Τι να δείτε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Πρέπει να δείτε την τέχνη και τα έργα τέχνης στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία

Με τα πολυάριθμα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, συμπεριλαμβανομένων των πέντε θόλων, πυργίσκων, πολύχρωμων στηλών και αφρώδους ψηφιδωτού, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία είναι ένα κουτί κοσμημάτων ενός κτιρίου τόσο μέσα όσο και έξω. Μαζί με το Παλάτι των Δογμάτων , η Βασιλική του Αγίου Μάρκου είναι το διακοσμητικό σημείο εστίασης της Piazza San Marco και ένα από τα αξιοθέατα της Βενετίας που πρέπει να δείτε .

Η κατασκευή της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου άρχισε στα μέσα του 9ου αιώνα, όταν η Βενετία ήταν μια ισχυρή ναυτική πολιτεία, γνωστή ως Δημοκρατία της Βενετίας.

Η σημερινή εκκλησία, που ολοκληρώθηκε μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα, ενσωματώνει σχεδιαστικά στοιχεία από το ρωμανικό, γοτθικό και βυζαντινό στυλ, τα οποία δίνουν στον Άγιο Μάρκο την αδιαμφισβήτητη εμφάνιση του.

Για μια ξενάγηση μικρής ομάδας στη Βασιλική, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και στο βιβλίο του Παλάτι των Δογμάτων, Η δύναμη του παρελθόντος από την Select Italy .

Τι να δείτε στο Εξωτερικό της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου

Η πρώτη άποψη του διακοσμητικού εξωτερικού της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου μπορεί να είναι συντριπτική, ειδικά αν πλησιάσει από την κύρια είσοδό του (τη δυτική πρόσοψή του). Στήλες, τρούλους, αγάλματα και πινελιές χρυσού στις διακοσμημένες πύλες του και στους πολλούς πυργίσκους της εκκλησίας αρέσουν για την προσοχή του θεατή. Εδώ είναι μερικά από τα κύρια εξωτερικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε:

Πολύχρωμες στήλες: Οι μαρμάρινες στήλες πολλών αποχρώσεων και μοτίβων που στοιβάζονται σε διπλές κιονοστοιχίες διακοσμούν την πρόσοψη του Αγίου Μάρκου. Οι στήλες αυτές προέρχονται από όλη την ανατολική Μεσόγειο, όπου κυριαρχούσε η Δημοκρατία της Βενετίας εδώ και αιώνες.

Κύρια πύλη: Η κεντρική πύλη της βασιλικής αποτελείται από τρεις καμάρες που αναφέρουν την ιστορία της αρχιτεκτονικής μορφής της εκκλησίας. Η εσωτερική καμάρα είναι βυζαντινή και απεικονίζει ανάγλυφα της χλωρίδας και της πανίδας. Η γοτθική και ρωμανική μεσαία καμάρα δείχνει αλληγορίες των μηνών και των αρετών. Και το εξωτερικό τόξο είναι σκαλισμένο με παραστάσεις καθεμιάς από τις συντεχνίες της Βενετίας.

Το 1836 προστέθηκε το ψηφιδωτό της "Η τελευταία κρίση" πάνω από την πύλη.

Νότια πρόσοψη: Η νότια πρόσοψη είναι αυτή που επισκέπτονται οι επισκέπτες όταν φτάνουν στη Βενετία με πλοίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο τετράγωνες στήλες που υποτίθεται ότι προέρχονταν από μια εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη που λεηλατήθηκαν κατά την τέταρτη σταυροφορία και ένα γλυπτό κόκκινο πορφυρίτης του 4ου αιώνα - οι τετράρχοι - που απεικονίζουν τέσσερις κοινούς άρχοντες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ψηφιδωτό της Porta di Sant'Alipio: Αυτό είναι το μόνο ψηφιδωτό του 13ου αιώνα που σώζεται στο εξωτερικό της βασιλικής. Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του Αγίου Μάρκου, το αστραφτερό μωσαϊκό λέει την ιστορία της μεταφοράς των κειμηλίων του Αγίου Μάρκου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Τι να δείτε στο εσωτερικό της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου

Εσωτερικά μωσαϊκά: Τα πέντε κουπόνια του Αγίου Μάρκου κοσμούν με εντυπωσιακά βυζαντινά ψηφιδωτά, τα οποία χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα. Τα ψηφιδωτά του θόλου απεικονίζουν την "Δημιουργία" (στο νάρθηκα). "Η Ανάληψη" (κεντρική θόλος)? "Η Πεντηκοστή" (δυτικός θόλος)? "Η ζωή του Αγίου Ιωάννη" (βόρειος θόλος)? και "Άγιος Λεωνάρδος", ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τους Αγίους Νικόλα, τον Μπλάις και τον Κλήμεντ (νότιο θόλο). Υπέροχα πλούσια ψηφιδωτά διακοσμούν επίσης την αψίδα, τη χορωδία και τα πολλαπλάσια παρεκκλήσια.

Ο Τάφος του Αγίου Μάρκου: Τα λείψανα και τμήματα του σώματος του Αγίου Μάρκου είναι θαμμένα στον τάφο του πίσω από τον υψηλό βωμό.

Το βαπτιστήριο: Στα δεξιά του διαδρόμου, το πλούσιο διακοσμημένο βαπτιστήριο χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα. Σκηνές που απεικονίζονται στα μωσαϊκά του Βαπτιστηρίου περιλαμβάνουν την παιδική ηλικία του Χριστού και τη ζωή του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Εικονοστάσια: Κοινή στις βυζαντινές εκκλησίες, αυτή η μαρμάρινη στρώση (διαχωριστικό χωριό από το ψηλό βωμό) είναι φτιαγμένη από πανέμορφο πολυχρωματικό μάρμαρο και ολοκληρώνεται με μεγάλο σταυρό και αγάλματα των αποστόλων που χρονολογούνται στα τέλη του 14ου αιώνα.

Το Pala d'Oro: Το χρυσό, διακοσμημένο με κόσμημα altarpiece τέθηκε για πρώτη φορά το 976 και ολοκληρώθηκε το 1342. Εμφανίζει τη ζωή του Χριστού και έχει πλάκες που απεικονίζουν την αυτοκράτειρα Ειρήνη, την Παναγία και τον Doge Ordelaffo Falier (που είχε την αρχική ομοιότητα του αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνού μετατράπηκε σε πορτρέτο του εαυτού του). Απαιτείται επιπλέον χρέωση.

Το Θησαυροφυλάκιο: Η λεία των Σταυροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων, των λειψάνων και της βυζαντινής και ισλαμικής τέχνης, φυλάσσεται στο Θησαυροφυλάκιο, μια σειρά από αρχαία δωμάτια ανάμεσα στη βασιλική και το Παλάτι των Δογμάτων. Απαιτείται επιπλέον χρέωση.

Μουσείο του Αγίου Μάρκου

Το Μουσείο του Αγίου Μάρκου, που έχει πρόσβαση από τις σκάλες στην προκυμαία της βασιλικής, περιλαμβάνει περσικά χαλιά, λειτουργίες, κομμάτια από ψηφιδωτά, ταπετσαρίες και άλλους θησαυρούς εκκλησιών. Το πιο σημαντικό είναι τα χάλκινα άλογα του Αγίου Μάρκου που ελήφθησαν από την Κωνσταντινούπολη κατά την Τέταρτη Σταυροφορία και στεγάζονται στο μουσείο. Απαιτείται επιπλέον χρέωση.

Πληροφορίες επισκεπτών για τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Σημείωση του συντάκτη: Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε από Martha Bakerjian