Οδηγός για τη Λίλλη στη Βόρεια Γαλλία

Σχεδιάστε το ταξίδι σας στο Lively Lively

Γιατί να επισκεφτείτε τη Λίλλη;

Η Λιλ στη βόρεια Γαλλία είναι μια ελκυστική, ζωντανή πόλη. Κάνει ένα τέλειο σύντομο διάλειμμα αν έρχεστε από το Ηνωμένο Βασίλειο ή τις Βρυξέλλες στο Eurostar ή με πλοίο και η πόλη είναι μόνο μερικές ώρες με το αυτοκίνητο βόρεια του Παρισιού. Με μια πολύ καλή επιλογή εστιατορίων (είναι κοντά στα βελγικά σύνορα και οι Βέλγοι εκτιμούν πραγματικά καλό φαγητό), μια εξαιρετική γκάμα ξενοδοχείων, μια ζωντανή νυχτερινή ζωή χάρη στον μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό, κομψά καταστήματα, μια αξιοσημείωτη συμφωνική ορχήστρα και πολιτιστικά αξιοθέατα όλα τα γούστα, η Λιλ είναι δημοφιλής.

Γρήγορα γεγονότα

Πώς να φτάσετε στη Λίλλη

Με το τρένο
Οι υπηρεσίες TGV και Eurostar φθάνουν από το Παρίσι, το Roissy και τις μεγάλες γαλλικές πόλεις στο σταθμό Lille-Europe, που απέχει περίπου πέντε λεπτά με τα πόδια από το κέντρο.

Περιφερειακά τρένα από το Παρίσι και άλλες πόλεις φτάνουν στο Gare Lille-Flandres, λίγο πιο κοντά στο κέντρο. Αυτό ήταν αρχικά Gare du Nord του Παρισιού, αλλά φέρθηκε εδώ τούβλο με τούβλο το 1865.

Με το αυτοκίνητο
Η Λιλ είναι 222 χιλιόμετρα (137 μίλια) από το Παρίσι και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά.

Υπάρχουν διόδια στους αυτοκινητοδρόμους.
Αν έρχεστε από το Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο , το Calais είναι ένα κοντό και εύκολο 111 χιλιόμετρα (69 μίλια) που διαρκεί περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Υπάρχουν διόδια στους αυτοκινητοδρόμους.

Από τον αέρα
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Lille-Lesquin απέχει 10χλμ. Από το κέντρο της Λιλ. Μια λεωφορείο από το αεροδρόμιο (από την πόρτα Α) σας μεταφέρει στο κέντρο της Λιλ σε 20 λεπτά.

Το αεροδρόμιο έχει πτήσεις από μεγάλες γαλλικές πόλεις, καθώς και από τη Βενετία, τη Γενεύη, την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία.

Γύρω από τη Λιλ

Η Λιλ είναι κάτι σαν εφιάλτης για να το οδηγήσεις. Εάν έχετε κάνει κράτηση σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, όπως το Carlton, θα γκαράζετε το αυτοκίνητό σας για τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Κοστίζει περίπου 19 ευρώ ανά 24 ώρες, αλλά αξίζει τον κόπο. Μπορείτε να φτάσετε στα ξενοδοχεία με αυτοκίνητο, αλλά ο θυρωρός θα το πάρει με ασφάλεια από εσάς.
Lille είναι πολύ εύκολο να περιηγηθείτε με τα πόδια. Είναι όμορφα συμπαγές και υπάρχει ένα καλό σύστημα μετρό και τραμ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτάσετε στα μουσεία του Roubaix και του Tourcoign.

Που να μείνω

Η Λιλ διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία ξενοδοχείων. Το αγαπημένο μου είναι το παλιό, αλλά εξαιρετικά άνετο Hotel Carlton . Ακριβώς στην καρδιά της Λιλ, αλλά με σωστή ηχομόνωση, τα 60 δωμάτια είναι καλά διακοσμημένα και διαθέτουν καλά εξοπλισμένα, καλά εξοπλισμένα μπάνια. Υπάρχει ένα εξαιρετικό πρωινό στην τραπεζαρία του πρώτου ορόφου.

