Οδηγός ανατροπής οργανωμένων περιηγήσεων

Περικοπή του οδηγού και του οδηγού σας

Σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ για συμβουλές όταν βρίσκεστε στην Κίνα. Η ανατροπή σε εστιατόρια, ιαματικά λουτρά, ταξί, σαλόνια, κλπ. Δεν αναμένεται και μπορεί να είναι μια ευχάριστη ανάπαυλα για εκείνους από εμάς από χώρες όπου είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος που υπολογίζει πόσο κάποιος πρέπει να συμβουλεύει.

Τούτου λεχθέντος, είναι λίγο διαφορετικό όταν πηγαίνετε σε οργανωμένες περιηγήσεις. Δεν μπορώ να μιλήσω ακριβώς γιατί αναμένεται ανατροπή σε περιηγήσεις, αλλά έρχεται να είναι ο κανόνας.

Είναι συνηθισμένο στις περιηγήσεις να ανατρέπουν τον οδηγό και τον οδηγό ένα συγκεκριμένο ποσό ανά ημέρα. Ο οδηγός παίρνει μια μεγαλύτερη άκρη από τον οδηγό αλλά και οι δύο θα περιμένουν και θα εκτιμήσουν την άκρη. Φυσικά, αν αισθάνεστε πολύ έντονα ενάντια στην άκρη, δεν χρειάζεται να δώσετε μια συμβουλή. Ωστόσο, αν σκεφτήκατε ότι ο οδηγός / οδηγός ήταν ιδιαίτερα κακός, συνιστούμε να αναφέρετε οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά πίσω στον πράκτορα, ώστε να γνωρίζουν και μπορούν να κάνουν τα κατάλληλα βήματα.

Πώς πηγαίνετε να υπολογίσετε πόσο να συμβουλεύεστε; Ζήτησα από τον ταξιδιωτικό πράκτορα China Odyssey Tours και μου έδωσαν τις ακόλουθες οδηγίες:

Εάν ταξιδεύετε σε ένα μικρό πάρτι, όπως 2 έως 4 μέλη, προτείνουμε περίπου 10 δολάρια ΗΠΑ ανά ημέρα ανά άτομο ως συμβουλές για τον ξεναγό σας και 5 δολάρια ανά ημέρα ανά άτομο για τον οδηγό ως ευγνωμοσύνη για την υπηρεσία τους. Τα δωρεά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υπηρεσίας για εσάς. Όποιος έχει λάβει συμβουλή θα αναγνωρίσει ότι οι υπηρεσίες του έχουν εκτιμηθεί. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, συνιστούμε να συμβουλεύεστε τον οδηγό και τον οδηγό όταν σας βλέπουν στο αεροδρόμιο ή στην προβλήτα στο τέλος κάθε περιήγησης στην πόλη.

Κατά προσέγγιση, αποφασίστε πόσο θέλετε να συμβουλέψετε τον οδηγό σας ανά ημέρα ως σύνολο. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάστε το με όσες ημέρες βρισκόσαστε σε περιοδεία (και διαιρέστε με όσες ομάδες βρίσκονται στην ομάδα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ομάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συνολική ημερήσια τιμή). Όταν φτάσετε στο σύνολο του οδηγού, διαιρέστε το μισό για να λάβετε το ποσό του οδηγού.

Σημειώστε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δίνετε το μισό στον οδηγό. Για παράδειγμα, αν έχετε αποφασίσει να δώσετε τον οδηγό σας 100RMB την ημέρα ως συμβουλή, ο οδηγός θα λάβει 50RMB την ημέρα.

Όσο για το πότε θα δώσετε την συμβουλή, συχνά θα διαπιστώσετε ότι ο οδηγός σας θα σας δει ακριβώς στο λόμπι ή στο αεροδρόμιο. Αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, απλά πείτε απευθείας ότι είναι καλό να πάτε μέσα από μόνος σας. Μερικές φορές οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι από την εταιρεία τους να σας δουν περπατώντας μέσα από την ασφάλεια. Είναι καλύτερο να ανατρέπετε τον οδηγό καθώς φεύγετε από το όχημα. Στη συνέχεια, όταν εσείς και ο οδηγός σας λέτε τα τελικά αντίο, δώστε στον οδηγό την άκρη. Εάν μπορείτε να αφήσετε τον οδηγό σας να γνωρίζει ακριβώς τι σας άρεσε για το στυλ του, θα τον βοηθήσει στο μέλλον. Έχω διαπιστώσει ότι πραγματικά συμβαίνει ότι κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν και θέλουν να ευχαριστήσουν τους πελάτες τους.

Συνήθως βάζω συμβουλές μέσα σε ένα φάκελο από το ακίνητο του ξενοδοχείου (αν υπάρχει κάποιο) με μια ευχαριστία.

Η περιήγησή μου ήταν πραγματικά ακριβή μπροστά. Δεν θέλω να σκεφτώ την ανατροπή στην κορυφή!
Μπορεί να έχετε κάνει κράτηση για μια πραγματικά εξωφρενική περιήγηση από τη χώρα σας και να αισθανθείτε ότι η πρόσθετη απαλλαγή στην κορυφή είναι εξαιρετική. Πριν αποφασίσετε να μην κάνετε συμβουλές, θα πρέπει να μιλήσετε με τον πράκτορα και να τους ρωτήσετε τι είναι συνηθισμένο.

Μην ξεχνάτε ότι ο οδηγός και ο οδηγός σας είναι μάλλον απλοί υπάλληλοι μιας μεγαλύτερης επιχείρησης. Μπορεί να έχετε πληρώσει πολλά χρήματα για την περιοδεία σας, αλλά ο οδηγός και ο οδηγός σας είναι πολύ πιθανό να μην βλέπουν μια μεγάλη περικοπή αυτού. Απλώς κάνουν τις δουλειές τους.

Αντικατάσταση ανεξάρτητων φορέων εκμετάλλευσης
Μπορείτε να βρεθείτε σε μια μικρή περιήγηση ή ξενάγηση που κλείσατε μέσω ενός ανεξάρτητου φορέα εκμετάλλευσης. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πραγματοποιούν εξειδικευμένες περιηγήσεις για ψώνια και πεζοπορία (π.χ. εκδρομές για ψώνια Francine Martin στη Σαγκάη ή εκδρομές περιπέτειας του Marcus Murphy στο Qingdao). Δεδομένου ότι πληρώνετε το ποσό της ξενάγησης απευθείας στον χειριστή / οδηγό και δεν υπάρχουν άτομα μεταξύ αυτών, εξαρτάται από εσάς εάν θα συμβουλεύεστε ή όχι. Θα έλεγα από την προσωπική εμπειρία ότι μια συμβουλή σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητη.