Πώς να απολαύσετε το μουσείο του Λούβρου

Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι είναι τεράστιο και θα μπορούσε κανείς να περάσει μια εβδομάδα για να εξερευνήσει τα εκθέματά του. Οι περισσότεροι από εμάς δεν διαθέτουμε αυτόν τον χρόνο, οπότε εδώ είναι ένας σύντομος οδηγός για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο ένα από τα κορυφαία μουσεία στον κόσμο.

Δυσκολία: Σκληρή (αλλά αξίζει όλη την προσπάθεια)

Χρόνος που απαιτείται: Μία ημέρα (κατά προτίμηση) ή μισή μέρα

Ένα μουσείο παγκόσμιας κλάσης

Το Μουσείο του Λούβρου είναι υπέροχο, ένα τεράστιο κλασικό κτίριο στο κέντρο του Παρισιού, το οποίο στεγάζει μία από τις μεγαλύτερες αίθουσες τέχνης του κόσμου.

Αν το τεντώσετε από το τέλος, θα κάλυπτε αρκετά γήπεδα ποδοσφαίρου.
Ήταν αρχικά φρούριο, αλλά ξαναχτίστηκε στο μεγάλο αναγεννησιακό στυλ από το 1546 κάτω από τον François I ως βασιλικό παλάτι. Μεταγενέστεροι μονάρχες προστέθηκαν σε αυτό, διατηρώντας το ύφος του πρωτοτύπου. Το 1793 άνοιξε το Λούβρο ως δημόσια συλλογή έργων τέχνης κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Αρχικά το Μέγαρο φιλοξένησε την προσωπική τέχνη του γαλλικού βασιλιά, αλλά με τον Ναπολέοντα να διαπερνά την Ευρώπη, λεηλατώντας τα παλάτια και την περιουσία των βασιλικών οικογενειών και την αριστοκρατία και λαμβάνοντας τα έργα τέχνης ως πολεμικά λεία, το Λούβρο αποκτούσε γρήγορα την κατάσταση της μεγαλύτερης γκαλερί τέχνης του κόσμου. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σήμερα το Λούβρο είναι το πιο επισκέφθηκε μουσείο του κόσμου. Ετοιμάστε τον εαυτό σας εάν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίσκεψή σας.

Εδώ είναι πώς να απολαύσετε το Λούβρο

1. Επιλέξτε μια μέρα και μια εποχή που το Μουσείο του Λούβρου είναι λιγότερο πιθανό να έχει μακριές γραμμές. Τα πρωινά της εβδομάδας λειτουργούν καλύτερα (το μουσείο ανοίγει στις 9 π.μ. εκτός από τις Τρίτες όταν είναι κλειστό).

Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο μπορείτε να πάρετε δωρεάν τις μόνιμες εκθέσεις (αλλά όχι τις ειδικές εκθέσεις) την πρώτη Κυριακή του μήνα, αλλά ακόμα και κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής, οι γραμμές μπορεί να είναι μακρές. Το Λούβρο είναι επίσης ελεύθερο στην Ημέρα της Βαστίλης (14 Ιουλίου), αλλά αυτό είναι συνήθως γεμάτο. Μπορεί επίσης να θεωρήσετε την Τετάρτη και την Παρασκευή εκτεταμένες ώρες έως τις 9.45 μ.μ. όταν οι γκαλερί είναι λιγότερο γεμάτες και μπορείτε να περιπλανηθείτε με τον δικό σας ρυθμό, σταματώντας όπου θέλετε.

2. Μπορείτε να εισέλθετε μέσω της γυάλινης πυραμίδας όπως όλοι οι άλλοι, αλλά μπορείτε επίσης να φτάσετε στο εισιτήριο μέσω του εμπορικού κέντρου του Λούβρου (πρόσβαση στη rue de Rivoli) κάτω από το μουσείο. Αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει μία από τις δύο γραμμές που μπορείτε να περιμένετε μέσα. Μερικές φορές, ωστόσο, υπάρχει μια γραμμή εδώ, καθώς και για να μπείτε μέσα. Ή να αγοράσετε το εισιτήριο σας εκ των προτέρων online, η οποία είναι η καλύτερη λύση για να σας εξοικονομήσει αναμονή. Αλλά θυμηθείτε ότι πρέπει να δεσμευτείτε για μια ημερομηνία δεδομένου ότι το εισιτήριο ισχύει μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα. Αγοράστε το εισιτήριό σας online.

Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε το ακουστικό σας ταυτόχρονα. Θα ήθελα να συστήσω προσεκτικά το autoguide, το οποίο έρχεται σε διάφορες γλώσσες, ειδικά αν δεν είστε εξοικειωμένοι με μεγάλο μέρος της συλλογής.