Οδηγός για Ξενοδοχεία σε Λιλ

Που να φάω

Είστε χαλασμένοι για επιλογή στην Λίλλη για εστιατόρια. Οι λάτρεις των ψαριών πρέπει να δοκιμάσουν το L'Huîtrière, στο 3 rue des Chats-Bossus, ένα θαυμάσιο ψαροταβέρνα και ένα εστιατόριο με ένα αξιοσημείωτο εσωτερικό αρτ ντεκό. Το L'Ecume des Mers στο 10 rue de Pas, έρχεται επίσης στο αμάξωμα με γεμάτο οροπέδιο de fruits de mer, φορτωμένο με καβούρια, αστακούς, καραβίδες, μύδια, κοκτέιλ και άλλες αλιευτικές απολαύσεις σε ένα ζωντανό, ευρύχωρο εστιατόριο.

Εάν είστε μετά από το κρέας, μην χάσετε Le Barbier Lillois στο 69 rue de la Monnaie. Πρώην κρεοπωλείο στο ισόγειο, τώρα με τα τραπέζια, καθώς και τον κύριο πάγκο κρέατος και μια τραπεζαρία στο ισόγειο, που σερβίρει φανταστικά, εξαιρετικά καλά πιάτα κρέατος. Δύο brasseries που αξίζει να φάτε είναι η Brasserie de la Paix , η οποία παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην κεντρική τουριστική πλατεία στα 25 μίλια Rihour, ευνοείται κυρίως από τους ντόπιους. Το Brasserie Andre είναι ελαφρώς πιο μοντέρνο και ντεμοντέ, με κομψή διακόσμηση και καλό a la carte μενού. Βρίσκεται στο 71 rue de Bethune.

Εστιατόρια στη Λιλ

Τι να κάνω

Μουσεία και Γκαλερί

Για περισσότερα αξιοθέατα και λεπτομέρειες, δείτε τον οδηγό μου για κορυφαία αξιοθέατα μέσα και γύρω από τη Λιλ

Vieux Lille (Παλιά Λίλλη)

Στα ανατολικά της Μεγάλης 'Θέσης βρίσκεται το ζεστό κόκκινο τούβλο και πορτοκαλί Ancienne Bourse του 17ου αιώνα, μαρτυρία για το γεγονός ότι η Λιλ ήταν πάνω από όλα, μια εμπορική και εμπορική πόλη παρά ένα θρησκευτικό κέντρο. Μόλις περιείχε 24 σπίτια γύρω από την κεντρική αυλή, η οποία είναι σήμερα μια δευτερεύουσα αγορά βιβλίων.

Το Place du Theatre στεγάζει την Όπερα , που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και τώρα έχει πλήρως αποκατασταθεί. Κάνει καλές συναυλίες, θέατρο και μπαλέτο όλο το χρόνο.

Περπατήστε βόρεια και βουτάτε σε στενά λιθόστρωτα δρομάκια όπως η οδός Chats-Bossus και η rue de la Monnaie, τα οποία αξίζει να περπατήσετε, να ψωνίσετε, να χαθείτε και να σταματήσετε σε όλα τα μπαρ, τα καφέ ή τα εστιατόρια που γεμίζουν την περιοχή.

Ο νεο-γοτθικός καθεδρικός ναός Notre-Dame-de-la-Treille , λίγο πριν τη Ρουά ντε λα Μόνναϊ, ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά λόγω των οικονομικών περιπετειών δεν ολοκληρώθηκε παρά το 1999. Μέσα, τη βιτρό και τις τεράστιες δυτικές πόρτες που δημιούργησε ο γλύπτης George Jeanclos. Οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος πήραν ένα μοτίβο με συρματόπλεγμα για να συμβολίσουν τον ανθρώπινο πόνο και την αξιοπρέπεια ενάντια στις φρίκες της ζωής.

Ακόμη καταλαμβάνεται από το στρατό, η Ακρόπολη δημιουργήθηκε από τον Vauban με τις εντολές του Λουδοβίκου XIV, αφού είχε πάρει τη Λίλλη. Εισάγετε μέσα από το Porte Royale σε έναν τεράστιο χώρο με κτίρια διάσπαρτα γύρω από την περίμετρο. Μπορείτε να επισκεφθείτε μόνο με ξεναγήσεις (πρέπει να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων στο τουριστικό γραφείο και μόνο στα γαλλικά).

Ο ζωολογικός κήπος της Λιλ, που βρίσκεται πολύ κοντά, είναι ένα καλό μέρος για τα παιδιά.

