Το Μουσείο του Λούβρου-Λένς στη Βόρεια Γαλλία

Επισκεφθείτε το νέο μουσείο του Λούβρου σε μια πρώην πόλη εξόρυξης

Το υπέροχο, παγκοσμίου φήμης μουσείο του Λούβρου έχει αποτολμήσει έξω από το παριζιάνικο σπίτι του να φέρει ένα νέο πολιτιστικό ορόσημο σε αυτήν την περιοχή της Βόρειας Γαλλίας. Στόχος του είναι να δώσει στους κατοίκους (και τους πολλούς ξένους επισκέπτες που το μουσείο σκοπεύει να προσελκύσει), την πρόσβαση στην καλύτερη τέχνη στον κόσμο σε ένα θεαματικό νέο κτίριο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και ο στόχος να βοηθηθεί η αναβίωση της πρώην εξορυκτικής πόλης Φακός και τη γύρω περιοχή.

Η τοποθεσία

Ο φακός δεν είναι ένας προφανής τόπος για να προσελκύσει περιηγητές. Η πόλη εξόρυξης καταστράφηκε στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, που καταλήφθηκε στη συνέχεια από τους Ναζί και χτυπήθηκε από τις βόμβες των Συμμάχων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα μεταλλεία συνέχισαν να λειτουργούν μετά τον πόλεμο και η περιοχή διαθέτει τώρα τους ψηλότερους σκουπιδότοπους σκωρίας στην Ευρώπη. Αλλά η βιομηχανία μειώθηκε δραματικά. το τελευταίο ορυχείο έκλεισε το 1986 και η πόλη παρέμεινε στάσιμη.

Έτσι, το Λούβρο-Λένς θεωρείται από τις αρχές ως ένα σημαντικό βήμα για την αναζωογόνηση της περιοχής, όπως έκανε και το Μουσείο Πομπιντού-Μετς στη Μετς της Λορένης και το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Ο φακός επιλέχθηκε επίσης λόγω της στρατηγικής του θέσης. Είναι ακριβώς νότια της Λιλ και η σήραγγα της Μάγχης στο Ηνωμένο Βασίλειο απέχει μόνο μια ώρα με το αυτοκίνητο μακριά, καθιστώντας δυνατή την επίσκεψή της σε μια μέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Βέλγιο είναι 30 λεπτά με το αυτοκίνητο και η Ολλανδία δύο ώρες περίπου. Βρίσκεται στο κέντρο μιας εξαιρετικά καλά κατοικημένης περιοχής και η ελπίδα είναι ότι οι επισκέπτες θα κάνουν ένα Σαββατοκύριακο ή ένα σύντομο διάλειμμα και θα συνδυάσουν το Λούβρο-Λενς με μια περιήγηση στην περιοχή, ιδιαίτερα της Λιλ και των κοντινών πεδίων μάχης και μνημείων του κόσμου Πόλεμος Ι.

Το κτίριο

Το νέο Louvre-Lens στεγάζεται σε μια σειρά πέντε χαμηλών, εντυπωσιακών κτιρίων από γυαλί και γυαλισμένο αλουμίνιο που ενώνουν το ένα το άλλο με διαφορετικές γωνίες. Το πάρκο που κατασκευάζεται σιγά-σιγά γύρω του αντικατοπτρίζεται στο γυαλί και οι στέγες είναι επίσης σε γυαλί που φέρνει στο φως και σας δίνει θέα στην ύπαιθρο.

Ένας διεθνής διαγωνισμός κέρδισε η ιαπωνική αρχιτεκτονική εταιρεία SANAA και το κτίριο που σχεδίασε ο Kazuyo Sejima και ο Ryue Nishizawa. Το έργο ξεκίνησε το 2003. κοστίζει 150 εκατομμύρια ευρώ (121,6 εκατομμύρια λίρες, 198,38 εκατομμύρια δολάρια) και χρειάστηκε τρία χρόνια για να οικοδομηθεί.

