Ταξιδιωτικός οδηγός για το δάσος Mawphlang του Μεγάλου

Χτισμένο στους Ανατολικούς Khasi Hills κοντά στο χωριό Mawphlang και περιτριγυρισμένο από χωράφια, είναι ένας από τους τουριστικούς προορισμούς του Meghalaya , το ιερό δάσος Mawphlang. Υπάρχουν πολλά ιερά δάση σε αυτούς τους λόφους και τους λόφους Jaintia του κράτους, αλλά αυτό είναι το πιο γνωστό. Μπορεί να φαίνεται ανεπιτυχής, και μάλιστα κάπως απογοητευτικός, για τους απροσδιόριστους. Ωστόσο, ένας τοπικός οδηγός Khasi θα αποκαλύψει το μυστήριο του.

Η είσοδος στο δάσος αποκαλύπτει ένα εκπληκτικό δίκτυο φυτών και δέντρων, όλα συνδεδεμένα. Μερικοί από αυτούς, που πιστεύεται ότι είναι πάνω από 1.000 χρόνια, είναι γεμάτοι αρχαία σοφία. Υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά φυτά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μπορούν προφανώς να θεραπεύσουν τον καρκίνο και τη φυματίωση, και τα δέντρα Rudraksh (οι σπόροι των οποίων χρησιμοποιούνται σε θρησκευτικές τελετές). Ορχιδέες, σαρκοφάγα φυτά εντόμων που τρώνε στάμνα, φτέρες και μανιτάρια επίσης αφθονούν.

Αν και το δάσος έχει κάποια εντυπωσιακή βιοποικιλότητα, αυτό μόνο δεν είναι αυτό που το καθιστά τόσο ιερό. Σύμφωνα με τις τοπικές φυλετικές πεποιθήσεις, μια θεότητα γνωστή ως labasa κατοίκει στο δάσος. Παίρνει τη μορφή μιας τίγρης ή λεοπάρδαλης και προστατεύει την κοινότητα. Ζωικές θυσίες (όπως οι κατσίκες και τα κοτσάνια) εκτελούνται για τη θεότητα στους πέτρινους ναούς μέσα στο δάσος σε περιόδους ανάγκης, όπως ασθένεια. Μέλη της φυλής Khasi καίγονται επίσης τα οστά των νεκρών τους μέσα στο δάσος.

Τίποτα δεν επιτρέπεται να αφαιρεθεί από το δάσος, καθώς μπορεί να διαταράξει τη θεότητα. Υπάρχουν ιστορίες ανθρώπων που έχουν σπάσει αυτό το ταμπού να αρρωσταίνουν και ακόμη και να πεθαίνουν.

Khasi Heritage Village

Το Khasi Heritage Village έχει δημιουργηθεί από το αυτόνομο συμβούλιο του Khasi Hills απέναντι από το ιερό δάσος Mawphlang.

Αποτελείται από διάφορους τύπους αυθεντικών, παραδοσιακά κατασκευαζόμενων ψεύτικων καλύβων. Ο πολιτισμός και η κληρονομιά της φυλής προβάλλονται επίσης κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Μονόλιθου δύο ημερών που πραγματοποιήθηκε εκεί.

Πώς να πάτε εκεί

Το Mawphlang απέχει 25χλμ. Από το Shillong. Χρειάζεται περίπου μία ώρα για να οδηγήσετε εκεί. Ένα ταξί από το Shillong θα χρεώσει περίπου 1.200 ρουπίες για το ταξίδι επιστροφής. Ο συνιστώμενος οδηγός είναι ο κ. Mumtiaz. Ph: +91 92 06 128 935.

Πότε να πάτε

Η είσοδος στο ιερό δάσος είναι ανοιχτή από τις 9:00 έως τις 16:30 καθημερινά.

Εισοδήματα και χρεώσεις

Η είσοδος στο ιερό δάσος είναι 20 ρουπίες ανά άτομο, συν 20 ρουπίες για κάμερα. Το τέλος αυτό επιτρέπει στους ντόπιους να εργάζονται ως επιστάτες. Ένας τοπικός αγγλόφωνος οδηγός Khasi χρεώνει περίπου 300 ρουπίες για μία ώρα. Μπορείτε να πληρώσετε επιπλέον για να πάρετε βαθύτερα στο δάσος.

Που να μείνω

Εάν ενδιαφέρεστε να μείνετε στην περιοχή και να την εξερευνήσετε, προτείνεται το bed and breakfast Maple Pine Farm. Έχουν τέσσερις άνετες οικολογικές εξοχικές κατοικίες και διοργανώνουν επίσης διάφορες εκδρομές γύρω από την περιοχή και πιο μακριά στη βορειοανατολική Ινδία.

Άλλα αξιοθέατα

Ο δρόμος από Shillong προς Mawphlang κατευθύνεται επίσης προς Shillong Peak και Elephant Falls. Αυτά τα δύο αξιοθέατα μπορούν να επισκεφθούν εύκολα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το μονοπάτι David-Scott, ένα από τα πιο δημοφιλή πεζοπορικά μονοπάτια του Meghalaya, βρίσκεται πίσω από το δάσος.