Βασικός οδηγός για την αγορά Kanchipuram Saris στην Ινδία

Οι σάρκες μετάξι από το Kanchipuram, στο νότιο ινδικό κράτος του Ταμίλ Ναντού , είναι από τις καλύτερες σάρες στην Ινδία. Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν πολλά παράπονα εκεί έξω. Μερικές φορές, δεν είναι εύκολο να τα εντοπίσουμε.

Τι κάνει το Kanchipuram Saris Special;

Το Kanchipuram saris (που ονομάζεται επίσης Kanjivaram saris) αναφέρεται συχνά ως η απάντηση της Νότιας Ινδίας στο μεταξωτό σαρκικό βανάστη της Β. Ινδίας από το Βαρανάσι. Διακρίνονται από τα μοτίβα τους, και το βαρύ μετάξι και το χρυσό πανί.

Λόγω του κύρους τους, φοριούνται μόνο σε φεστιβάλ και σε άλλες σημαντικές εκδηλώσεις.

Οι μετακινούμενοι μεταξιού στο Kanchipuram πιστεύεται ότι είναι απόγονοι του Sage Markanda, ενός κύριου υφαντή που φορούσε ιστό από ίνες λωτού στην ινδουιστική μυθολογία. Λόγω της περίπλοκης φύσης και της πολυπλοκότητας του Kanchipuram saris, χρειάζονται μεταξύ 10 ημερών και ενός μήνα για να ολοκληρωθεί ένα.

Η γνήσια, πρωτότυπη Kanchipuram saris υφαίνονται χρησιμοποιώντας καθαρό μεταξωτό μετάξι από τη γειτονική Karnataka και χρυσό zari (νήμα) από το Gujarat. Στην διαδικασία χρησιμοποιούνται τρία νήματα μεταξιού, τα οποία δίνουν στο σάρες το βάρος τους. Ένα σακί Kanchipuram μπορεί εύκολα να ζυγίσει δύο κιλά ή και περισσότερο, αν χρησιμοποιηθεί πολύ zari ! Τα σώματα και τα σύνορα είναι υφασμένα ξεχωριστά και στη συνέχεια αλληλοσυνδεόμενα καθιστώντας την άρθρωση τόσο ισχυρή ώστε τα σύνορα δεν θα αποκολληθούν ακόμη και αν τα δάκρυα σάρι.

Τα σύνορα Kanchipuram sari είναι συνήθως πολύ διαφορετικά στο χρώμα και το σχεδιασμό σε σχέση με το υπόλοιπο του σάρι.

Όλα τα είδη μοτίβων υφαίνονται στα πρότυπά τους, όπως οι ήλιοι, τα φεγγάρια, τα άρματα, τα παγώνια, οι παπαγάλοι, οι κύκνοι, τα λιοντάρια, οι ελέφαντες, τα λουλούδια και τα φύλλα.

Προστασία του Kanchipuram Saris

Kanchipuram saris προστατεύονται βάσει του νόμου περί γεωγραφικών ενδείξεων των εμπορευμάτων (καταχώριση και προστασία) του 1999.

Μόνο 21 συνεταιριστικές εταιρείες μεταξιού και 10 επιμέρους υφαντές έχουν εξουσιοδοτηθεί να χρησιμοποιούν τον όρο. Οποιοσδήποτε άλλος έμπορος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο Chennai, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πωλούν το μετάξι Kanisipuram saris, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ή να φυλακιστεί.

Εάν αγοράζετε ένα Kanchipuram sari, φροντίστε να προσέξετε την ειδική ετικέτα GI που συνοδεύει αυθεντικό saris.

Τύποι Καντσιπούρα Σάρις

Σήμερα, υπάρχουν τρεις τύποι saris.