Οι Γκαλερί

Το Μουσείο χωρίζεται σε διαφορετικά τμήματα. Ξεκινήστε από το Gallery du Temps , την κύρια γκαλερί, όπου εμφανίζονται 205 μεγάλα έργα τέχνης σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα, χωρίς διαχωριστικά χωρίσματα. Υπάρχει μια στιγμή 'Wow' καθώς περπατάτε και βλέπετε τον λαμπερό χώρο γεμάτο με ανεκτίμητα, μοναδικά έργα τέχνης. Δείχνει, σύμφωνα με το μουσείο, ότι «η μακρά και ορατή πρόοδος της ανθρωπότητας» που χαρακτηρίζει το Λούβρο στο Παρίσι.

Τα εκθέματα σας φέρνουν από τις απαρχές της γραφής στα μέσα του 19ου αιώνα. Η συλλογή αποτελείται από τρεις κύριες περιόδους: την Αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα και τη Σύγχρονη περίοδο. Ένας χάρτης και μια σύντομη εξήγηση θέτουν τα τμήματα στο πλαίσιο. Τίποτα δεν κρέμεται στους τοίχους του ανακλαστικού γυαλιού, αλλά καθώς περπατάτε μέσα από την έκθεση, οι ημερομηνίες σημειώνονται σε έναν τοίχο για να σας δώσουν μια ιδέα της χρονολογίας. Έτσι, μπορείτε να σταθείτε στη μια πλευρά και να δούμε τις κουλτούρες του κόσμου μέσα από τα αριστουργήματα κάθε εποχής.

Ο χώρος είναι μεγαλοπρεπής, όπως τα εκθέματα, από εξαιρετικά αρχαία ελληνικά μαρμάρινα αγάλματα μέχρι αιγυπτιακές μούμιες, από τα μωσαϊκά της ιταλικής εκκλησίας του 11ου αιώνα έως τα αναγεννησιακά κεραμικά, από την τέχνη του Rembrandt και έργα των Goya, Poussin και Botticelli στο τεράστιο έμβλημα Delacroix το ρομαντικό επαναστατικό, το La Liberté guidant le peuple (Liberty Leading the People) που κυριαρχεί στο τέλος της έκθεσης.

Γρήγορη συμβουλή

Θα πρέπει να πάρετε τον οδηγό πολυμέσων που εξηγεί, με λεπτομέρειες, μερικά από τα εκθέματα. Πρέπει να δώσετε προσοχή στην αρχή όταν ο βοηθός εξηγεί πώς λειτουργεί, καθώς χρειάζεται λίγος συνηθισμένος. Μόλις μπείτε στη σχετική ενότητα, πληκτρολογείτε τον αριθμό στο μαξιλάρι για να πάρετε μια μακρά, ενδιαφέρουσα εξήγηση του πλαισίου και της εργασίας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον οδηγό πολυμέσων με έναν δεύτερο τρόπο, τον οποίο προτείνω. Υπάρχουν διάφορες διαφορετικές θεματικές περιηγήσεις που σας μεταφέρουν σε διάφορα αντικείμενα, γεγονός που κάνει ένα νήμα να ακολουθήσει. Εντούτοις, δεν υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με τις θεματικές περιηγήσεις, έτσι ώστε αυτή τη στιγμή, όταν ολόκληρο το σύστημα και η ιδέα είναι πολύ καινούργιες, πρέπει να δοκιμάσετε τυχαία το καθένα.

Το Pavilion de Verre

Από το Gallery du Temps, περπατάτε μέσα σε ένα δεύτερο, μικρότερο δωμάτιο, το Pavilion de Verre, όπου η συνοδεία ήχου δεν είναι σχόλια αλλά μουσική. Υπάρχουν πάγκοι για να καθίσετε και να δείτε έξω στη γύρω περιοχή.

Εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές εκθέσεις: Μια ιστορία του χρόνου , γύρω από το πώς αντιλαμβανόμαστε το χρόνο, και μια προσωρινή έκθεση.

Μπορεί να μην υπάρχουν σχόλια, αλλά μπορείτε να ζητήσετε εξηγήσεις από οποιονδήποτε από τους πολλούς επιμελητές της γκαλερί. Είναι σαν να έχετε έναν ιδιωτικό οδηγό ο οποίος μπορεί να είναι υπέροχος.