Το νέο μουσείο του Louvre-Lens , ένα προπωλείο του Λούβρου του Παρισιού, άνοιξε στο Lens, το οποίο απέχει 30 λεπτά με το αυτοκίνητο (και το κοντινό ταξίδι) το Δεκέμβριο του 2012. Προσφέρει μια τεράστια νέα έλξη στην περιοχή.

Αγορές στη Λιλ

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Γαλλίας, Euralille , βρίσκεται ανάμεσα στους δύο κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Έχει και τα δύο νοικοκυριά, όπως το hypermarket της Carrefour καθώς και εξειδικευμένα καταστήματα όπως το Loisirs et Creations . Υπάρχει μια Galeries Lafayette στη μέση της πόλης στις 31 rue de Bethune, και ένα υποκατάστημα Printemps στο 41-45 rue Nationale.

Το Le Furet du Nord (15 ο γενικός διευθυντής του Caulle, είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Ευρώπης.

Το Passion Chocolat (67 rue Nationale) είναι ένας θησαυρός από απολαύσεις σοκολάτας, όλα τα χειροποίητα εδώ, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας μπύρας Jeanlain. Διαθέτουν επίσης κινητά τηλέφωνα σοκολάτας και μπάλες ποδοσφαίρου και μπουκάλια σαμπάνιας γεμάτες με ... σοκολάτες - στην πραγματικότητα, κάτι για όλους.

Η ζαχαροπλαστεία Meert (27 rue Esquermoise) είναι το μέρος όπου μπορείτε να πάτε για εξειδικευμένες βάφλες (το αγαπημένο κατάστημα Lille του Charles de Gaulle), καθώς και κέικ και σοκολάτες, όλα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον. Υπάρχει επίσης ένα κομψό σαλόνι για το σοβαρό εστιατόριο που επισυνάπτεται.

Μια πόλη με ένα Μεγάλο Παρελθόν

Η Λιλ αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1066 ως μέρος των κτημάτων των ισχυρών Counts of Flanders. Όταν ο Baudoin IX έγινε αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης το 1204 μέσω της 4ης Σταυροφορίας, οι τύχες της οικογένειας σφραγίστηκαν και οι δυνατικοί γάμοι μέσα στους επόμενους δύο αιώνες έφεραν πλούτο και κύρος. Η Λιλ έγινε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο, στρατηγικά τοποθετημένο στο δρόμο μεταξύ Παρισιού και Κάτω Χωρών. Μπορείτε να δείτε μερικά από εκείνο το παρελθόν σήμερα στα όμορφα λιθόστρωτα δρομάκια που αποτελούν τη Vieux Lille (Old Lille).

Η Λίλη έγινε κλωστοϋφαντουργική πόλη, που μετακόμισε από την κατασκευή ταπετσαρίας σε βαμβάκι και λινό το 18ο αιώνα, με τις απομακρυσμένες πόλεις της, τις Tourcoign και Roubaix στηριζόμενες στο μαλλί. Αλλά ο εκσυγχρονισμός έφερε θύματα ως χωρικοί από τη χώρα που χύθηκε στις νέες πόλεις και στεγάστηκαν σε συγκλονιστικές συνθήκες. Η βαριά βιομηχανία ακολούθησε και, εξίσου αναπόφευκτα, καθώς μειώθηκε, συνέβη και η τύχη αυτού του τμήματος της Γαλλίας.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990 η ανεργία στη Λίλλη ήταν 40%. Ωστόσο, η άφιξη του Eurostar στη Λίλλη, την οποία υποστήριξε ο τότε δήμαρχος, αποκατέστησε τη θέση της πόλης ως το σημαντικότερο κέντρο της βόρειας Γαλλίας. Ο νέος σταθμός έγινε η καρδιά μιας νέας σύγχρονης συνοικίας, με γάλλους γίγαντες όπως η Credit Lyonnais να μετακινούνται στους πύργους από σκυρόδεμα και γυαλί. Δεν είναι ιδιαίτερα όμορφο, αλλά οδήγησε την εμπορική αναγέννηση της Λιλ. Η ανακοίνωση ότι η Λιλ ήταν να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2004 ήταν το κερασάκι στην συγκεκριμένη πύλη . Η γαλλική κυβέρνηση και η περιφέρεια του Nord-Pas-de-Calais έβγαλαν όλες τις στάσεις και έριξαν χρήματα για την αναζωογόνηση της πόλης και των προαστίων, καθιστώντας τη Λιλ τη μεγαλύτερη και πιο ζωντανή πόλη της περιοχής.