3. Μελετήστε το χάρτη πριν μπείτε και αποφασίστε τι θέλετε να δείτε. Για να δείτε τη Mona Lisa, κατευθυνθείτε κατευθείαν για το τμήμα Ιταλικών έργων ζωγραφικής του 13ου-15ου αιώνα (στον πρώτο όροφο). Μπορείτε πάντα να δουλεύετε για άλλα εκθέματα στη συνέχεια. Αναμείνετε ένα πλήθος ανθρώπων που αγκαλιάζουν το δρόμο τους κοντά στη ζωγραφική.

4. Εκτός από τη Mona Lisa, δώστε προτεραιότητα σε αυτό που θα θέλατε να δείτε . Το μουσείο έχει ένα ευρύ φάσμα εκθεμάτων γύρω από 8 θέματα και κυμαίνεται από την ισλαμική τέχνη και αιγυπτιακές αρχαιότητες μέχρι τη γαλλική γλυπτική και Objets d'Art όπως τα ταπετσαρίες, τα κεραμικά και τα κοσμήματα.

Το τμήμα ζωγραφικής περιλαμβάνει ανεκτίμητα έργα από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Αγγλία.

6. Να είστε βέβαιος να πάρετε το χάρτη των εκθεμάτων σας έτσι αποφύγετε να χαθείτε στους διαδρόμους που μοιάζουν με λαβύρινθο. Προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολική παρακολούθηση (αν και αυτό είναι ένα διασκεδαστικό μέρος για να περιπλανηθείτε). Ή, αν δεν έχετε προτεραιότητα σε αυτό που βλέπετε, επιδοθείτε σε κάποια άσκοπη περιπλάνηση. Όταν έρθει η ώρα να φύγετε, φύγετε.

Τι να δεις

Αυτό θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τη δική σας επιλογή. Υπάρχουν τρία κύρια πτερύγια: Denon (νότια), Richelieu (βόρεια), και Sully (ανατολικά γύρω από το τετράγωνο του Cour Carrée). Η δυτικότατη πτέρυγα του Λούβρου στεγάζει τις διακοσμητικές τέχνες, λαμβάνοντας σε 3 ξεχωριστά μουσεία: το Musée des Arts Décoratifs , το μουσείο de la mode και το κλωστοϋφαντουργικό μουσείο και το Musée de la Publicité .

Ή ακολουθήστε ένα από τα Θεματικά μονοπάτια επισκεπτών για μια επισκόπηση.

Κάθε διαδρομή ακολουθεί μια επιλογή έργων χαρακτηριστικών μιας συγκεκριμένης περιόδου, ενός καλλιτεχνικού κινήματος ή ενός θέματος. Για παράδειγμα, επιλέξτε Διακοσμητικές Τέχνες στη Γαλλία του 17ου αιώνα που σας μεταφέρει σε 90 λεπτά. Όλα τα θέματα είναι πολύ καλά και μπορείτε να τα δείτε online και να τα κατεβάσετε εκ των προτέρων.

Δείτε επίσης τα διαδραστικά σχέδια δαπέδου.

Πρακτικές πληροφορίες

Μουσείο του Λούβρου
Παρίσι 1
Τηλ .: 00 33 (0) 1 40 20 53 17
Ιστοσελίδα http://www.louvre.fr/el
Ανοιχτή Τετάρτη έως Δευτέρα 9 π.μ.
Τετάρτη και Παρασκευή: 9 π.μ.-9:45 μ.μ.
Τα δωμάτια αρχίζουν να κλείνουν 30 λεπτά πριν το κλείσιμο του μουσείου
Κλειστά την Τρίτη, 1η Μαΐου, 1 Νοεμβρίου, 25 Δεκεμβρίου
Είσοδος Ενήλικας € 15; δωρεάν για κάτω των 18 ετών? δωρεάν την 1η Κυριακή του μήνα Οκτώβριο έως Μάρτιο.

Να φτάσετε στο Λούβρο

Μετρό: Palais Royal-Μουσείο του Λούβρου (Γραμμή 1)
Λεωφορείο: Γραμμές 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81, 95 και Tour Open του Παρισιού . Όλα σταματούν μπροστά από τη γυάλινη πυραμίδα που είναι η κύρια είσοδος.

Ή περπατήστε κατά μήκος του Σηκουάνα μέχρι να την φτάσετε. Δεν μπορείτε να χάσετε την επιβλητική δομή (αλλά να έχετε κατά νου ότι θα δείτε μόνο την πυραμίδα όταν μπαίνετε στην αυλή του Λούβρου).

Εστιατόρια

Υπάρχουν 15 εστιατόρια, καφετέριες και απογευματινές αγορές μέσα στο μουσείο και στους κήπους Carrousel και Tuileries.

Καταστήματα

Υπάρχουν καταστήματα μέσα και γύρω από το Λούβρο και το βιβλιοπωλείο του Λούβρου είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα και καλά εξοπλισμένα βιβλιοπωλεία τέχνης στην Ευρώπη. Επίσης πωλεί ένα ευρύ φάσμα δώρων προς πώληση.

Επεξεργασμένο από τη Mary Anne Evans