Προσωρινές Εκθέσεις

Αν σχεδιάζετε μια επίσκεψη, αφήστε χρόνο για τις προσωρινές εκθέσεις, όλες οι οποίες είναι σημαντικές. Τα περισσότερα έργα προέρχονται από το Λούβρο, αλλά υπάρχουν και σημαντικά έργα από άλλες μεγάλες γκαλερί και μουσεία στη Γαλλία.

Αλλαγή εκθεμάτων

Στις κύριες γκαλερί, το 20% των εκθεμάτων θα αλλάξει κάθε χρόνο, ενώ όλη η έκθεση θα ξανασκεφτεί με νέες εκθέσεις κάθε πέντε χρόνια.

Οι μεγάλες και διεθνείς προσωρινές εκθέσεις θα αλλάξουν δύο φορές το χρόνο.

Οι συλλογές αποθεμάτων

Στον κάτω όροφο υπάρχουν τα γκαρνταρόμπα (δωρεάν θυρίδες και δωρεάν γκαρνταρόμπα), αλλά το πιο σημαντικό είναι αυτό όπου κρατούνται οι αποθεματικές συλλογές. Οι ομάδες έχουν πρόσβαση, αλλά οι μεμονωμένοι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν τι συμβαίνει.

Πρακτικές πληροφορίες

Λούρε-Λενς
Φακός
Nord-Pas-de-Calais
Ιστοσελίδα μουσείου (στα αγγλικά)
Υπάρχει ένα καλό βιβλιοπωλείο, ένα καφέ και ένα εστιατόριο στους κήπους.

Ώρες ανοίγματος
Τετάρτη έως Δευτέρα 10 π.μ. - 6 μ.μ. (τελευταία είσοδος 5.15 μ.μ.)
Σεπτέμβριο έως Ιούνιο, την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα 10 π.μ. - 10 μ.μ.

Κλειστό : Τρίτη, 1 Ιανουαρίου, 1 Μαΐου, 25 Δεκεμβρίου.

Είσοδος δωρεάν στο κύριο μουσείο
Είσοδος έκθεσης: 10 ευρώ, 5 ευρώ ηλικίας 18 έως 25 ετών. κάτω των 18 ετών δωρεάν.

Πώς να πάτε εκεί

Με το τρένο
Ο σιδηροδρομικός σταθμός Lens βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν απευθείας συνδέσεις από το Παρίσι Gare du Nord και περισσότερους τοπικούς προορισμούς, όπως η Lille, Arras, Bethune και Douai.
Μια δωρεάν υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο εκτελείται τακτικά από το σταθμό προς το μουσείο του Λούβρου. Ο πεζόδρομος σας περνά περίπου 20 λεπτά.

Με το αυτοκίνητο
Το φακό είναι πολύ κοντά σε αρκετούς αυτοκινητοδρόμους, όπως η κύρια διαδρομή μεταξύ Λιλ και Arras και ο δρόμος μεταξύ Bethune και Henin-Beaumont. Είναι επίσης εύκολα προσβάσιμο από το A1 (Lille στο Παρίσι) και το A26 (Calais to Reims).
Εάν έρχεστε με το αυτοκίνητό σας με πλοίο από το Calais, πάρτε το A26 προς Arras και Παρίσι. Ακολουθήστε την έξοδο 6-1 που φέρει σήμανση στο φακό. Ακολουθήστε τις οδηγίες για το πάρκο Louvre-Lens, το οποίο είναι καλά επισημασμένο.

Όντας τόσο κοντά στη Λιλ, είναι καλή ιδέα να το συνδυάσετε με μια επίσκεψη στην πιο ζωντανή πόλη της Βόρειας Γαλλίας.

Διαμονή σε Lens: Διαβάστε τις απόψεις των φιλοξενούμενων, ελέγξτε τιμές και συγκρίνετε τις διοργανώσεις με με ένα πρωινό στο / στη Lens με TripAdvisor.