ​​του Δελχί), το Minto Road, καθώς και την παλαιότερη παραδοσιακή πόλη Durga Puja στην οδό Alipur στην πόρτα Kashmere. Στο πάρκο Chittaranjan, τα μαντολάτα που πρέπει να δούμε είναι το Kali Bari (Kali Mandir), το B Block και το ένα κοντά στην Αγορά 2.

Στη Μουμπάι, η λέσχη της Βεγγάλης κατέχει ένα μεγάλο παραδοσιακό Durga Puja στο πάρκο Shivaji στο Dadar, το οποίο πραγματοποιείται εκεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Ένα λαμπερό και ισχίο Durga Puja συμβαίνει στο Lokhandwala Garden στο Andheri West. Πολλοί επισκέπτες διασημοτήτων παρακολουθούν. Για μια πανίσχυρη ψυχαγωγία Bollywood, μην χάσετε τη Βόρεια Βομβάη Durga Puja. Επιπλέον, η αποστολή Ramakrishna στο Khar κρατάει ένα ενδιαφέρον Kumari Puja, όπου μια νεαρή κοπέλα ντυθεί και λατρεύεται ως Θεά Durga, στο Asthami.

Το Durga Puja είναι δημοφιλές στο Assam και Tripura (στη Βορειοανατολική Ινδία ) και το Odisha επίσης.

Πώς γιορτάζεται;

Το Durga Puja γιορτάζεται με παρόμοιο τρόπο με το φεστιβάλ Ganesh Chaturthi . Η έναρξη του φεστιβάλ βλέπει τεράστια, περίτεχνα επεξεργασμένα καταστατικά της Θεάς Durga εγκατεστημένα σε σπίτια και όμορφα διακοσμημένα βάθμια σε όλη την πόλη. Στο τέλος του φεστιβάλ, τα καταστατικά παρατάσσονται στους δρόμους, συνοδεύονται από πολλή μουσική και χορό και στη συνέχεια βυθίζονται στο νερό.

Ποια τελετουργικά εκτελούνται κατά τη διάρκεια του Durga Puja;

Περίπου μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ, με την ευκαιρία της Mahalaya , η θεά καλείται να έρθει στη γη. Τα μάτια αντλούνται από τα είδωλα της Θεάς αυτή τη μέρα, σε ένα ευοίωνο τελετουργικό που ονομάζεται Chokkhu Daan . Το 2018, θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου.

Αφού έχουν εγκατασταθεί τα είδωλα της Θεάς Durga, εκτελείται μια τελετουργία για να επικαλεσθεί την ιερή παρουσία τους σε αυτά στο Saptami. Αυτό το τελετουργικό ονομάζεται Pran Pratisthan . Περιλαμβάνει ένα μικρό φυτό μπανάνας που ονομάζεται Kola Bou (νύμφη μπανάνας), το οποίο λούζεται σε κοντινό ποταμό, ντυμένο σε σάρι και χρησιμοποιείται για να μεταφέρει την ενέργεια της θεάς. Το 2018, αυτό θα λάβει χώρα στις 16 Οκτωβρίου.

Οι προσευχές προσφέρονται στη Θεά κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και λατρεύεται στις διάφορες μορφές της.

Στο Ashtami, η Θεά Durga λατρεύεται με τη μορφή ενός παρθένου κοριτσιού σε μια τελετή που ονομάζεται Κουμάρι Πουτζά. Η λέξη Kumari προέρχεται από το Sanskrit Kaumarya , που σημαίνει "παρθένο". Τα κορίτσια λατρεύονται ως εκδηλώσεις της θείας γυναικείας ενέργειας, με στόχο την εξέλιξη της αγνότητας και της θεότητας των γυναικών στην κοινωνία. Η θεότητα της θεάς Durga πιστεύεται ότι κατεβαίνει στο κορίτσι μετά από το puja. Το 2018, το Kumari Puja θα λάβει χώρα στις 17 Οκτωβρίου.

Η λατρεία ολοκληρώνεται στο Ναβάμι με ένα maha aarti (μεγάλη τελετή φωτιάς), η οποία σηματοδοτεί το τέλος των σημαντικών τελετουργιών και προσευχών. Το 2018, αυτό θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου.

Την τελευταία ημέρα, η Durga επιστρέφει στην έδρα του συζύγου της και τα καταστατικά λαμβάνονται για βύθιση. Οι έγγαμες γυναίκες προσφέρουν κόκκινη σκόνη στη θεά και αναμιγνύονται με αυτήν (αυτή η σκόνη υποδηλώνει την κατάσταση του γάμου και επομένως τη γονιμότητα και τη γονιμότητα των παιδιών).

Το Belur Math στην Καλκούτα διαθέτει εκτεταμένο πρόγραμμα τελετουργιών για την Durga Puja, συμπεριλαμβανομένου ενός Kumari Puja. Η τελετουργία του Kumari Puja ξεκίνησε από τον Swami Vivekananda στο Belur Math το 1901 για να εξασφαλίσει ότι οι γυναίκες γίνονται σεβαστές.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της Durga Puja

Το φεστιβάλ Durga Puja είναι ένα εξαιρετικά κοινωνικό και θεατρικό γεγονός. Δραματικές, χορευτικές και πολιτιστικές παραστάσεις πραγματοποιούνται ευρέως. Τα τρόφιμα είναι ένα τεράστιο μέρος του φεστιβάλ, και οι πάγκοι των δρόμων ανθίζουν σε όλη την Καλκούτα. Τα βράδια, οι δρόμοι της Καλκούτα γεμίζουν με ανθρώπους που έρχονται να θαυμάσουν τα αγάλματα της Θεάς Durga, να τρώνε και να γιορτάσουν.