Τρεις καταστάσεις που συχνά γίνονται γνωστές εκδηλώσεις

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει την ταξιδιωτική ασφάλισή σας προτού αυτές πραγματοποιηθούν

Ένας από τους πολλούς πανταχού παρόντες όρους που παρουσιάζονται συχνά με ταξιδιωτική ασφάλιση είναι το "γνωστό γεγονός". Πολλοί άνθρωποι θα το δουν αυτό ή θα προειδοποιηθούν για αυτό κατά την αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης. Αλλά τι σημαίνει αυτός ο όρος; Και πώς μπορεί τελικά να επηρεάσει την ασφαλιστική σας πολιτική ταξιδιού, ακόμα κι αν είστε καλυμμένοι;

Λόγω της φύσης της ταξιδιωτικής ασφάλισης, πολλοί ασφαλιστικοί εγγεγραμμένοι θα αρνούνται να πληρώσουν αξιώσεις για γεγονότα που μπορούν να «λογικά προβλεφθούν». Σε πολλές περιπτώσεις, όταν εντοπιστεί ένα «γνωστό συμβάν», μια ταξιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία θα αρνηθεί να καταβάλει τυχόν αξιώσεις που είναι άμεσο αποτέλεσμα της κατάστασης αν δεν αγοράσατε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ταξιδιού σας προτού εντοπιστεί το συμβάν.

Τα γνωστά γεγονότα μπορούν να πάρουν πολλά διαφορετικά σχήματα και μορφές, από εμφύλια εμφύλια σε φυσικές καταστροφές. Και αν είστε πιασμένοι στη μέση ενός "γνωστού γεγονότος", μπορεί να μένετε μόνοι σας για να περιηγηθείτε στην κατάσταση - χωρίς τη βοήθεια του ταξιδιωτικού σας ασφαλιστή.

Έτσι ποιοι τύποι καταστάσεων χαρακτηρίζονται ως "γνωστό γεγονός" στον ταξιδιωτικό ασφαλιστικό κόσμο; Εάν έχετε υποψία ότι ένα από αυτά τα τρία γεγονότα θα μπορούσε να επηρεάσει τα ταξίδια σας, θα θελήσετε να αγοράσετε την ασφάλιση ταξιδιού σας μόλις επιβεβαιώσετε το ταξίδι σας.

Απεργία αεροπορικών εταιρειών

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Air France κήρυξε απεργία των πιλότων, διαμαρτυρόμενη για την επέκταση του φορέα χαμηλού κόστους της εταιρείας σε όλη την Ευρώπη. Η απεργία δύο εβδομάδων ακυρώνει χιλιάδες πτήσεις στην Air France από όλο τον κόσμο και κοστίζει το γαλλικό αερομεταφορέα αξίας 353 εκατομμυρίων δολαρίων. Η απεργία ακύρωσε επίσης εκατοντάδες πτήσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου, καταστρέφοντας χιλιάδες πελάτες μεσαίας διαμετακόμισης σε όλο τον κόσμο.

Επειδή η ένωση πιλότων ανακοίνωσε τόσο στην Air France όσο και στο κοινό ότι οι απεργίες ήταν επικείμενες, το γεγονός έγινε αμέσως ένα «γνωστό γεγονός» για τους αναδόχους ταξιδιωτικής ασφάλισης σε όλο τον κόσμο. Η Travel Guard, μια από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, σταμάτησε να προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη ταξιδιού για την πιλοτική απεργία της Air France σχετικά με τα συμβόλαια που αγοράστηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου 2014 ή μετά.

Επειδή η ασφάλιση ταξιδιού συχνά αγοράζεται ως πολιτική για απρόβλεπτα γεγονότα, μια ανακοινωθείσα απεργία μπορεί να μην είναι επιλέξιμη για παροχές. Μόλις ανακοινωθούν, οι ταξιδιώτες έχουν μια λογική προειδοποίηση ότι τα ταξίδια τους θα μπορούσαν να διακοπεί με ακυρώσεις πτήσης. Εάν ανησυχείτε ότι μια πτήση θα μπορούσε να βασιστεί σε μια αεροπορική απεργία, συνιστάται να αγοράσετε ταξιδιωτική ασφάλιση με τις αρχικές καταθέσεις στα ταξίδια σας, αντί μετά την ανακοίνωση της απεργίας. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να αναγκάσετε να βρεθείτε στο σπίτι χωρίς βοήθεια.