  1. Καθαρό μετάξι και καθαρό zari. Αυτά είναι τα αυθεντικά, αυθεντικά Kanchipuram saris με τρία μεταξωτά νήματα που χρησιμοποιούνται για την ύφανση τους. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 6.500 ρουπίες για ένα sari με ένα απλό σύνορο. Η επεξεργασία του σάρις μπορεί να κοστίσει 40.000 ρουπίες. Η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 100.000 ρουπίες.
  2. Καθαρό μεταξωτό και κλωστοϋφαντουργικό / μισό λεπτό / δοκιμασμένο zari. Αυτοί οι τύποι saris είναι πολύ διαδεδομένοι. Είναι ελαφρύ, έχουν ελκυστικά χρώματα και σχέδια και η τιμή ξεκινάει από μόλις 2.000 ρουπίες. Το μειονέκτημα είναι ότι το zari μπορεί να επιδεινωθεί και να γίνει μαύρο με την πάροδο του χρόνου, καθώς δεν είναι καθαρό.
  3. Πολυεστερικό / μεταξωτό μίγμα και καθαρό zari . Αυτοί οι τύποι saris μοιάζουν με το αρχικό saris μετάξι Kanchipuram, αλλά ζυγίζουν και κοστίζουν λιγότερο. Το saris μπορεί επίσης να γίνει χρησιμοποιώντας καθαρό μετάξι αλλά μόνο με ένα μόνο νήμα (όχι τρεις). Αναμείνετε να πληρώσετε περίπου 3.000 ρουπίες προς τα πάνω.

Αυτό σημαίνει ότι όταν αγοράζετε ένα Kanchipuram sari, θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι για τον τύπο που θέλετε. Μην περπατάτε μόνο σε ένα κατάστημα και ζητάτε ένα μεταξωτό sari!

Πού πρέπει να αγοράσετε την Kanchipuram Saris;

Αν είναι δυνατόν, αγοράστε τους στον τόπο που γίνονται - Kanchipuram. Βρίσκεται λιγότερο από δύο ώρες από την Chennai, μπορεί εύκολα να το επισκεφθείτε σε ένα διπλανό ταξίδι από το Chennai. Εκτός από το σάρι, το Kanchipuram είναι διάσημο για το πλήθος του ναού του, έτσι υπάρχουν πολλά να δείτε εκεί!

Μην βασίζεστε σε οδηγούς ή ταξί και οδηγούς αυτοκινήτων rickshaw για να σας μεταφέρουμε σε καταστήματα Sari, καθώς είναι πιθανό να προτείνουν μέρη που τους κερδίζουν προμήθειες. Υπάρχουν πολλά καταστήματα στην Kanchipuram που πωλούν ψεύτικα μεταξωτά σάρες, οπότε κάνετε την έρευνά σας εκ των προτέρων!

Το Saris είναι διαθέσιμο από τις κυβερνητικές κοινωνίες συνεταιριστικής μεταξοτυπίας (όπου τα κέρδη μεταφέρονται απευθείας στους υφαντές) και εμπορικά καταστήματα.

Η καλύτερη επιλογή εξαρτάται από το είδος του sari που θέλετε.

Οι συνεταιριστικές εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες μπορούν να βρεθούν κατά μήκος της οδού Gandhi Road, πωλούν γνήσια Kanchipuram saris με καθαρό μετάξι και zari. Η τιμή είναι υψηλότερη και υπάρχει λιγότερη ποικιλία για να διαλέξετε. Ωστόσο, η ποιότητα είναι εγγυημένη. Οι δημοφιλείς συνεταιριστικές εταιρείες περιλαμβάνουν την Arignar Anna Silk Society (να ανησυχείτε για τις απομιμήσεις), την εταιρεία Silug Murugan, την κοινωνία Silk Kamakshi Amman (γνωστή για την εξαιρετική νυφική ​​σαρδέλα) και την εταιρεία Silk Thiruvalluvar.

Τα εμπορικά καταστήματα έχουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα σχεδίων αλλά η ποιότητα δεν είναι τόσο καλή. Αυτά τα καταστήματα πωλούν ως επί το πλείστον σάρες που δεν γίνονται με καθαρό zari . Φυσικά, αυτό είναι καλό αν είναι αυτό που ψάχνετε! Απλά να γνωρίζετε τη διαφορά. Τα πιο δημοφιλή καταστήματα είναι το Prakash Silks και το AS Babu Sah. Άλλα συνιστώμενα καταστήματα είναι τα Silks της Pachaiappa, το KGS Silk Saris και το Sri Seethalakshmi Silks (έχουν μια καλή συλλογή βαριάς μεταξωτής σάρκας). Τα περισσότερα από τα καταστήματα βρίσκονται στην οδό Gandhi Road και στην οδό Mettu.

Σημειώστε ότι το καθαρό zari που χρησιμοποιείται στο Kanchipuram saris είναι ένα μεταξωτό νήμα καλυμμένο με πεπλατυσμένο ασήμι στο κέντρο και χρυσό στην εξωτερική επιφάνεια. Για να δοκιμάσετε το zari , το μηδέν ή το ξύστε. Ένα κόκκινο μετάξι θα πρέπει να βγει από τον πυρήνα.