Οδηγός για την επίσκεψη στο νησί Torcello στη Βενετία

Το Torcello είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά που επισκέπτονται τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά ήσυχο. Ο κύριος λόγος για να επισκεφτείτε το νησί είναι να δείτε τα εντυπωσιακά βυζαντινά ψηφιδωτά στον καθεδρικό ναό της Santa Maria Dell'Assunta του 7ου αιώνα. Ένα μεγάλο μέρος του νησιού είναι ένα φυσικό καταφύγιο, προσβάσιμο μόνο στα μονοπάτια πεζοπορίας.

Ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα, το Torcello είναι ακόμη παλαιότερο από τη Βενετία και ήταν ένα πολύ σημαντικό νησί στην αρχαιότητα, μόλις είχε πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων.

Τελικά, η ελονοσία έπληξε το νησί και μεγάλο μέρος του πληθυσμού είτε πέθανε είτε έφυγε. Τα κτίσματα λεηλατήθηκαν για οικοδομικά υλικά, έτσι ώστε τα μικρά υπολείμματα των κάποτε υπέροχων παλατιών, εκκλησιών και μοναστηριών.

Ψηφιδωτά στον καθεδρικό ναό της Santa Maria Dell'Assunta

Ο καθεδρικός ναός Torcello χτίστηκε το 639 και διαθέτει ένα ψηλό καμπαναριό του 11ου αιώνα που δεσπόζει στον ορίζοντα. Μέσα στον καθεδρικό ναό είναι εκπληκτικά βυζαντινά ψηφιδωτά από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι η απεικόνιση της Τελευταίας Αποφάσεως . Από τη στάση του πλοίου, το κύριο μονοπάτι οδηγεί στον καθεδρικό ναό, λιγότερο από 10 λεπτά με τα πόδια. Ο καθεδρικός ναός είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 10:00 έως τις 17:30. Επί του παρόντος (2012), η είσοδος στον καθεδρικό ναό είναι 5 ευρώ και ένας ηχητικός οδηγός είναι διαθέσιμος για δύο ευρώ. Υπάρχει μια επιπλέον χρέωση για να ανεβείτε στον καμπαναριό αλλά το 2012 έκλεισε για ανακαίνιση.

Torcello Αξιοθέατα

Δίπλα στον καθεδρικό ναό βρίσκεται η εκκλησία του Santa Fosca του 11ου αιώνα (ελεύθερη είσοδος) που περιβάλλεται από 5-όψη στοά με τη μορφή ελληνικού σταυρού.

Απέναντι από τον καθεδρικό ναό βρίσκεται το μικρό Μουσείο Torcello (κλειστό τη Δευτέρα) που στεγάζεται σε αρχοντικά του 14ου αιώνα που κάποτε ήταν έδρα της κυβέρνησης. Στεγάζει μεσαιωνικά αντικείμενα, κυρίως από το νησί, και αρχαιολογικά ευρήματα από την παλαιολιθική έως τη ρωμαϊκή περίοδο που βρέθηκαν στην περιοχή της Βενετίας. Στην αυλή βρίσκεται ο μεγάλος πέτρινος θρόνος που είναι γνωστός ως θρόνος του Attila.

Το Casa Museo Andrich είναι ένα σπίτι και ένα μουσείο καλλιτεχνών με περισσότερα από 1000 έργα τέχνης. Διαθέτει επίσης ένα εκπαιδευτικό αγρόκτημα και έναν κήπο με θέα στη λιμνοθάλασσα, ένα καλό μέρος για να δείτε φλαμίνγκο από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο. Μπορεί να επισκεφθείτε μια ξενάγηση.

Επίσης στο νησί υπάρχουν αρκετά σύντομα μονοπάτια και η Γέφυρα του Διάβολου, Ponte del Diavolo , χωρίς πλευρικά κιγκλιδώματα.

Να φτάσετε στο Torcello

Το Torcello είναι μια σύντομη βόλτα με το πλοίο από το νησί Burano στην γραμμή 9 του Vaporetto που τρέχει μεταξύ των δύο νησιών κάθε μισή ώρα από τις 8:00 έως τις 20:30. Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε και τα δύο νησιά, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα νησιώτικο δελτίο μεταφοράς όταν φεύγετε από το Fondamente Nove.

Πού να φάτε ή να μείνετε στο Torcello

Οι επισκέπτες μπορούν να φάσουν το μεσημεριανό τους γεύμα ή να μείνουν στην πολυτελή και ιστορική Locanda Cipriani, ένα μοναδικό μέρος για να μείνουν αφού οι επισκέπτες έχουν πάει για τη μέρα. Ήταν εδώ το 1948 που ο Ernest Hemingway έγραψε μέρος του μυθιστορήματός του, Πέρα από τον ποταμό και μέσα από τα δέντρα , και το ξενοδοχείο φιλοξένησε πολλούς άλλους διάσημους επισκέπτες. Ένα άλλο μέρος για να μείνετε είναι το Bed & Breakfast Ca 'Torcello.

Εστιατόρια όπου μπορείτε να γευματίσετε στο νησί: