Προειδοποίηση: Ο ιός Zika πιθανώς δεν καλύπτεται από την ασφάλιση ταξιδιού σας

Καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 - που θα πραγματοποιηθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας - πλησιάζουν, η ανησυχία για τον ιό Zika συνεχίζει να αυξάνεται. Η πόλη έχει πληγεί από τη νόσο, η οποία έχει συνδεθεί με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες σε παιδιά που γεννήθηκαν από μολυσμένους γονείς. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι αθλητές και ταξιδιώτες επιλέγουν να παραβλέπουν τα παιχνίδια από φόβο να αναθέσουν τον ιό ενώ επισκέπτονται τη χώρα της Νότιας Αμερικής, ενώ άλλοι προσπαθούν να αγοράσουν ασφάλιση ταξιδιού για να καλύψουν την επένδυσή τους.

Αλλά αποδεικνύεται ότι πρέπει να διαβάσετε πολύ προσεκτικά την λεπτή εκτύπωση του ασφαλιστήριου σας συμβολαίου, διότι είναι πολύ πιθανό ότι η Zika δεν καλύπτεται καθόλου.

Είμαι ένας μεγάλος υποστηρικτής της ταξιδιωτικής ασφάλισης για ταξιδιώτες περιπέτειας, δεδομένου ότι παρέχει συνήθως κάποια σημαντική κάλυψη για όσους από εμάς έχουν την τάση να επισκέπτονται απομακρυσμένα μέρη όπου οι κίνδυνοι είναι λίγο υψηλότεροι και το κόστος μιας εκκένωσης μπορεί να πάρει αρκετά ακριβό. Ένα από τα βασικά συστατικά σχεδόν όλων των ταξιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων είναι η αποκαλούμενη κάλυψη "ακύρωσης ταξιδιού". Ουσιαστικά, αυτό το μέρος της πολιτικής διασφαλίζει ότι θα πάρετε τα χρήματά σας πίσω αν το ταξίδι σας ακυρωθεί για κάποιο λόγο. Για παράδειγμα, εάν μια φυσική καταστροφή πλήξει τον προορισμό που θα επισκεφτείτε και ο πράκτορας αποφασίζει ότι δεν είναι ασφαλές να είναι εκεί, μπορεί να τραβήξει το βύσμα στο ταξίδι συνολικά. Σε αυτή την περίπτωση, η ταξιδιωτική σας ασφαλιστική εταιρεία θα σας επιστρέψει το κόστος του ταξιδιού, εμποδίζοντας σας να χάσετε χιλιάδες δολάρια.

Ακούγεται καλά; Λοιπόν, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις πολιτικές δεν θα καλύψουν τα έξοδά σας εάν ακυρώσετε το ταξίδι μόνοι σας. Αυτό είναι κάτι που αρκετοί ταξιδιώτες ανακάλυψαν πρόσφατα όταν έμαθαν για το Zika και αποφάσισαν ότι δεν ήταν ασφαλές για τους επισκέπτες να επισκεφτούν μολυσμένους χώρους. Μερικοί από αυτούς τους ταξιδιώτες περιλάμβαναν τις μέλλουσες μητέρες, καθώς και τα ζευγάρια που θέλουν να μείνουν έγκυες.

Οι κίνδυνοι για τα αγέννητα παιδιά τους θεωρήθηκαν μερικές φορές πολύ υψηλοί, οπότε αποφασίστηκε να μην προχωρήσουν στα ταξιδιωτικά τους σχέδια, συχνά ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού τους.

Μερικοί από αυτούς τους άνδρες και γυναίκες είχαν αγοράσει ταξιδιωτική ασφάλιση για να καλύψουν τα ταξίδια τους, αλλά συνήθως δεν τους έχουν γίνει δεκτές αξιώσεις ακύρωσης ταξιδιού, επειδή οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων αποφάσισαν να μην κινδυνεύουν να επισκεφθούν τον προορισμό εντελώς μόνοι τους. Με άλλα λόγια, αν αποφασίσετε προσωπικά να ακυρώσετε τα σχέδιά σας, μην περιμένετε από την ασφαλιστική εταιρεία να καλύψει τα έξοδά σας. Για τις περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, η αποφυγή μίας πιθανής λοίμωξης Zika δεν είναι αρκετός λόγος για να ακυρώσετε ένα ταξίδι και να μείνετε στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν για τις πολιτικές που αγοράστηκαν.

Ωστόσο, υπάρχει εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Ορισμένες ταξιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες - όπως το Travel Guard - προσφέρουν αυτό που είναι γνωστό ως "ακύρωση για οποιοδήποτε λόγο" κάλυψη. Αυτό σας επιτρέπει να επιστρέψετε ένα μέρος των εξόδων του ταξιδιού σας αν ακυρωθεί. Αυτός ο τύπος κάλυψης σας επιτρέπει ακόμη και να αποχωρήσετε από τα ταξιδιωτικά σας σχέδια χωρίς να έχετε ερωτήσεις, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στον πελάτη.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχουν μερικά αλιεύματα για να "ακυρώσετε για οποιοδήποτε λόγο" κάλυψη.

Για παράδειγμα, τείνει να κοστίσει περίπου 20% περισσότερο από την κανονική ασφάλιση ταξιδιού και συνήθως δεν σας αποζημιώνει για ολόκληρο το ταξίδι. Αντ 'αυτού, μπορείτε να πάρετε ένα μέρος των χρημάτων πίσω, με τους περισσότερους ταξιδιώτες βλέποντας περίπου το 75% του συνολικού κόστους ενός ταξιδιού που καλύπτεται. Αν και αυτό δεν είναι μια πλήρη επιστροφή των εξόδων σας, είναι καλύτερο από το να μην πάρετε καθόλου χρήματα, όπως συμβαίνει για τους περισσότερους ταξιδιώτες που προσπαθούν να αποφύγουν τη Ζίκα αυτή τη στιγμή.

Σε περίπτωση που αρρωστήσετε με τον ιό Zika ενώ ταξιδεύετε, τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουν τα ενδεχόμενα ιατρικά έξοδα. Το πρόβλημα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που συμβάλλουν στη σύλληψη του Zika δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Έτσι, οι πιθανότητες είναι ακόμα κι αν μολυνθείτε, πιθανότατα δεν θα το ξέρετε ή τα συμπτώματα δεν θα είναι αρκετά δυνατά για να απαιτήσουν οποιαδήποτε ενέργεια, ούτως ή άλλως.

Ακόμα, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η ιατρική κάλυψη πρέπει να είναι απαραίτητη.

Όπως πάντα, φροντίστε να διαβάσετε τις εκτυπώσεις στις ασφαλιστικές σας πολιτικές και να ζητήσετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το τι κάνει και δεν καλύπτει. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων εάν έχετε μια πολιτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, καθώς μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την υγεία σας και να σας εξοικονομήσει χιλιάδες δολάρια.