Οδηγός για το μυστήριο Kumbh Mela στην Ινδία

Η μεγαλύτερη θρησκευτική συγκέντρωση στον κόσμο

Το Kumbh Mela στην Ινδία είναι τόσο μαγευτικό όσο είναι πνευματικό. Αυτό το αρχαίο βόρειο ινδικό φεστιβάλ είναι μια συνάντηση μυστηριακών μυαλών. Η μεγαλύτερη θρησκευτική συγκέντρωση στον κόσμο, ο Kumbh Mela φέρνει μαζί ινδουιστές ιερείς για να συζητήσουν την πίστη τους και να διαδώσουν πληροφορίες για τη θρησκεία τους. Παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά.

Σε αναγνώριση της σημασίας του φεστιβάλ, τον Δεκέμβριο του 2017, η UNESCO συμπεριέλαβε τον Kumbh Mela στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Πού βρίσκεται το Kumbh Mela Held;

Το Mela πραγματοποιείται σε περιστροφική βάση σε τέσσερις από τους πιο ιερούς χώρους του Ινδουισμού στην Ινδία - στις όχθες του ποταμού Godavari στο Nashik (Maharashtra), στον ποταμό Shipra στο Ujjain ( Madhya Pradesh ), στον ποταμό Ganges στο Haridwar (Uttarakhand ), και η συμβολή των Γάγγη, Yamuna, και μυθικών ποταμών Saraswati στο Allahabad / Prayag (Uttar Pradesh). Η συμβολή αυτών των ποταμών αναφέρεται ως το Sangam.

Πότε είναι το Kumbh Mela Held;

Σε κάθε τοποθεσία μία φορά κάθε 12 χρόνια. Θεωρητικά, θα πρέπει να γίνεται κάθε τρία χρόνια σε διαφορετικό μέρος. Ωστόσο, ο ακριβής χρόνος και ο τόπος του φεστιβάλ εξαρτάται από αστρολογικές και θρησκευτικές εκτιμήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το Mela μερικές φορές συμβαίνει μόνο ένα χρόνο σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Υπάρχει επίσης ένα Maha Kumbh Mela, το οποίο διοργανώνεται μία φορά κάθε 12 χρόνια. Στο μεταξύ, στο έκτο έτος, λαμβάνει χώρα το Ardh Kumbh Mela (μισό mela).

Επιπλέον, στο Allahabad, κάθε χρόνο το Maagh Mela γιορτάζεται στο μήνα Maagh (σύμφωνα με το ημερολόγιο Hindu κατά τα μέσα Ιανουαρίου έως Φεβρουαρίου) στο Sangam. Αυτό το Maagh Mela αναφέρεται ως Ardh Kumbh Mela και Kumbh Mela όταν συμβαίνει στο έκτο και δωδέκατο έτος, αντίστοιχα.

Το Maha Kumbh Mela θεωρείται ως το πιο ευοίωνο mela.

Εμφανίζεται πάντοτε στο Αλαχαμπάντ, καθώς η συμβολή των ποταμών θεωρείται ιδιαίτερα ιερή. Το Ardh Kumb Mela συμβαίνει τόσο στο Allahabad όσο και στο Haridwar.

Πότε είναι το Next Kumbh Mela;

Ο θρύλος πίσω από το Kumbh Mela

Το Kumbh σημαίνει δοχείο ή κανάτα. Mela σημαίνει φεστιβάλ ή δίκαιη. Ως εκ τούτου, το Kumbh Mela σημαίνει φεστιβάλ του pot. Αναφέρεται συγκεκριμένα στο δοχείο του νέκταρ στην ινδουιστική μυθολογία.

Ο θρύλος λέει ότι οι θεοί έχασαν τη δύναμή τους. Προκειμένου να το ανακτήσουν, συμφώνησαν με τους δαίμονες να ξεφορτωθούν τον αρχέγονιο ωκεανό του γάλακτος για την αμτρική (το νέκταρ της αθανασίας). Αυτό έπρεπε να μοιραστεί εξίσου μεταξύ τους. Ωστόσο, ξέσπασε ένας αγώνας, ο οποίος διεξήχθη για 12 ανθρωποέτη. Κατά τη διάρκεια της μάχης, το ουράνιο πουλί, Garuda, πέταξε μακριά με το Kumbh που κρατούσε το νέκταρ. Οι σταγόνες νέκταρ πιστεύεται ότι έχουν πέσει στους τόπους που τώρα κρατιέται ο Kumbh Mela - Prayag (Allahabad), Haridwar, Nashik και Ujjain.

Ο Sadhus στο Kumbh Mela

Οι Sadhus και άλλοι άγιοι άνδρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Mela. Οι προσκυνητές που την παρακολουθούν έρχονται να δουν και να ακούσουν αυτούς τους ανθρώπους, για να αποκτήσουν πνευματική διαφώτιση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι sadhus:

Ποια τελετουργικά εκτελούνται στο Kumbh Mela;

Το κύριο τελετουργικό είναι το τελετουργικό λουτρό. Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι η βύθιση τους στα ιερά νερά κατά την πιο ευοίωνη ημέρα της νέας σελήνης θα τους απαλλάξει και τους προγόνους τους από την αμαρτία, καταλήγοντας έτσι στον κύκλο της αναγέννησης.

Οι προσκυνητές αρχίζουν να φαίνονται να λούζονται από τις 3 το πρωί μέχρι σήμερα.

Καθώς ο ήλιος έρχεται, οι διαφορετικές ομάδες σαδάλων κινούνται σε πομπή προς το ποτάμι για μπάνιο. Οι Nagas οδηγούν συνήθως, ενώ κάθε ομάδα προσπαθεί να ξεπεράσει τους άλλους με μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια και fanfare. Η στιγμή είναι μαγική και όλοι απορροφούνται σε αυτό.

Μετά την κολύμβηση, οι προσκυνητές φορούν φρέσκα ρούχα και συνεχίζουν να λατρεύουν στην όχθη του ποταμού. Στη συνέχεια περπατούν γύρω από το άκουσμα των λόγων από τους διάφορους sadhus.

Πώς να παρακολουθήσετε το Kumbh Mela

Από τουριστική άποψη, το Kumbh Mela είναι μια αξέχαστη και αποθαρρυντική εμπειρία! Ο πλήρης αριθμός των ανθρώπων εκεί μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, πραγματοποιούνται ειδικές ρυθμίσεις, ιδίως οι αλλοδαποί. Διατίθενται ειδικά τουριστικά στρατόπεδα, παρέχοντας πολυτελείς σκηνές με προσαρμοσμένα μπάνια, οδηγούς και βοήθεια για εκδρομές. Υπάρχει επίσης στενή ασφάλεια.

Για να δείτε το μεγαλύτερο θέαμα του sadhus, βεβαιωθείτε ότι είστε εκεί για ένα shahi snan (βασιλικό λουτρό), το οποίο συμβαίνει σε ορισμένες ευοίωνες ημέρες. Υπάρχουν συνήθως μια χούφτα αυτών των ημερών κατά τη διάρκεια κάθε Kumbh Mela. Οι ημερομηνίες ανακοινώνονται εκ των προτέρων.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι η άφιξη των διάφορων αιρέσεων του sadhus, σε πομπή με πολλά fanfare, στην αρχή του Kumbh Mela.

Εικόνες του Kumbh Mela

Δείτε μερικά από τα περίεργα και υπέροχα αξιοθέατα του Kumbh Mela σε αυτή τη συλλογή φωτογραφιών.