Η κληρονομιά του Σουέτ εναντίον του Ζωγράφου

Η υπόθεση αστικών δικαιωμάτων του Austin αποτελεί ένα βασικό βήμα προς την ένταξη

Η υπόθεση ορόσημου Ανώτατου Δικαστηρίου της Sweatt v. Painter, στην οποία συμμετείχε η Σχολή Νομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας, άφησε το σημάδι της στο Austin και τον μεγαλύτερο αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα.

Ιστορικό

Το 1946, ο Heman Marion Sweatt υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο νόμο Austin. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της UT Theophilus Painter, μετά από συμβουλές του γενικού εισαγγελέα του κράτους, απέρριψε την αίτηση της Sweatt με το επιχείρημα ότι το σύνταγμα του Τέξας απαγόρευσε την ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Με τη βοήθεια της Εθνικής Ένωσης για την Προώθηση των Χρωματισμένων, η Σουέτ κατέθεσε αγωγή εναντίον του πανεπιστημίου που ζητούσε εισδοχή. Εκείνη την περίοδο, καμία σχολή δικαίου στο Τέξας δεν παραδέχτηκε τους Αφροαμερικανούς. Ένα δικαστήριο του Τέξας συνέχισε την υπόθεση, η οποία έδωσε στο κράτος την ώρα να δημιουργήσει μια ξεχωριστή σχολή νόμων για τους μαύρους στο Χιούστον. (Το σχολείο αυτό έγινε Πανεπιστήμιο του Νότου του Τέξας, το οποίο πήρε το όνομά του αργότερα από τον Thurgood Marshall, έναν από τους δικηγόρους που παρουσίασαν την υπόθεση Sweatt στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ο οποίος υπηρέτησε ως η πρώτη αμερικανική δικαιοσύνη του δικαστηρίου).

Ανώτατο Δικαστήριο

Τα δικαστήρια του Τέξας υποστήριζαν την πολιτική του κράτους με βάση την «ξεχωριστή αλλά ισότιμη» θεωρία που θεσπίστηκε με την υπόθεση του Plessy κατά του Ferguson του 1896. Ωστόσο, στην υπόθεση Sweatt κατά Painter, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι το ξεχωριστό σχολείο που ιδρύθηκε για τους μαύρους δεν είχε «ουσιαστική ισότητα» για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το σχολείο είχε λιγότερα μέλη διδακτικού προσωπικού και μια κατώτερη βιβλιοθήκη νόμων και άλλα εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, ο Μάρσαλ ισχυρίστηκε ότι μια ξεχωριστή μαύρη σχολή νομικής δεν ήταν επαρκής, διότι ένα βασικό μέρος της εκπαίδευσης του δικηγόρου πρέπει να συζητά ιδέες με ανθρώπους από διαφορετικό υπόβαθρο. Η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαίωσε το δικαίωμα του Sweatt σε ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και, το φθινόπωρο του 1950, εισήγαγε στη νομική σχολή της UT.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις νομικές πτυχές της υπόθεσης, μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη σύντομη επιστολή.

Κληρονομιά

Η απόφαση του Σουέτ βοήθησε να προετοιμάσει το δρόμο για την αποαποικοδόμηση σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας εκπαίδευσης και χρησίμευσε ως προηγούμενο για την απόφαση Brown v. Board of Education που εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1954.

Η Σχολή του Πανεπιστημίου του UT έχει τώρα μια καθηγήτρια και υποτροφία που ονομάζεται μετά από το Sweatt και το σχολείο φιλοξενεί ένα ετήσιο συμπόσιο σχετικά με την επίδραση της υπόθεσης Sweatt στην ποικιλομορφία και την εκπαίδευση. Η Νομική Βιβλιοθήκη του Tarlton της UT στεγάζει πολλές πηγές αρχειοθέτησης, συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας και δημοσιευμένες εργασίες για την υπόθεση, καθώς και πλήρες φάκελο δευτεροβάθμιων υπομνημάτων και αντίγραφο της αρχικής δίκης περιφερειακού δικαστηρίου.

Το 2005, το δικαστήριο Travis County - όπου η αρχική υπόθεση κρίθηκε - στο κέντρο του Ώστιν μετονομάστηκε προς τιμήν του Sweatt. μια χάλκινη πλάκα με την ιστορία του στέκεται έξω από την είσοδο.

Επεξεργασμένο από τον Robert Macias