Πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία

Τι να δείτε στην Piazza San Marco στη Βενετία

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου, ή η πλατεία του Αγίου Μάρκου, είναι η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη πλατεία της Βενετίας. Το Piazza San Marco, που είναι η ευρύτερη περιοχή επίπεδης και ανοιχτής γης σε μια πλωτή πόλη, υπήρξε από καιρό ένα σημαντικό σημείο συνάντησης για τους πολίτες της Βενετίας και η βιτρίνα για την αριστοκρατία της Βενετίας. Είναι πιο εντυπωσιακό από τη θαλάσσια προσέγγισή του, μια κληρονομιά από τους αιώνες που η Βενετία ήταν μια ισχυρή ναυτική δημοκρατία.

Η Piazza San Marco ονομάστηκε "το αίθριο της Ευρώπης", ένα απόσπασμα που δόθηκε στον Ναπολέοντα. Η πλατεία είναι το όνομά της από την ασυνήθιστη και εκπληκτική Βασιλική του Αγίου Μάρκου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της πλατείας. Το λεπτό Campanile di San Marco, το καμπαναριό της βασιλικής, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πλατείας.

Δίπλα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου βρίσκεται το Παλάτι των Δόγηδων (Palazzo Ducale), το παλιό αρχηγείο των Doges, οι ηγεμόνες της Βενετίας. Η πλακόστρωτη περιοχή που εκτείνεται από την Piazza San Marco και σχηματίζει ένα μεγάλο σχήμα "L" γύρω από το παλάτι των Doges είναι γνωστή ως Piazzetta (μικρή πλατεία) και το Molo (προβλήτα). Αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται από τις δύο ψηλές στήλες κατά μήκος της προκυμαίας που αντιπροσωπεύουν τους δύο αγιογράφους της Βενετίας. Η Στήλη του Αγίου Μάρκου ολοκληρώνεται με ένα φτερωτό λιοντάρι, ενώ η Στήλη του Αγίου Θεοδώρου κατέχει ένα άγαλμα του Αγίου Θεοδώρου.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου συνορεύει με τις άλλες τρεις πλευρές της από τις Procuratie Vecchie και Procuratie Nuove, που χτίστηκαν αντίστοιχα τον 12ο και τον 16ο αιώνα.

Αυτά τα συνδεδεμένα κτίρια κάποτε φιλοξένησαν τα διαμερίσματα και τα γραφεία των Εισαγγελέων της Βενετίας, κυβερνητικούς αξιωματούχους που επιβλέπουν τη διοίκηση της Βενετικής Δημοκρατίας. Σήμερα, το Procuratie Nuove στεγάζει το Museo Correr, ενώ διάσημες καφετέριες, όπως το Gran Caffè Quadri και το Caffe 'Lavena, ξεχειλίζουν από τα αψιδωτά ισόγειά του Procuraties.

Εξοικονομήστε χρόνο αγοράζοντας ένα πέρασμα San Marco Square από την Select Italy που περιλαμβάνει την είσοδο στα 4 μεγάλα αξιοθέατα της Piazza San Marco καθώς και ένα επιπλέον μουσείο. Οι κάρτες ισχύουν για τρεις μήνες από την ημερομηνία παραλαβής.