Ο νόμος περί καλός Σαμαρείτης του Τενεσί

Είμαστε όλοι ανυψωμένοι για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά σε επικίνδυνες ή συγκεχυμένες καταστάσεις, τα πράγματα μπορούν μερικές φορές να πάνε στραβά. Λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασυμμετρία, οι άνθρωποι μπορεί να είναι προσεκτικοί στις αλληλεπιδράσεις τους με το ευρύ κοινό. Όταν πρόκειται για πρώτες βοήθειες, ειδικότερα, οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί να εμπλακούν.

Μετά από όλα, ποιος θέλει να εναχθεί για την πυρόλυση ενός πλευρού κατά την εκτέλεση CPR; Τα καλά νέα είναι ότι η πολιτεία του Tennessee έχει προστασίες για εκείνους που, με καλή πίστη, προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Ο νόμος περί καλής σαμαρείτης του Tennessee προστατεύει κάθε άτομο που παρέχει διάσωσης έκτακτης ανάγκης ή πρώτες βοήθειες από την ευθύνη αν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις:

  1. Ο φροντιστής πρέπει να ενεργεί με καλή πίστη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προτίθεται να παράσχει βοήθεια στο άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο χωρίς άλλο κίνητρο εκτός από τη σωτηρία της ζωής του ατόμου ή την αποφυγή περαιτέρω σωματικής βλάβης.
  2. Οποιαδήποτε επείγουσα φροντίδα πρέπει να γίνεται σε εθελοντική βάση. Δηλαδή, ο φροντιστής δεν πρέπει να έχει νομική υποχρέωση παροχής βοήθειας ούτε μπορεί να πληρώνεται για την παροχή τέτοιας βοήθειας. Επομένως, μια νοσηλευτική υπηρεσία που εκτελεί CPR στο νοσοκομείο δεν προστατεύεται από αυτόν τον νόμο. Μια νοσοκόμα που σταματά στη σκηνή ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος και παρέχει πρώτες βοήθειες προστατεύεται.
  3. Η κατάσταση πρέπει να αποτελεί δυνητική κατάσταση απειλητική για τη ζωή και η φροντίδα που παρέχεται πρέπει να είναι απαραίτητη για τη θεραπεία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. CPR, η ελιγμός του Heimlich, η διάσωση διάσωσης και η διακοπή της απώλειας αίματος είναι όλα παραδείγματα ενδεχομένως θεραπειών που σώζουν ζωές.
  1. Το πρόσωπο που παρέχει βοήθεια δεν πρέπει να διαπράξει σοβαρή αμέλεια. Για να διαπράξει σοβαρή αμέλεια, ο φροντιστής θα πρέπει να ενεργήσει σκόπιμα κατά τρόπο που να μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη. Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν ένα ανεκπαίδευτο άτομο που ισχυριζόταν ότι ήταν εκπαιδευμένο στην παροχή πρώτων βοηθειών - όχι μόνο θα μπορούσε να κάνει περισσότερη βλάβη παρά καλό, αλλά θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει ένα εκπαιδευμένο άτομο να βοηθήσει.


Με απλά λόγια, εάν ενεργείτε με καθαρές προθέσεις, προστατεύεστε από την ευθύνη όταν προσπαθείτε να σώσετε μια ζωή. Αυτό το άρθρο δεν προορίζεται να είναι νομική συμβουλή, αλλά μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το Good Samaritan Act του Tennessee εδώ.

Ενημερώθηκε από τον Holly Whitfield, Ιανουάριος 2018