Είναι η Sivananda Ashram στην Κεράλα αξίζει τη φήμη της;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Sivananda Yoga Vedanta Dhanwantari Ashram, στο φράγμα Neyyar κοντά στο Trivandrum στην Κεράλα, είναι πολύ δημοφιλές. Αλλά είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα κέντρα γιόγκα στην Ινδία , ειδικά για την κατάρτιση των δασκάλων γιόγκα;

Ένας αναγνώστης, ο οποίος ανέλαβε το εντατικό μάθημα εκπαίδευσης καθηγητών ενός μηνός, μου έγραψε για την εμπειρία του. Είπε ότι βρήκε τις διδασκαλίες του Swami Vishnudevananda, του ιδρυτή του Κέντρου, ότι έχει μεγάλη αξία.

Εντούτοις, διερωτήθηκε αν οι εκπαιδευτικοί και τα μαθήματα ήταν στο ανώτατο επίπεδο. Ειδικότερα, δεν πίστευε ότι η τάξη της φιλοσοφίας ήταν καλή, καθώς οι δάσκαλοι προσπάθησαν να αποσαφηνίσουν με πραγματικές εμπειρίες τι έλεγαν. Επιπλέον, η προσωπική καθοδήγηση ήταν σχεδόν μηδενική.

Η εμπειρία του ταιριάζει με αυτή των άλλων;

Στην πραγματικότητα, η εμπειρία όλων είναι υποκειμενική. Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν μια αξιοσημείωτη, μεταβαλλόμενη εμπειρία στο άσραμ, άλλοι απογοητεύονται. Εξαρτάται πολύ από τις προσδοκίες σας και υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μελέτη στο άσραμ

Η Sivananda θεωρείται ευρέως ως μια εξαιρετική σχολή γιόγκα, με ισχυρή εκπαίδευση. Μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε περίπου 2.400 δολάρια για το μάθημα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από πολλά άλλα παρόμοια μαθήματα στην Ινδία, αλλά λίγο λιγότερο από ό, τι στα δυτικά. Σημειώστε ότι υπάρχουν πολλά κέντρα Sivananda Yoga σε όλο τον κόσμο και δεν θα αποκτήσετε καλύτερες δεξιότητες ή γνώσεις κάνοντας μια πορεία στην Ινδία και όχι αλλού.

Οι διδασκαλίες στη Σιβανάντα είναι πολύ παραδοσιακές και επικεντρώνονται στη Βεδάντα, που είναι η φιλοσοφία της γιόγκα, και όχι η άσκηση ασάνας (στάσεων). Είναι ινδουιστική και έχει μια ουσιαστική θρησκευτική διάσταση σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων περίπου τριών έως τεσσάρων ωρών ψαλμωδίας την ημέρα, καθώς και προσευχές σε ινδουιστικές θεότητες και ιδρυτές γίγαντες του άσραμ.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι η εξήγηση για το νόημα των προσευχών και των ψαλμωδιών απουσιάζει, οπότε δεν μπορούν να τους πουν με πεποίθηση.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος Εκπαιδευτικών Εκπαιδευτικών, θα μάθετε πολλά θέματα σχετικά με τη φιλοσοφία της γιόγκα, αλλά κανένα από αυτά δεν θα καλύπτεται σε βάθος. Οι οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης των ασιανών είναι επίσης περιορισμένες. Οι τάξεις της ασάνας επικεντρώνονται κυρίως στην προσωπική πρακτική, με λίγη συζήτηση για το πώς να διδάσκουν πραγματικά και να κάνουν διορθώσεις. Αυτό αφήνει ορισμένους μαθητές να νιώθουν ακατάλληλα για να διδάξουν μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος. Εάν ελπίζετε να μάθετε γιόγκα και να τελειοποιήσετε τις στάσεις σας τότε αυτό σίγουρα δεν είναι η πορεία για σας.

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού στο άσραμ είναι άτομα που έχουν ολοκληρώσει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τους Δασκάλους και εργάζονται εκεί σε εθελοντική βάση για να βοηθήσουν με τα μαθήματα γιόγκα (οι μόνοι που πληρώνονται είναι οι ντόπιοι που εκτελούν εργασίες όπως καθαρισμός). Η ανατροφοδότηση συχνά δείχνει ότι δεν είναι πολύ ενθουσιώδεις ή υποστηρικτικές.

Το πρόγραμμα στο άσραμ είναι εξαιρετικά αυστηρό και η ατμόσφαιρα ελέγχει και όχι καλλιεργεί. Όλες οι κλάσεις είναι υποχρεωτικές και επισημαίνονται για συμμετοχή, από τις 6 το πρωί έως τις φώτες στις 10 μ.μ. (μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ).

Θα πάρετε μια ελεύθερη μέρα την εβδομάδα, την Παρασκευή, και μπορείτε μόνο να αφήσετε το άσραμ αυτήν την ημέρα.

Λόγω του μεγέθους και της δημοτικότητάς του, το άσραμ της Κεράλα είναι εξαιρετικά απασχολημένο κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου (από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο). Το μάθημα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών παίρνει σταθερά μεταξύ 100 και 150 συμμετεχόντων. Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας αιχμής και το Μάθημα Εκπαίδευσης Δασκάλων είναι πάντα υπερπροσφορά, με μέχρι 250 συμμετέχοντες. Προσθέστε σε αυτό τους ανθρώπους που διαμένουν στο άσραμ για τις διακοπές γιόγκα και μπορεί εύκολα να υπάρχουν 400 συμμετέχοντες, καθιστώντας το πολύ γεμάτο.

Εάν το μάθημα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών σας ενδιαφέρει, αλλά θα προτιμούσατε να μελετήσετε κάπου πιο οικείο, το Sivananda Madurai Ashram είναι μια καλή επιλογή και λαμβάνει θετικές κριτικές.