Φυσικές καταστροφές

Νωρίτερα το 2014, το ισπανικό ηφαίστειο Bardarbunga υπήρξε ύποπτο για έκρηξη, αφού εντοπίστηκε σεισμική δραστηριότητα στη θέση του ηφαιστείου. Την τελευταία φορά που ξέσπασε ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία (Eyjafjallajökull, 2011), ένα μεγάλο σύννεφο τέφρας ρίχτηκε στον ουρανό, κλείνοντας ουσιαστικά τις οδούς της εναέριας κυκλοφορίας προς και από την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις και συνολική απώλεια πάνω από 1,7 δισ. Δολάρια για τη βιομηχανία αερομεταφορών συνολικά. Ως εκ τούτου, όταν ανακαλύφθηκε δραστηριότητα γύρω από το χώρο του ηφαιστείου, πολλές ταξιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δήλωσαν γρήγορα ότι η κατάσταση είναι "γνωστό γεγονός".

Ορισμένες φυσικές καταστροφές, όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις, είναι δύσκολο να προβλεφθούν και είναι αδύνατο να αποφευχθούν.

Άλλα φυσικά γεγονότα, όπως οι τυφώνες , είναι ευκολότερο να δουν την εμφάνισή τους - δηλαδή οι ταξιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα δηλώσουν ένα "γνωστό γεγονός" μόλις ονομάζεται μια θύελλα. Ο καιρός και οι φυσικές καταστροφές μπορεί να είναι απρόβλεπτες και να δημιουργούν πονοκεφάλους για φυλλάδια. Εάν γνωρίζετε ότι θα ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια ενός κανονικού καιρού, όπως η εποχή του τυφώνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει ποια "γνωστά συμβάντα" θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ασφαλιστήριο σας συμβόλαιο. Διαφορετικά, σκεφτείτε να αγοράσετε μια πολιτική πολύ πιο μπροστά από τα ταξίδια σας, οπότε αν συμβεί κάποιο γεγονός, θα έχετε βοήθεια στην πλοήγηση στην κατάσταση.

Εμφύλιοι πόλεμοι

Τον Φεβρουάριο του 2014, οι στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας έμοιαζαν να προφυλάσσουν τον κόσμο των ταξιδιών. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών και του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου που διεξάγεται σε ολόκληρη την Ουκρανία, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση ταξιδιού, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν μη ουσιαστικά ταξίδια στο έθνος.

Λίγο μετά την έναρξη των γεγονότων, οι ταξιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες άρχισαν αμέσως να δηλώνουν την κατάσταση ως "γνωστό γεγονός". Ο ασφαλιστικός φορέας Tin Leg δήλωσε ότι από τις 5 Μαρτίου τα ταξιδιωτικά ασφαλιστικά τους σχέδια δεν θα ήταν πλέον επιλέξιμα για ταξίδια στην Ουκρανία, αποφεύγοντας τυχόν μελλοντικές απαιτήσεις ασφάλισης ταξιδιού από ταξιδιώτες στην περιοχή.

Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που βρίσκονται συνεχώς υπό πολιτική αναταραχή, με τη δυνατότητα συνεχούς επικείμενης στρατιωτικής δράσης. Αν ανησυχείτε για το πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική ασφάλισης ταξιδιού σας, καλό πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για ταξιδιωτικές ειδοποιήσεις. Εάν δηλωθεί μια ειδοποίηση ταξιδιού ή έχετε προγραμματίσει να ταξιδέψετε σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό επιφυλακή ταξιδιού, σκεφτείτε να αγοράσετε ασφάλιση ταξιδιού μόλις επιβεβαιώσετε τα σχέδιά σας. Επιπλέον, για τις περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση προειδοποίησης ταξιδιού, βεβαιωθείτε ότι η ασφαλιστική σας πολιτική ταξιδιού καλύπτει τα ταξίδια στην περιοχή. Διαφορετικά, η πολιτική σας ενδέχεται να μην ισχύει για τα ταξίδια σας.

Κατανοώντας τι χαρακτηρίζει ως "γνωστό γεγονός", μπορείτε να λάβετε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με το πότε απαιτείται ασφάλιση ταξιδιού για τις περιπέτειές σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης νωρίτερα παρά αργότερα μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα και απογοήτευση στο χειρότερο σενάριο.